reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

reklama
Gabi ja uważam, że nie ma sensu mieszać. O mieszaniu z wodą to można mówić kupując mleko prosto od krowy czy z tego mlekomatu, ale takie 2% to nie ma sensu.

Jak podawałam Matiemu, to zaczynaliśmy od 2% a po tygodniu przeszliśmy na 3,2%.

Gabi - kup 3,2% rozcieńcz nieco wodą (na pocz. powiedzmy szklanka wody na 1 litr mleka, a z czasem możesz zmniejszać ilość wody)- razem zagotuj. Chodzi o zmniejszenie białka a nie tłuszczu, więc musi być pełnotłuste. 2% ma mniej witamin A, D, E, K, dlatego zawsze pełnotłuste musi być dla maluszka.

Możecie mi wytłumaczyć, czemu trzeba do mleka dodawać wodę i jeszcze zagotowywać? Nie można po prostu podgrzać mleka i dać dziecku? Co daje zagotowanie?

Gabi - tak 3,2%
Ewa mleko świeże trzeba zagotować. Mam na myśli mleko, które stoi w lodówce w sklepie, a nie UHT w kartonie ze zwykłej półki. Obróbka UHT ograbia mleko z większości jego cennych wartości. Tylko świeże piję i Misiakowi tez takie dam jak przyjdzie czas;-)

ja K. dałam jak miała rok
A. dam jak skończy 10 miesięcy
te z lodówki, najpierw tylko rano aby zobaczyć co i jak
a potem po tygodniu np. też na noc dam

a pochwalę A., zjadł już dwa razy normalną zupę! normalną tzn. z kawałków taką jaką my jemy!!!
gotowałam dla nas, i zanim dorzuciłam jakiekolwiek przyprawy odlałam dla A.
pałaszował jak 'oszalały' i nawet wielkie ziemniary mu nie wadziły :)
i rosół też je już normalny :) (bez przypraw)

Mój Tato zawsze mówi, że mleko uchate to nie mleko, ale biała woda ;) A wie, co mówi, bo jest automatykiem przemysłowym i produkuje głównie maszyny do mleczarni ;)

reklama
z doświadczenia wiem że uht mleko nie kiśnie tylko jeśli już gnije, więc zawsze mówię nie uchatemu, a na prawdziwym to kefirek ostatnio robię - pychaaaa, prawda w dzieciństwie to ja piłam takie prawdziwe prawdziwe od krowy gdzie pełnotłuste, czyli bez zebrania śmietany po ostudzeniu tłuste było na 4,5% :-D

Do góry