reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Mój Alanek ma łaskotki na szyjce i strasznie lubi jak się go tam całuje :-D:tak: a pozatym to uwielbia jak całuję go po całym ciele od brzuszka po szyjkę i wtedy się bardzo cieszy :-):cool2:

To tak smao jak Dominik. W stopkach też ma łaskotki.

Dzisiaj Dominik spędził około 20 minut na macie i się sam bawił-ja siedziałam z boku i go obserwowałam. Mam nadzieję, ze już niebawem zacznie się sam bawić.

reklama
Patrycja dzisiaj bawiła się jakieś pół godziny w foteliku swoimi miśkami (takimi zaczepianymi po dwóch stronach na takiej lince ;-)) później wkleję filmik lub zdjęcie ;-) he he przez cały czas z nimi chciała rozmawiać a po kilku minutach to już zaczęła na nie krzyczeć :-D bo one nic nie mówią :-D.

Dziewczyny mam problem bo małemu ropieje jedno oczko.
Można przemywac rumiankiem?
Posmarowałam mu przedwczoraj i wczoraj juz prawie nie było, a dziś od nowa:baffled:
Znowu posmarowałam rumiankiem ale zastanawiam sie czy to pomoże?:-(

Co do kąpieli to Oliwier tez lubi średnią wodę, jak jest powyzej 37 stopni to mu potem po kąpieli krostki na ciele wyskakuja (potówki).

Oliwier ma znowu chyba jakiś skok rozwojowy, przestał już spać w ciągu dnia:baffled: ja przez to okropnie umęczona:-(a jak spi to drzemki 20 minut-3 razy:baffled: za to wieczorem godzina 19:30 a on najchetniej by spał juz i jest strasznie marudny, budzi sie mniej wiecej 6 rano. Po wyjęciu z wody po kąpieli drze sie tak że jednego dnia az ochrypł:baffled: Za to potem jje pierś i nie końćzy jej i zasypia. Kąpiemy 19:30 i chyba musimy to zrobić wcześniej. To tak jak u Ciebie może być problem Carolin.

Maniulka a ile z nią siedzisz w wannie? Może ja tez spróbuje wspólnej kąpieli w wannie?
Jest jakiś ograniczony czas siedzenia z dzieciątkiem?

Madzik,
u nas po porodzie tez ropialo oczko i moja Mama poradzila rumianek, na poczatku byla poprawa a pozniej znow ropa, jak powiedzialam o rumianku lekarce ta na mnie nakrzyczala i powiedziala ze rumianek nie pomaga a szkodzi w tym przypadku.
Dala nam jakies krople i przeszlo, na pewno skonsultuj to z pediatra a bez konsultacji to przemywaj Oliwierowi sola fizjologiczna i pamietaj ze przemywac powinnas od zew. koniuszka oczka do wew.

:-)No to kjesteśmy już po szczepieniu. Adi ma 62 cm wzrostu( przy urodzeniu 52) i waży 5890 (przy urodzemiu 2390) Do tego pani doktor stwierdziła że jest bardzo żywotnym dzieckiem i że pewnie już niedługo będzie siadał, bo pieknie trzyma główkę i napina mieśnie jak się go za raczki podciąga, normalnie jestem z niego dumna:-D
Właśnie sobie przeliczyłam ile Adi przybiera mniejwięcej tygodniowo i wychodzi 250 g:-)

Mały ma na buzi jakąś wysypkę od pewnego czasu, dzisiaj konsultowałam to z moją lekarka i wychodzi na to, ze to wysypka kontaktowa ( tak jak podejżewałam) a nie pokarmowa. Już piorę rzeczy w jego proszku, ale i tak czasami wysypuje mu buźkę:-(
Co do oczka, to ja też radzę skonsultować z pediatra, albo chociaż z farmaceutą w aptece:tak:

dzięki dziewczyny, no własnie sama nie wiem czy ten rumianek pomaga czy szkodzi. Przemywałam tylko świeżo parzonym.
Mąż wracając z pracy wstąpił do pediatry i właśnie czeka w kolejce bo żadne kobiety nie chcą go przepuścić:wściekła/y: aby się zapytał tylko o to oczko, aby wypisała receptę na jakieś kropelki. Oczywiście na wizytę nie było już dziś miejsc:baffled:
Z drugiej strony je rozumiem, te kobiety, bo mnie też wnerwiają ludzie co to mówią ze na 5 minut i ich przepuszczasz a okazuje się że z grubszą sprawą przychodza i zajmują gabinet 20 minutalbo i 40min.:angry: ale mąż jest bez dziecka to przecież jego widzą że badać nie bedzie:baffled:
Niestety w aptece tylko sól fizjologiczną można kupic bo juz pytałam:-(

Jasiek się na razie nie przekręca :-(
Tylko czasami z plecków na boczek prawy lub lewy...
Mam nadzieję, że zacznie się niedługo obracać... Zapytam też pediatry jak będziemy w przyszłym tygodniu czy nie pójść do rehabilitantki, żeby nam pokazała jakieś ćwiczenia wspomagające...

