reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

U nas nic skomplikowanego.
7.00-pobudka i odstawienie starszaka do przedszkola
zabawa
9.00- mleko z kaszką(210)
zabawa(najczęściej już z mamą, bo trochę marudny)
10-12 czasami do 13.00-spanie
13.00 obiad(200-250 gram, obiad z parowaru)
zabawa, w miarę możliwości spacer.
16.00- wyjazd po starszaka
zabawa z bratem
18.00- posiłek owocowy(250 gram owoców z kaszką manną)
zabawa, w miarę możliwości spacer
19.00-kąpiel(nie codziennie)
20.00- spanie
22.00-23.00- nocne mleko z kaszką
3.00-4.00-(często omijane ale się jeszcze zdarza) nocne mleko z kaszką

reklama
Oglądałam wczoraj polecane przez Was mleko Candia. OKROPNIE DROGIE! W końcu nie kupiłam. Jeszcze 2 miesiące i kupię zwykłe krowie.

Wczoraj Franek miał na obiad pierwszą dynię domową - nie ze słoiczka ;) Ostatnio jadł dynię chyba gdzieś koło 5 miesiąca, jak jeszcze byliśmy na słoiczkach :) Chyba przypomniał mu się smak dzieciństwa, bo wsuwał aż mu się uszy trzęsły :)

A co do planu dnia, to u nas jest tak:

7 (ostatnio nawet i 8) - pobudka i kaszka (manna, wielozbożowa itp.) 180 ml
Potem my jemy śniadanie, a Pucek dogryza kanapką albo szaleje po pokoju.
Mąż idzie do pracy, ja siadam do biurka, a Pucek bawi się w swoim pokoju.
9 lub 10 - drzemka (zazwyczaj 2-godzinna, czasem dłuższa)
11 lub 12 - mleko 180 ml
Potem wychodzimy na pole. Albo na długi spacer, zazwyczaj połączony z zakupami, albo jedziemy na Rynek załatwiać moje pracowe lub szkolne rzeczy.
14 lub 15 - obiad (robiony przeze mnie, szczelnie wypełniający Hippowy pojemniczek 210-gramowy)
W lecie wychodziliśmy jeszcze godzinę po obiedzie na spacer, po Tatę, który wracał z pracy, ale teraz coraz częściej zostajemy w domu. Franek bawi się godzinkę albo dwie, a potem drzemie pół godziny albo godzinę. Czasem tę drzemkę omija.
17 - jeśli jeszcze jest głodny, to dostaje jakieś owoce albo kanapkę, racucha itp.
19 - kolacja 150-180 ml kleiku kukurydzianego na mm
Potem kąpanie i przed 20 Pucek śpi.
Między 3 a 5 w nocy budzi się na 120 ml mm.

nasz rozkłąd dnia podobny do Ewy i Franka

ok 7 pobudka, ubieranie i odwożenie Matiego do szkoły
ok 8.20 kaszka(humana lub nestle manna lub biszkoptowa ok 160 ml) potem zabawa
ok 10 spanie (ok 1h)
11-12 zabawa
ok 12 mleko z kleikiem kukurydzianym (ok 120 ml)
12.30 jedziemy po Matiego
po powrocie spacer/zabawa
ok 15 obiadek (mój max 200 ml)
15-16/17 spanie (ostatnio śpi ok 1,5h czasem dłużej)
po spaniu spacer lub zabawa. Jakiś chrupek lub bułeczka
ok 18.30 kaszka (nestle lub hipp na dobranoc ok 120 ml)
chwila zabawy, mycie i ok 20 Mysia w łóżeczku
aaaaaaaaa i cyc wieczorny do pociumkania, i w nocy też cyc (czasem kilka razy)

Ostatnia edycja:
U nas jest tak...
Ok 8 - wstawanko, jemy mleczko ok 120-180ml
Zabawa, towarzyszenie mi w kuchni;) podgryzanie kanapeczki z masłem plus 40ml herbatki jak ja jem śniadanie (coś trzeba do łapki dać bo nie da żyć)
Ok 11 usiłuję ją uśpić, z różnym skutkiem...czasem jest to ok 40 min ale b. często z 20 min. tylko:/
Ok 12, 13 - kaszka z owocami ok 200 ml
Spacer...
Ok 16 obiadek ok 200 ml najczęściej mój gotowany
jak nie pada to zaliczmy jeszcze spacer
drzemka ok 20 30 min
zabawa
Ok 19.30 kapiel
20 - mleko z kaszka 120-180ml

Ostatnia edycja:
Sarka wogole mala je tylko 4 razy?? :O i zobaczcie jaka jest roznica pomiedzy dziewczynkami a chlopcami:) Krolci maluch hehe jak on to miesci?? jak czasem robie Arlenie 220 kaszy to nie moge uwierzyc ze ona to miesci

bardzo Wam dziękuję dziewczyny za opis dnia, ja muszę sobie coś poustawiać, wyregulować, dlatego potrzebowałam sprawdzić jak to u Was jest, żeby się zainspirować :)

Sarka wogole mala je tylko 4 razy?? :O i zobaczcie jaka jest roznica pomiedzy dziewczynkami a chlopcami:) Krolci maluch hehe jak on to miesci?? jak czasem robie Arlenie 220 kaszy to nie moge uwierzyc ze ona to miesci
hehe no tylko 4 razy:tak: takich posiłków konkretnych, czasem ale bardzo rzadko jak wczesniej zje obiad no to dam jej jeszcze jakiś jogurcik typu nestle, lub jakieś chrupki czy biszkopty.

:O to czemu moja taka chuda?? je 5 razy w tym 2 razy 180 a reszta po dodaniu kasz itd to wychodzi okolo 230 i w miedzyczasie owocki jakies surowe hmm:eek::eek::eek::eek: jakbym dawala jej 4 razy to bym zawalu dostala na bilansie:-D a marze by nie jadla ostatniego posilku o 21 tylko np o 19(tak powinno byc) natomiast ona nie lubi rano wstawac, jak sie budzi o 7 to ma chinczyka na twarzy marudzi i idzie dalej w kime, juz probowalam na rozne sposoby ja przestawic... skonczylo sie zabawa o 3 w nocy:szok:

reklama
wg mojego samodzielnego ważenia A. waży jakoś 11 kg
a ile je???
8-9 mm (na dwa podejścia wypija góra! 150 ml)
12-13 je obiadek (słoiczek bardzo gęstej papki domowej 200 ml)
15-16 je albo owoc albo rosołek albo coś tam
18-19 je kaszkę mm z 5 łyżek kachy z owocem
najpóźniej 22.00 (już przez sen) je mm (nigdy nie więcej niż 150 ml)

no i w nocy 2-3 razy bankowo podpije pierś
i przeważnie raz dziennie też jeszcze podciumka

Do góry