reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o naszych dzieciach!!!!!!!!Waga,choroby,rozwój,opieka itp.

No niestety też ma i synek też i ja więc komplet :wściekła/y:mi wykryli w 26 tc i dlatego mała też ją ma za późno zaczełam przyjmować hormony a u syna podobno nie zdążyła się wykształcić bo on wczesniak (33tc) dzieciaki tez biorą letrox 25 mała bierze pól tabletki a syn na zmiane cała,pół.Ja biore eutyrox dawke jeszcze z ciąży 75 bo niemam kiedy isc do endokrynologa z sobą a wogóle to mam problem bo nigdzie niema letroxu byłam w pobliskich aptekach i niema i w hurtowniach też podobno maja go wycofac wiesz cos o tym??

reklama
Oj współczuję wam dziewczyny i maluszkom .
Karolka ja też tak miałam ale teraz zapieram najpierw od razu i ładnie schodzi zresztą mam takie mydełko na plamy z Niemiec bardzo dobre i wszystko schodzi ale zwykłym mydełkiem też zeszło.

Maniulka nic nie wiem zeby mieli wycofać. Lekarka wspominała że mają zmieniać szatę graficzną opakowań i tabletki mają być mniejsze, ale o wycofaniu nic nie wiem.

Ja w ciąży nie miałam kontrolowanego TSH, ale mam zamiar teraz to zrobić, bo wydaje mi się że też mam niedoczynność. Gabrysia prawdopodobnie nie ma wcale tarczycy, bo miała bardzo wysokie TSH ( 3 tyg temu przed braiem leków 413!) Na szczęście szybko wykryli i wcześnie można było rozpocząć leczenie:-)

Kasiulka czyli wychodzi na to że Maluszki dziś w większości senne były, chyba przez pogodę.
Ja dziś miałam do wytarcia dwie takie wielkie kupy. Az niewiarygodne gdzie się to mieści:-)
A macie problem ze spraniem tych kup? Bo ja piorę w wysokiej temperaturze a i tak na ciuszkach zostają żółte plamy. Zastanawiam się czy to czasem nie wina twardej wody.

Karolka mojej malej tylko raz sie zdazylo okupac body :tak: tak wiec jak narazie nie mam problemu z praniem:-) chociaz czasem to sie dziwie ze nic niewyplynelo, nie wiem jak mam sie za ta kupcie wziasc:-D

Zeby nie zostaly plamy musialabys od razu wyprac te ubranka..:-p

Kasiulka, ta choroba nie jest ażtak straszna! Na początku miałam strasznego doła, a od czytania w internecie byłam bardzo przestraszona. Teraz już się oswoiliśmy. Najważniejsze że choróbsko wcześnie wykryte, szybko wdrożone leczenie i jest duża szansa na uniknięcie opóźnień w rozwoju fizycznym i psychicznym.

Maniulka a u synka są jakieś objawy? Rozwija się tak jak rówieśnicy?

Moje Maleństwo moja Gabrysia prawie za każdym razem robi taką kupę że aż wypływa. Nic nie pomaga ciasno założony pampers.
Z reguły piorę takie ciuszki od razu, ale jak nie mam czasu i spiorę tylko ręcznie z grubsza, to potem nawet pralka nie chce tego sprać do końca. Spróbuję wyprać w naszym proszku, bo jest silniejszy. A potem jeszcze raz w Loveli żeby nie uczulić Malutkiej.

karolka84 moja w 3 dobie mała 12,3 jak dla mnie to dużo syn miał o wiele mniej i zaczynał od ćwiartki na początku pocieszali mnie ze za rok będzie ok i tak słysze to od 8 lat wiem ze bedzie pewnie miał to do końca życia:-(a oni zamiast mnie nastawić dawali mi nadzieje.A czy twojej małej zrobili usg tarczycy żeby stwierdzić czy ją ma czy nie??
co do kupek to z tego co widze moja jest rekordzistką u nas każda pielucha mniej lub więcej jest obkupkana wystarczy że mał pósci bąka i juz jest kupka w ciągu dnia schodzi nam ok 10-12 pieluch może z nia jest cos nie tak

Sara - o rany współczujęz tymi kupami:baffled: Na nutramigenie i po lekach na grzyby powinno byc lepiej. Moze w jelitkach jest problem z florą bakteryjną? No bo jak wybiło grzyba, to moze naruszyly leki flore bakteryjną? Nie wiem, strzelam...:confused:

Sara - jeśli jest tak jak moonik pisze, że naruszona jest flora bakteryjna jelit to można podać małej Lakcid - mi to doradziła pediatra na kolki :baffled: Średni lek jako ten, który miałby zwalczać kolki, ale poprawia pracę jelit co w konsekwencji ma prowadzić do lepszego trawienia...

A wracając do tych kolek Jasia o których pisałam jakiś czas temu to dziś pomógł ciepły termofor - taki stary gumowy. Zjadł, odbiło się i położyłam ten termofor - prężył się, kwękał, ale najważniejsze że nie płakał i o dziwo zasnął o 20:30 (!!!):-) a zazwyczaj zasypiał 23-24....
Będę jutro znów z tym termoforem próbowała, może to coś da.... Zobaczymy. :happy2:
Martwi mnie tylko to, że rano zrobił jedną kupkę, potem koło 14 drugą, ale z pomoca termometru, a potem już żadnej... A zazwyczaj robił 4-5 dziennie...:no:

karolka84 co do synka i jego rozwoju to jest super od samego początku szybko siedział,chodził,gadał jest normalny że tak powiem tyle że zawsze troszkę niższy od rówiesników i niestety po hormonach nadpobudliwy (adhd)

reklama
Maniulka jeśli chodzi o kupki to z Martynką wszystko w porządku. Moja teściowa zaskoczona że Gabrysia nie ma pełnej pieluszki przy każdej zmianie pampersa, bo ona do tego przywyczajona że dzieci tak często robią.
Usg tarczycy zrobią dopiero ok 6 miesiąca życia.
Gabrysia Tsh w szpitalu miała 130! a po 2 tygodniach już 413!!! I na podstawie tak wysokich wyników lekarka podejrzewa że w ogóle tarczycy nie ma. Na szczęscie nawet w razie braku tarczycy wystarczy wziąc tylko tabletkę i gospodarka organizmu nie jest zaburzona.
A synek rozwija się tak jak rówieśnicy? Pyatm bo mrtwię się o rozwój Gabrysi. A ta choroba nie jest często spotykana u Maluszków więc przynajmniej Ciebie mogę pytać na bierząco...

Do góry