reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Justyna w książce gerbera było naisane że dzieci w 5/6 miesiącu robią taki mostek... opierając sie na nogach, wyginajac je w łuk i opierając sie na glowie..... moze to to?

reklama
Justyna337 ja wiem o co ci chodzi bo moja Martynka robi to samo przy tym jeszcze się buja a nogi sztywne że ho ho,za to przewracać się z pleców na brzuch to ja będę tak???:-Dale ostatnio widzę że coraz częściej leży na bokach i przewraca się na brzuch tylko wyje bo jej sie ręka podwinie i nie umie jej wyjąć.Dziewczyny tu piszą o pełzaniu i raczkowaniu a u nas nic,chyba kolejne moje dziecię ominie ten etap i po prostu pójdzie na nogi

Maniulka u nas Oliwier też nie chce pełzać za bardzo, ani raczkować i podnoscić się:baffled: Na brzuch przewraca się non stop i mógłby na nim leżeć przez 3/4 dnia, ale jak mu sie znudzi to nie przerwóci się sam spowrotem na plecy tylko wyje:baffled:

Znalazłam cos cieakwego - jak dla mnie:tak:

Oto najbardziej aktualny schemat żywienia niemowląt, które są karmione mlekiem sztucznym. Materiał jest zaopiniowany przez prof. dra hab. n. med. Janusza Książyka
Miesiąc pierwszy
  • mleko początkowe - 7 porcji dziennie po 90-110 ml
Miesiąc drugi
  • mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 110-130 ml
Miesiąc trzeci
  • mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 130 ml
Miesiąc czwarty
  • mleko początkowe - 6 porcji dziennie po 150 ml
Miesiąc piąty
  • 5 posiłków dziennie po 180 ml
  • 4 porcje mleka początkowego
  • 1 porcja zupy - przecieru jarzynowego (składnikiem tłuszczowym zup jarzynowych może być wysokiej klasy masło, oliwa z oliwek lub niskoerukowy olej rzepakowy)
  • sok (najlepiej przecier) lub skrobane jabłko (50-100 g)
Miesiąc szósty
  • 5 posiłków dziennie
  • 4 porcje mleka początkowego
  • 1 porcja zupy - przecieru jarzynowego z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kleiku na 100 ml) + 10 g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 x w tygodniu)
  • przecier owocowy lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
Miesiąc siódmy
  • 5 posiłków dziennie
  • 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
  • 2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)
  • 1 x 150 ml - kaszka na mleku następnym
  • 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
  • deser mleczno - owocowy (zamiast kaszki)
  • przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
  • 1/2 żółtka do potraw co drugi dzień
Miesiąc ósmy
  • 5 posiłków dziennie
  • 1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml)
  • 2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (6 g na 100 ml)
  • 1 x 150 ml - kaszka na mleku następnym
  • 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 - 15 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
  • deser mleczno - owocowy (zamiast kaszki)
  • przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g
  • 1/2 żółtka do potraw co drugi dzień
Miesiąc dziewiąty
  • 5 posiłków dziennie
  • 1 x 200 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki glutenowej
  • 1 x 200 ml - mleko nasępne z dodatkiem kaszki bezglutenowej
  • 1 x 200 ml - kaszka na mleku następnym
  • 1 x 200 ml - zupa - przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (10 - 15 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
  • owoce lub kompot lub sok (najlepiej przecierowy) - nie więcej niż 150 g
  • 1/2 żółtka do potraw codziennie
  • biszkopt
Miesiąc dziesiąty
  • 4-5 posiłków dziennie
  • 3 x 220 ml mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)
  • 1 x zupka jarzynowa z kaszką glutenową
  • 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15 - 20 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
  • przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy - nie więcej niż 150 g
  • 1/2 żółtka do potraw codziennie
  • niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki
Miesiąc jedenasty i dwunasty
  • 4-5 posiłków dziennie
  • 3 x 220 ml mleczny posiłek łączony z produktami zbożowymi (np. mleko następne, kaszki mleczne glutenowe lub bezglutenowe)
  • 1 x zupka jarzynowa z kaszką glutenową
  • 1 x obiad: jarzynka z gotowanym mięsem (15 - 20 g) lub rybą (1-2 x w tygodniu) z dodatkiem ziemniaka lub ryżu - konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować do żucia
  • przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy - nie więcej niż 150 g
  • całe jajko 2-4 razy w tygodniu
  • twarożek, kefir, jogurt kilka razy w tygodniu - tylko na naturalnych składnikach, bez konserwantów, z ograniczeniem cukru
Uwaga!
Niemowlęta poniżej 1 roku życia nie powinny dostawać miodu, ponieważ może on spowodować ciężkie zatrucie o nazwie botulizm dziecięcy. Wynika ono z tego, że ich nierozwinięta jeszcze flora bakteryjna jelit nie broni organizmu przed przetrwalnikami bakterii Clostridium botulinum, które naturalnie bytują w miodzie

