reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Mój Jaś zużywa średnio 10 pieluch na dobę - mniej więcej jedna paczka 72 sztuki na tydzień - tak mi wyszło.

Ja odzywam się mało na forum, bo Jaś mało śpi.... I w dzień i w nocy. Przeważnie ucina sobie drzemki 15 min, 30 min, różnie. Czasem zasypia na dłużej - ze 2-3 godziny, ale strasznie trudno przewidzieć kiedy to nastąpi. Przez to ja też niewiele śpię...
Czy Wasz dzieci też tak mało śpią?
A w mądrych książkach piszą, że noworodki śpią 20 godzin na dobę...:baffled: Ciekawe jakie noworodki? Bo nie mój...

Jaś strasznie też dużo je, więc przeważnie jest przy cycu i przy cycu przysypia. Niczym go nie dokarmiam, ani nie dopajam. W szpitalu w 2 i 3 dobie go dokarmili, bo miałam mało mleka. Dopiero w 4 dobie laktacja ruszyła na całego.

Z domu nigdzie się nie ruszam, bo nigdy nie wiem, kiedy mu się zachce jeść. Raz tylko udało mi się wyrwać do szpitala na zdjęcie szwów - bo musiałam i raz do ortopedy, bo coś po porodzie mam straszny problem z biodrem i kuśtykam strasznie.

Tyle nowin u mnie i maluszka :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dominika - moja Nadia to znow na odwrot- tylko je i spi. W nocy to nawet na jedzenie ciezko ja dobudzic, je na spiocha;-) w dzien tez wiekszosc dnia spi, czasem pod wieczór pomarudzi z 1-2 godz. ale to raz na 2-3 dni a tak to z reguły jak zje to albo od razu usypia albo lezy np. 1,5 godz i sie rozglada ale nie płacze az w koncu usypia. Taki mały spioszek z niej:-) Tylko jak ja brzuszek boli to spi niespokojnie ale wtedy masuje i przechodzi

Justina tak ja karmię tylko cycem a NAN daję tylko jak już mały naprawde głodny a mnie strasznie te sutki szczypią (max 1 raz na dobę 30 ml). Odnośnie tego wypróżniania to jednak poradź się pediatry co by maluszek potem gorszych problemów ze sraniem nie miał:baffled:

Kitki , Justina
odnośnie mlek sztucznych to jednak czasem jest tak że na rózne dzieci różne mleka moga różnie działać. Jak coś jest nie tak to warto jednak spróbować zmienić na inne, tyle wyczytałam w necie. Wiem np że NAN jest bogaty w żelazo a od żelaza moga być zatwardzenia ale nie u każdego dziecka.(tez bardziej zielone kupy). To wszystko kwestia organizmu. Po niektórych mlekach dzieciom sie strasznie ulewa, ale co dziecko to inna reakcja.:baffled: ale u mnie to nie możliwe żeby od 3 krotnego podania (1 raz dziennie) 30 ml wystepowało zatwardzenie.

Dominika mój maluszek śpi i wstaje tylko na karmienie co 2,5-3 godziny:-) ale to pisałam ze przez żółtaczkę. Wiesz teraz chyba dzieci mają taki okres wiszenia na cycu-dobrze że jje. 20 godzin na dobe niemowlaki mają przesypiac?? chyba jakieś kosmiczne te niemowlaki musiały by byc:tak:;-)

Kitki - to zazdroszczę tego dobrego snu maluszka.... :baffled:
Mój maluszek chyba potrzebuje żeby mu poświęcić strasznie dużo uwagi. Staram się tylko z całej siły żeby go w nocy po karmieniu nie zostawiać u nas w łóżku, chociaż jak czuje moje lub męża ciepłe ciało to jest spokojny i śpi. Ale z drugiej strony nie chcę go (i siebie :-)) za bardzo przyzwyczaić. Chociaż mówią, że tak do miesiąca-dwóch to dziecko jeszcze jest na tyle nieświadome, że się nie przyzwyczai.

Dobrze chociaż że nie ma kolek i w zasadzie prawie wogóle nie płacze.
Jeśli zapłacze to znaczy, że coś mu jest - albo ma mokro, albo znów głodny :-)

Co do mleka to ja na poczatku podawalam bebiko i malemu strasznie sie ulewalo teraz pije Aptamil-odpowiednik Bebilonu.
Na poczatku mu sie nie ulewalo potem strasznie,ale teraz mysle ze sie przejadal.
Juz teraz jest ok i mu sie nie ulewa.