Dominika a mi rehabilitantka powiedzial ze dziecko ma czas do 5 miesiaca aby zaczelo sie przekrecac i trzymac sztywno glowke:tak: U nas jest juz przekrecanie na boki i czasami z brzuszka na plecki a glowki jeszcze nie trzyma tak na maxa sztywno:blink:
Mój Alanek ma łaskotki na szyjce i strasznie lubi jak się go tam całuje :-D:tak: a pozatym to uwielbia jak całuję go po całym ciele od brzuszka po szyjkę i wtedy się bardzo cieszy :-):cool2:
Moja mala tez lubi jak ja caluje po szyjce i po policzkach (takie cmokanie;-)) a na brzuszku pierdziochy tez lubi :tak:laskotki ma na stopkach ale nie smieje sie przy tym w glos:blink: aaa i jak caluje ja w usta to ona otwiera tak buzke i takie odglosy ida i wtedy sie chichra najbardziej ;)
Zabawkami to juz sie bawi jak szalona:cool2: przeklada tez czasami z raczki do raczki:happy2:

Ostatnia edycja:
Kąpiele – Natalia też lubie cieplęjszą wodę – 39-40 stopni. Ma to po mnie. Ale w upały na pewno chłodniejszą wodę będę przygotowywać. Wcześnie kąpiecie. My kąpiemy trochę „na głoda” – tzn zwykle dajemy butlę ok. 18.00 – a kąpiemy ok. 20 - 20.30 – ale Natalia znosi to doskonale, bo kąpiel uwielbia. Potem butla i sen do 5-6 (rekord do 6.30), potem znów butla i spanko do 8.30-9. I wtedy dla Natalii zaczyna się dzień. Krlnk – 32 stopnie to dla Natalii niemal by było jak kąpiel w przeręblu.:-D:-D

Nie tak dawno pisałam, że dzienne drzemki Nataleńka ma jeszcze nieuregulowane, ale już się ot zmienia. Obecnie już wiem, że pierwszą drzemkę ma ok. 10.30-11 (godzinkę), a drugą ok. 14-15 (ok. 2 godz.) Tak, że w dzień śpi najczęściej jakieś 3 godz. Maniulka – sześć godzin to sporo spania – śpioszek z Twojej Martynki. :tak:

Justyna – jak po tym szczepieniu, lepiej?

Madzik – z oczkiem nie poradzę, bo nie miałyśmy takiego problemu.

A Natalia od dwóch dni zasypia wieczorem przy butli. Już do odbicia gdy ją podnoszę to śpi na całego i nic a nic ją nie rusza to, że potem wkładam ją do kołyski. Super jest tak, choć ostatnio tez ładnie zasypiała sama, ale odkładałam ją z otwartymi oczkami i ze smoczkiem, który podczas zasypiania ze dwa razy wypadał i trzeba było podać. A dziś i wczoraj po prostu zasnęła natychmiast:-D

na ropiejące oczka nie znam sposobu...
a po sczepieniu, no cóż. dzisiaj moja mała tez trochę marudzi ale jest znacznie lepiej...nie kaszle i nie ma problemu z temperaurą. trochę kaprysi ale cóż...zniosę to. na szczęście poszła szybko spać . a cały dzień byłyśmy na spacerku więc też spała, chociaz nietypowo raz nam się rozdarła... nie wiadomo dlaczego. a poszłysy z mamą bez osprzętowania, zajrazłyśmy do niej do domu i trzeba było przewinąc małą... w końcu międzynogami znalazła się tetra i kawałek torebki foliowej...:-Djak wróciłysmy do domu to body juz było mokre, śpiochy jeszcze nie...

i z apetytem tez taks sobie. jadła krótko i nie dała się dostawić dopóki nie minęły 3 godziny. ale jadła 6 razy - czyli w normie. mam nadzieję, że będzie lepiej jutro, bo jak jestem sama to cięzko z takim kapryśnym maluchem

reklama
Kąpiele – Natalia też lubie cieplęjszą wodę – 39-40 stopni. Ma to po mnie. Ale w upały na pewno chłodniejszą wodę będę przygotowywać. Wcześnie kąpiecie. My kąpiemy trochę „na głoda” – tzn zwykle dajemy butlę ok. 18.00 – a kąpiemy ok. 20 - 20.30 – ale Natalia znosi to doskonale, bo kąpiel uwielbia. Potem butla i sen do 5-6 (rekord do 6.30), potem znów butla i spanko do 8.30-9. I wtedy dla Natalii zaczyna się dzień. Krlnk – 32 stopnie to dla Natalii niemal by było jak kąpiel w przeręblu.:-D:-D

Nie tak dawno pisałam, że dzienne drzemki Nataleńka ma jeszcze nieuregulowane, ale już się ot zmienia. Obecnie już wiem, że pierwszą drzemkę ma ok. 10.30-11 (godzinkę), a drugą ok. 14-15 (ok. 2 godz.) Tak, że w dzień śpi najczęściej jakieś 3 godz. Maniulka – sześć godzin to sporo spania – śpioszek z Twojej Martynki. :tak:

Miotlica u nas ze wszystkim -kąpiel i drzemki dokładnie tak samo. Czasem się jeszcze krótka drzemka o 13 i 17 trafi.

Do góry