reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

asia brodawki mozna smarowac bepanthenem albo lanolina - bo nie trzeba ich zmywac do karmnienia.

Ja mam suche cycki w ogole, smaruje na razie kremem z ziaji i przynosi ulge. w ogole cala jestem sucha na skorze.

a moja mala sie na bank nie najada z cyca. :/
jesli stosujecie metode cyc+mm, na ile takie mleko wystarcza?
a jesli sie karmi tylko mm to na ile starcza pudelko?

reklama
książkowo- pudełko ma 350g. 1 łyżeczka-5g

na jeden posiłek dajesz na 90 ml 3łyżeczki, na 120ml 4 łyżeczki. Jeżeli tych karmień jest 7 po 90 ml ( w pierwszym miesiącu tyle zalecają) to jest 105g na dobę ( czyli na 3 dni z hakiem), jak jest 6 posiłków po 120 ml ( 120g) to masz niecałe 3 dni ( w 2.i 3. miesiącu tyle zalecają)

szczerze - jak się zaczniesz bawić w karmienie mieszane to na bank będziesz mieć problemy z karmieniem naturalnym.
tak jak chyba cristalrose napisała za każde 10 ml mm twoje piersi będą o tyle mniej mleka produkować + fakt że dziecko prawdopodobnie odrzuci pierś bo za dużo trzeba przy tym się namęczyć :)

Ostatnia edycja:
to są plusy karmienia mieszankami- u nas też Miki zasypia ok 23 i śpi do 5-6 rano. Ale po posiłku już musi dosypiać z nami bo chyba z 30 razy muszę wstawać i mu smoczek wkładać do buzi bo stęka- a tylko położę koło nas dziecko w 2 minuty zasypia
Raz spał prawie 9 h :)
A i tak się nie wysypiam- wstaję rano zmęczona ;/

U nas to samo - śpi ze mną, bo jak śpi w swoim łóżeczku to budzi się co 3 h. Z zasypianiem łatwo nie jest - walczymy z kolką do 1 w nocy. Ale jest poprawa, wcześniej walczyliśmy do 3 w nocy.

mamolka moze to jakies bawienie sie, no ale chcialabym by cos z tych 'dobrych' rzeczy z cyca jeszcze ciumkala... teraz zezarla 2 cycki i nie spi. nie spi od 14! ja sie wykanczam juz psychocznie szczerze mwoiac. i nie chce nawet sluchac ani patrzec na wlasne dziecko.

a nam się udaje karmić i cycem i mm :) jakieś 2 tygodnie już to trwa więc można... i to nie Igorowi się odechciewa cyca tylko mi :)

renczysia, gwiazdeczka - u nas tez najdluzszy sen to 4 godziny. zwykle do jakiejs 1 meczy ja brzuszej, spimy do 4-5, a potem jeszcze od 6 do 7-8, bo potem znowu meczy ja kupa. takze ja spie max. 5 godzin na dobe. w dzien nie spie, bo mam Ninke na glowie. czasem kimne 0,5 godz. jak maz kapie Nine wieczorem, a Alicja spi na moim brzuchu...

renczysia, gwiazdeczka - u nas tez najdluzszy sen to 4 godziny. zwykle do jakiejs 1 meczy ja brzuszej, spimy do 4-5, a potem jeszcze od 6 do 7-8, bo potem znowu meczy ja kupa. takze ja spie max. 5 godzin na dobe.

mam to samo :/ ale w dzień też nie śpię bo oczywiście mi się nie chce, mimo że jestem mega zmęczona.

A ja się ostatnio zastanawiam..Jak Fifek pociągnie z yca to czasem az sie krztusi bo samo leci...Ostatnio pociagnal i puscil i zalałam wsio dookoła, tak leciało a j pieluszki nie miałam jak złapać...Koperek dostaje z butli z aventa i sie denerwuje bo...sie musi meczyć, zeby pociagnać...Próbowałam pociumkac sama i sie wkurzyłam...Jeszcze nie widziałam, żeby tak z tej butli leciało jak ze mnie...Kurcze no dziurawa jestem...

reklama
Bodzinka - ja tez tak mam. jak przystawiam mala do piersi, to leci samo ciurkiem, a nawet strzela pod cisnieniem ;) potem sie uspokaja i jeszcze pare razy podczas karmienia mam takie samoistne wyplywy.

Do góry