Moj maly tez malo spi,ostatnio sie bardzo przestawil,no ale coz zrobic to jest tylko niemowlak.Na szczescie jak narazie nie mam z nim problemow w nocy.
Chociaz dzis jak wstal po 2 na jedzenie to nie spal do 4ale od 3sam lezal sobie w lozeczku i tylko czasami steknal.
Ja oczywiscie tez nie spalam bo czekalam az on usnie.

Madzik masz racje zeby takie male dzidzie juz mialy problemy z kupa:crazy:

Wyszlismy na dwor,bylismy doslownie 20 moze 25min i strasznie zaczelo wiac a za chwile padac:baffled::baffled::baffled:jak malego rozebralam to przestalo padac:crazy::baffled: ale wieje,juz dzis nie wychodze

Właśnie mi się przypomniało że taką marchwiankę to podawałam dzieciaczkom w trakcie praktyk na oddziale dziecięcym w szpitalu. Ale wtedy wskazana była przy biegunkach...:baffled: także zwróćcie uwagę żeby nie spowodowały zaparć u dzieciaczków, tzn. lepiej nie stosować ich długotrwale i w nadmiarze...

Dominkika 81
nie martw się ilością snu swego maleństwa-po prostu śpi tyle ile mu potrzeba, moja Jess ma 3m-ce i tydz i do tej pory od urodzin sypia bardzo mało-sama swego czasu dopytywałam koleżanek na forum dlaczego tak jest, najważniejsze by przybierała na wadze i była szczęśliwa-moja męczyła się z kolkami więc nie spała teraz jej przeszły a snu dalej mało:):-):rofl2:
czasem ją po prostu zostawiam w pokoju i mówię rób co chcesz -do zobaczenia za godzinę-czasem skutkuje:-)
pozdrawiam

czasem ją po prostu zostawiam w pokoju i mówię rób co chcesz -do zobaczenia za godzinę-czasem skutkuje:-)
hehe no tak mnie rozbawił ten tekst że szok:-D:-D:-D

Dziewczyny pytanie z serii bytowych do karmiących cycem- kupowałście jakieś specjalne bluzki do karmienia piersią?
Kurde zajrzałam do szafy (do tej pory tylko w piżamie od czwartku chodziłam) a tam ani jednej bluzki w której można by karmić, wszystkie koszuleczki mam pod samą szyje albo dekolt taki że cyca wyciągnąć nie da rady:baffled: musiałabym odsłaniać cały brzuch aby cyca wywalić od dołu a tego sobie nie wyobrazam np gdzies na poczekalni do lekarza czy cos...
Jak tu coś kupić nie wychodząc z domu? czego na allegro poszukac?
w coś trzeba się przecież zacząć ubierac:baffled:
w rozpinane bluzki na guziki sprzed ciąży nie wchodzę w cyckach:baffled: są za małe

aaa mój mąż się na mnie obraża już że wiecej na forum siedzę niż z nim gadam, więc chyba muszę mu poświecic więcej uwagi:-D czyżby już czuł sie odtrącony z powodu innego męskiego osobnika i chce zagarnąć każda moją wolną chwilę poza karmieniem itp?:-D

Ostatnia edycja:
Marchwianka czyni cuda;-) tak wielkiej kupy nie widziałam jeszcze u Nadii;-) ale tak sie przy tym ubabrała ze musiałam ja kapac w srodku dnia bo normalnie osr*... az po pachy:-D
teraz oczywiście zmeczona cała akcja spi w najlepsze:-)

Justina moze zamiast tego syropu spróbuj u małego tej marchwianki, działa b szybko

reklama
Marchwianka czyni cuda;-) tak wielkiej kupy nie widziałam jeszcze u Nadii;-) ale tak sie przy tym ubabrała ze musiałam ja kapac w srodku dnia bo normalnie osr*... az po pachy:-D
teraz oczywiście zmeczona cała akcja spi w najlepsze:-)

Justina moze zamiast tego syropu spróbuj u małego tej marchwianki, działa b szybko
Kitki......:-D:-D:-D
Ja tez musialam kapac na szybkiego przed wczoraj,masakra.
Cala garderoba byla do wymiany:-D:-D:-D.
Pampersy nie wytrzymuja:-D:-D:-D.
Dzis rano tez bylo sporo,ale nic nie ubrudzil na szczescie,bo o 8rano nie chcialo by mi sie go kapac,ale jak bym musiala to bym to zrobila.
Umylam go tylko wacikami.

Do góry