reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

Ewelcia, każdy dzieciaczek przybiera we własnym tempie, a potem ta waga bardzo sie zrównuje około roku i wszystkie maluchy ważą dosc podobnie. Te maluchy, ktore jak moj Romek szybko przybieraja na poczatku, potem zwalniaja tempo, a inne sobie rownomiernie rosną od pierwszego miesiąca do roczku - Jak Twoje maleństwo. W sumie i tak na jedno wychodzi:tak:

reklama
Jaka wredna małpa:wściekła/y::no: po prostu w glowie się przewraca. Skoro szczepionki pojedyńcze sa takie niedobre, to czemu NFZ ich nie zamieni na jedn wkłucie.. No co za ludzie..:wściekła/y:
Ale jak byłam ja na szczepieniu to też do mnie tak gadali i to pediatra "Jeszcze możemy wejść ze skojarzonymi aby maluszek tak nie płakał" , a Oliwier jakoś bardzo nie płakał a chyba sie przestraszył samego faktu szczepienia i tego ze pielęgniarka go krepuje aby się nei ruszał. Za chwilę wzięłam go ja na ręcę, dałam cyca i sie uspokoił-jakby w ogóle szczepionki nie miał:-D
Kitki ale to były jakies specjalne szczepionki ze wskazanie od neurologa? czy jakieś specjalnie?bo napisałaś nazwe ale niczego takiego w googlach znaleść nie moge:-( MOże chodziło o szczepionke acelularną?
też jestem tym zainteresowana bo w piatek idziemy do neurologa. A jak byłam u pediatry i Oli nie dostał szczepionki na błonnice, tęzec , krztusiec to ona mówiła że jak neurolog będzie miał jakieś zastrzeżenie to będe musiała i tak wykupić 5w1:wściekła/y: zastanawiam sie tylko czy NFZ w takich sytuacjach nie ma innego wyjscia jak kazac rodzicom płacic?
a te teksty lekarzy i piguł to jest takie granie na uczuciach rodziców, bo wiadomo ze człowiek chce jak najlepiej:wściekła/y:
własnie przeczytałam w googlach że jak jest wskazanie neurologiczne to przychodnia powinna bezpłatnie dac maluszkowi szczepionkę alecularna (normalne jest to płatne)
.

Madzik - tak to chodzi o szczepionke acelularna (pewnie wczesniej pokręciłam nazwe:baffled:). Neurolog napisała nam na skierowaniu ze zalecane szczepienia acelularne ale nie 5w1. Jak bylismy na szczepieniach to 2 szczepionki dostała zwykłe a ta trzecia na krztusiec właśnie acelularna. I nic nie płacilismy ale babki konsultowały ze soba co maja zrobić (czy mi ja dac bezpł. czy nie:baffled:). Podłączyły ta konsultacje neurologiczna do karty szczepien i dostalismy ta acelularna i przy kolejnych szczepieniach na krztusiec tez automatycznie bedziemy dostawac ta szczepionke. Wiec jak bedziesz u lekarza i zaleci taka szczepionke to nie daj sie wrobic w płacenie;-)

jesli chodzi o moja reke to mam zespol ciesni nadgarstka...do leczenia operacyjnie lub sterdami-ale lekarz był mega miły i wytłumaczył mi ze dopoki karmie piersia nie doatane zadengo sterydu- mam nosisc na nosic na noc takie specjalne ortezy na obie dłonie, pokazał jakie mam cwiczenia robic, jak chwytac małego, jak karmic i jak spac zeby nie bolało, pochwalił nas za zakup chuty, ale powiedział ze operacja mnie nie minie...moge ja tylko dołozyc w czasie...wiec lekki dol

jesli chodzi o adasia, pani dr powiedziała ze najprawdopodobniej adas zaeragował tak na cos co ja zjadłam-i najprawdopodobniej jest do białko...mam wyeliminowac z diety wszystko co z białkiem i jesli w ciagu tyg syt sie powtórzy bez białka w diecie to bedziemy robic badania-na poczatek endoskopem przez nosek zeby zobaczyc czy to nie oddzwiernik zoładka...wiec znowu dol

a dzis rano dowiedziałam sie ze kolezanka poroniła wiec kolejny dol...

Modroklejka,tak to juz jest ze raz na wozie raz pod wozem,teraz moze pod wozem ale niebawem wszystko sie ulozy.
Kitki-zaciekawilas mnie ta szczepionka-bo ja tez chce bezplatna i tez chcialabym z tym lzejszym krztuscem ale mnie neurolog nie dala zadnego papierka ze taki ma byc:baffled:

słyszałam dziś w tv, że są PLANY na wprowadzenie refundowanych szczepionek na pneumokoki w przyszłym roku, w mojej przychodni 5w1 to koszt 95zł

my wlasnie po wazeniu.maly wazy 5400g.
od tamtej srody przybral 100g malo troche jak na moje oko:-(.
ale oczywiscie pielegniarka mowi ze well.
mowilam jej ze maly sie jeszcze nie przekreca z brzucha na plecy i odwrotnie a ona na to ze ma czas i ze dzieci to robia dopiero okolo 7miesiaca:szok:.
kurde jak okolo 7m,jak Wasze dzieci juz to robia.
wiem ze kazde dziecko rozwija sie swoim tempem ale nie sadzilam ze ona mi powie ze dopiero w 7m jakas dziwna jest ta baba:wściekła/y:.
gadala ze szymus piekny,sliczny,ladne dlugie wloski ze to po mamie,ladna skorka ale zeby cos doradzila powiedziala cos konkretnego to nie:no:.
nastepna wizyta jak maly bedzie mial 7miesiecy

reklama
Moja Ada też się jeszcze nie przewraca i nie mam zamiaru się przejmować. Córka mojej znajomej ma skończone 8 mcy i jeszcze ani jedfnego zęba i co?? Widocznie tak ma. Także ewelcia spoko, ja tez jestem zdania, ze na każdego przyjdzie czas :-)

Do góry