madzik_ przestudiowałam wszystkie książki na temat pełzania,czworakowania,obracania się i tak naprawdę nasze maluchy maja jeszcze czas nie znalazłam nic o tym że na przełomie 5 miesiąca dzieci osiągają tą umiejętność więc luz nie martwię sie już i koniec z porównywaniem :tak:
Aha Julia ja myślę że nic Szymkowi nie będzie kedyś dzieciaki jadły tylko mleko krowie i żyją a nawet bym powiedziała że moja babcia czy dziadkowie którzy pewnie na krowim mleku wychowani umarli ze starości zdrowi do końca byli a teraz ludzie umierają w młodym żeby nie powiedzieć w bardzo młodym wieku,ty pewnie byś się bała bo masz dzieci alergiczne to zrozumiałe.Na swoim przykładzie powiem tyle jak kiedys pisałam mój syn przestał pic mleko jak miał 7 miesięcy nie chciał i już czasami udawało mi sie go oszukac dolewajac soku malinowego lub troszeczke kakao ale i tak nie pił z chęcią szybko przestawił sie na normalne jedzenie no niestety cos jeśc musiał i własnie wtedy wprowadziłam mu danonki za zgoda pediatry nic mu niebyło a danonki uwielbia do dziś

Ostatnia edycja:
Justyna w książce gerbera było naisane że dzieci w 5/6 miesiącu robią taki mostek... opierając sie na nogach, wyginajac je w łuk i opierając sie na glowie..... moze to to?
moj tak robi od paru dni,ale opiera sie na rekach a jak nie ma juz sily to pada na glowe i uderza sie w podloge,ale na szczescie nie placze:-D:-D:-D.
Podwija tez nogi do przodu i sie buja w tyl i w przod:-D

ewelcia z jednej strony podziwiam że wprowadziłas już jogurt naturalny, ja bym się nieodważyła:no:
pisalam ze nie wprowadzilam go jako posilek staly tylko troche dodaje do jablek!
Pytalam pediatry i mi powiedziala ze troche jogurtu napewno mu nie zaszkodzi wiec luuuzik!!
Danonak tez mu moge dac od czasu do czasu.
Szym nie ma alergii na nic!!

A pozatym nie wiem czy Wam pisalam,pediatra kazala mi sciagac skorke malemu,bo juz bardzo mial mala dziurke,wiecie o co chodzi?jeszcze troche a mial by problem z siusianiem.
Wiec teraz przy kazdej kapieli to robie!!

moj maly zasnal wczoraj o 20:30 po 22 obudzil sie na picie po 24 na jedzenie potem przed 3 na picie o 5na jedzenie przed 7 na picie i marudzil do 8 w lozeczku a potem zasnal i spal do 9:30.
Oczywiscie sniadanie zabardzo nie chcial zjadl tylko pare lyzek:baffled::baffled:
Kurde jak mial 4m przesypial cale nocki a teraz??!!:-:)-:)-(
Co ja mam zrobic zeby on spal:confused:

maniulka wiem jak było kiedyś i że "ponoć" nic nikom nie było:tak: nie miałam nic złego na mysli tylko napisałam ze z jednej strony podziwiam:tak: przeciesz i tak każdy robi jak uważa:tak:

ewelcia czytałam że dajesz co około 2 dni do jabłuszek ale to i tak jest wprowadzenie nowego pokarmu;-) ciesze się że Twoje maleństwo lubi jabłuszka z jogurcikiem:tak:

reklama
Do góry