reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

bez względu na to czy mała jest w żłobku, czy w domu plan jest taki:

6.20 budzę ją, lub sama wstaje w wee - 180mm z kleikiem
8.30 manna na mleku krowim/kanapka
9 spanie 1,5-2h
11 obiadek - zupa
13.30 drugie danie
14 spanie do 15.30
16.30/17 podwieczorek jogurt naturalny/owoc/parówka albo część naszego obiadu - ryż, ziemniaki, kopytka itp
19 kąpiel
19.30 kaszka manna na mm lub temu podobne czasem 210-240ml
20 spanie bez pobudek

Butlę toleruje tylko o 6, sporadycznie budzi się w nocy kiedy słabo zje kolację i wtedy tez butla, pozostałe z łyżeczki. Dodatkowo w ciągu dnia wypija ok 200ml wody

Hania to jadek na całego, wazy ok 10kg, raczej mniej:-)

reklama
ainah - u nas inaczej w tygodniu, inaczej w weekendy (bo wtedy spimy ile sie da:) )
w tygodniu jest tak:
7.30 - pobudka Mlody chce spac a nie jesc,
8.15 - razem z Adamem odprowadzamy (lub odwozimy) Wiki do przedskola, potem Adas do niani
9.00 mleko u niani 210ml i zabawa z kolega
9.30 drzemka okolo 30-45 min (nie ma jej w weekend, bo rano spi okolo godziny dluzej)
10.30 spacer min. godzina ( w weekend wychodzimy troszke pozniej)
12.00 obiad: ryz, fasolka szparagowa, rybka + jogurt +woda (wczorajszy zestaw)
12.30 zabawy z kolega
13.00 sjesta okolo 1,5 godziny ( w weekend spi wtedy tylko raz i zazwyczaj krocej)
14.30 zabawy
15.30 podwieczorek: owoce + chlebek miodowy + woda (zestaw z wczoraj)
16.45 odbiram Adama razem z Wiktoria i idziemy na spacer (jesliu pada to jedziemy autem i wtedy nie ma spaceru)
18.30 powrot do domu i zbawy z Wiktoria
19.00-19.30 kolacja (kus-kus z pomidorami i natka pietruszki -wczoraj tak jadl) i kapiel (czasem w odwrotnej kolejnosci), potem jeszcze wojowanie
21.00 mleko 210 ml i spanie

w nocy - 1500 pobudek i wymuszanie wziecia go do nas

Znalazłam rozpiskę podajże z Bebiko i tam było, że po 9 m-cu podawać żółtko każdego dnia, a całe jajko już normalnie 3-4 sztuki tygodniowo. Czy to prawda z tym codziennym żółtkiem przez miesiąc ??? W innych rozpiskach tego nie widziałam.

ratunku!!! moja panna jest jakaś nie nażarta - czy to normalne że dostaje 20.30 220 ml gęstej kaszy i budzi się 2-3 razy w nocy? przecież ja już nie egzystuje praktycznie. Wczoraj zjadła jajecznice z kromką chleba o 19.30 o 20.30 wspomniana kasza z łyżeczką masła o 22.30 (bo skubana jeszcze nie spała) 150 m mleka i o 1.00 pobudka na mleko i 3.30 pobudka na mleko i o 5.30 pobudka na mleko - no przecież oszaleć idzie - jak ją oduczyć tego nocnego wstawania?

sunnflower a jak ci ona je w ciągu dnia? bo może jej się organizm przestawił na nocne jedzenie i wtedy najlepsze wyjście zamiast mleka w nocy podawać wodę, po jakimś czasie jej organizm otrzyma sygnał że to nie czas na jedzenie a na spanie

ratunku!!! moja panna jest jakaś nie nażarta - czy to normalne że dostaje 20.30 220 ml gęstej kaszy i budzi się 2-3 razy w nocy? przecież ja już nie egzystuje praktycznie. Wczoraj zjadła jajecznice z kromką chleba o 19.30 o 20.30 wspomniana kasza z łyżeczką masła o 22.30 (bo skubana jeszcze nie spała) 150 m mleka i o 1.00 pobudka na mleko i 3.30 pobudka na mleko i o 5.30 pobudka na mleko - no przecież oszaleć idzie - jak ją oduczyć tego nocnego wstawania?
:szok: to niezle u mnie odwrotność... je na noc teraz ok 40-100ml mleka z kaszką, w nocy nic a o 9 rano też max 100 ml mleka. No i to by było na tyle mleka:/

w dzień je normalnie - co 3-3,5 godziny, kaszkę, obiadek owoc, jakieś placki albo jajko - jak wszyscy... nie wiem co robić - najgorsze jest to że jak tylko otworzy oczy w nocy to zaczyna wyć jak syrena tak długo aż jej nie wetknę butli w paszczę - myślę sobie że może smoka by starczyło, ale ona bezsmoczkowa no i nie będę teraz jej przyzwyczajać

sun- ja sprobowalam bezsmoczkowemu Adasiowi wcisnac smoka w nocy aby dal mi juz spokoj i w koncu spal, ale tylko go tym wkurzylam... :-/
staram sie nie dawac jedzenia; skutki poki co marne, ale nie daje rady i musze spac w nocy, wiec mlody pije mleko

reklama
SUN
nastaw się na tydzień wycia, no i nieprzespanych nocy
i nie daj się! to już jest za duże dziecko aby aż tyle w nocy jeść!
kup sobie tonę red bula czy kawy i po prostu tul noś odkładaj a nie daj jeść
(czy np. tylko raz) i w końcu po 3-4 nocach powinno być lepiej a po tygodniu góra powinna się oduczyć
ja tak odstawiałam K. od piersi a potem od smoczka

tak samo oduczę-odstawię A.

------------------------------------------
niech mi ktoś powie jak rozrobić to krowie mleko?
biorę np. 100 ml mleka i 100 ml wody, tak?
gotuje to razem czy jak?
no i mleko 2% czy 3,2 %

Do góry