reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu ;)

co kraj to obyczaj i z zasadami zywienia tez sie wszystko zmienia.
wiolcia - dobrze zrobilas z tym mlekiem. Lekarze czasem kombinuja jak kon pod gorke a sie okazuje ze najprostsze rozwiazanie jest najlepsze.

reklama
a mleczko krowie A. dulda co rano, teraz 240 mleka i 20 wody
a bebilonu wieczorem wypije góra 150 ml
więc chyba jednak woli krowie ;)

ale dopije jeszcze cała puchę bebilonu na noc i zobaczymy

Prosimy o kciuki - dziś wieczorem próba generalna. Spróbuję dać młodej grysik na zwykłym mleku. Mam nadzieję, że obejdzie się bez sensacji i będzie jej smakowało.

6. Kiedy można do diety dziecka wprowadzić mleko krowie UHT (z kartonu), a kiedy wprowadzać produkty zawierające gluten?
Mleko krowie. Nie zaleca się stosowania niemodyfikowanego mleka krowiego ani mieszanek przygotowywanych z pełnego mleka w proszku w 1. roku życia. Podawanie mleka niemodyfikowanego prowadzi bowiem do nadmiernego obciążenia organizmu białkiem i produktami jego przemiany oraz solami mineralnymi, a w konsekwencji do przeciążenia osmotycznego nerek oraz niewłaściwej, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, podaży węglowodanów i tłuszczów. Stosowanie niemodyfikowanego mleka krowiego może także sprzyjać alergizacji. Nie zaleca się również podawania mleka ze zmniejszoną zawartością tłuszczu oraz mleka innych zwierząt kopytnych (np. koziego).

raczej nie bez powodu lekarz na moje pytanie o mleko powiedzial ze jeszcze za wczesnie i ew mozna dac czasem produkt bez laktozy, rozumiem podanie takiego mleka odrobine w celu sprawdzenia i przyzwyczajania dziecka ale zawsze slyszalam ze normalne mleko dopiero po roku w wiekszych ilosciach jak juz.

Salomii - nie mam zamiaru dawać od razu normalnej, dużej porcji. Spróbujemy troszkę do kaszy i na pewno nie UHT z kartonu. Myślę, że skoro jogurty i biały ser już je i jest OK, to nie powinno nic się dziać. A modyfikowane pociągniemy pewnie dłużej niż tylko do roczku:tak:.

no my pewnie tez, wykanczamy bebilon 2 ale kiepsko nam to idzie;-) pozniej bedzie hipp3 a pozniej niewiem bo 4 nie ma, jest tylko nan.
jestem zaskoczona ze duzo dzieci pije juz tak duzo tego krowiego, jogurty mozna podobno wprowadzac od 9 miesiaca jak nie ma problemow ale ostatnio siedzialam w sklepie i sprawdzalam sklady jogurtow dla dzieci, wszystkie sa naszpikowane, znalazlam jeden rodzaj ktory ma 6 procent cukrowych skladnikow ale byl to jogurt sojowy, nie mam pojecia czy moge taki malej podawac, reszta ma po 12 procent natomiast jogolino od 10 mies nie ma wogole i to mala je, tyle ze smak jest jeden:-(

A czemu koniecznie jogurty dla dzieci? Ja kupuję normalne. Albo naturalny i dodaję owoce (rzadko, bo nie mam czasu zazwyczaj), albo owocowy z Sanoka :) Frulik je uwielbia - wczoraj wsunął cały brzoskwiniowy. Są bez cukru.

reklama
Do góry