reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu ;)

asia brodawki mozna smarowac bepanthenem albo lanolina - bo nie trzeba ich zmywac do karmnienia.

Ja mam suche cycki w ogole, smaruje na razie kremem z ziaji i przynosi ulge. w ogole cala jestem sucha na skorze.

a moja mala sie na bank nie najada z cyca. :/
jesli stosujecie metode cyc+mm, na ile takie mleko wystarcza?
a jesli sie karmi tylko mm to na ile starcza pudelko?

reklama
książkowo- pudełko ma 350g. 1 łyżeczka-5g

na jeden posiłek dajesz na 90 ml 3łyżeczki, na 120ml 4 łyżeczki. Jeżeli tych karmień jest 7 po 90 ml ( w pierwszym miesiącu tyle zalecają) to jest 105g na dobę ( czyli na 3 dni z hakiem), jak jest 6 posiłków po 120 ml ( 120g) to masz niecałe 3 dni ( w 2.i 3. miesiącu tyle zalecają)

szczerze - jak się zaczniesz bawić w karmienie mieszane to na bank będziesz mieć problemy z karmieniem naturalnym.
tak jak chyba cristalrose napisała za każde 10 ml mm twoje piersi będą o tyle mniej mleka produkować + fakt że dziecko prawdopodobnie odrzuci pierś bo za dużo trzeba przy tym się namęczyć :)

Ostatnia edycja:
to są plusy karmienia mieszankami- u nas też Miki zasypia ok 23 i śpi do 5-6 rano. Ale po posiłku już musi dosypiać z nami bo chyba z 30 razy muszę wstawać i mu smoczek wkładać do buzi bo stęka- a tylko położę koło nas dziecko w 2 minuty zasypia
Raz spał prawie 9 h :)
A i tak się nie wysypiam- wstaję rano zmęczona ;/

U nas to samo - śpi ze mną, bo jak śpi w swoim łóżeczku to budzi się co 3 h. Z zasypianiem łatwo nie jest - walczymy z kolką do 1 w nocy. Ale jest poprawa, wcześniej walczyliśmy do 3 w nocy.

mamolka moze to jakies bawienie sie, no ale chcialabym by cos z tych 'dobrych' rzeczy z cyca jeszcze ciumkala... teraz zezarla 2 cycki i nie spi. nie spi od 14! ja sie wykanczam juz psychocznie szczerze mwoiac. i nie chce nawet sluchac ani patrzec na wlasne dziecko.

a nam się udaje karmić i cycem i mm :) jakieś 2 tygodnie już to trwa więc można... i to nie Igorowi się odechciewa cyca tylko mi :)

renczysia, gwiazdeczka - u nas tez najdluzszy sen to 4 godziny. zwykle do jakiejs 1 meczy ja brzuszej, spimy do 4-5, a potem jeszcze od 6 do 7-8, bo potem znowu meczy ja kupa. takze ja spie max. 5 godzin na dobe. w dzien nie spie, bo mam Ninke na glowie. czasem kimne 0,5 godz. jak maz kapie Nine wieczorem, a Alicja spi na moim brzuchu...

renczysia, gwiazdeczka - u nas tez najdluzszy sen to 4 godziny. zwykle do jakiejs 1 meczy ja brzuszej, spimy do 4-5, a potem jeszcze od 6 do 7-8, bo potem znowu meczy ja kupa. takze ja spie max. 5 godzin na dobe.

mam to samo :/ ale w dzień też nie śpię bo oczywiście mi się nie chce, mimo że jestem mega zmęczona.

A ja się ostatnio zastanawiam..Jak Fifek pociągnie z yca to czasem az sie krztusi bo samo leci...Ostatnio pociagnal i puscil i zalałam wsio dookoła, tak leciało a j pieluszki nie miałam jak złapać...Koperek dostaje z butli z aventa i sie denerwuje bo...sie musi meczyć, zeby pociagnać...Próbowałam pociumkac sama i sie wkurzyłam...Jeszcze nie widziałam, żeby tak z tej butli leciało jak ze mnie...Kurcze no dziurawa jestem...

reklama
Bodzinka - ja tez tak mam. jak przystawiam mala do piersi, to leci samo ciurkiem, a nawet strzela pod cisnieniem ;) potem sie uspokaja i jeszcze pare razy podczas karmienia mam takie samoistne wyplywy.

Do góry