reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WSZYSTKO O KARMIENIU

magdusiek to co dajesz zamiast kaszki? bo mnie to wciąż nurtuje :( tymek z kaszkami słabo. dziś zjadł kleik ryżowy z bananem i jogurtem naturalnym. zachwycony nie był, ale głodny, więc zjadł... jutro dostanie pszenną z owocami, więc jakaś odmiana. ale sama nie wiem co dawać innego,bo te kaszki naprawdę słabo wchodzą :(

reklama
Krystianowi kaszki w ogole nie wchodza... i nie daje mu... trudno, bedzie bezkaszkowy... ;)
dostaje porcje owocow w kawalkach, albo deserek gotowy (podeszla mu seria "kuchnie swiata"), albo co jakis czas serek waniliowy (tylko taki uwaza)... :)

myślisz ze to styknie? bo mnie sie wydaje ze owoce czy deser to jednak nie to samo co kaszka... ale już sama nie wiem, bo ewidentnie tymek ma już dość kaszek i kleików.

wiem, ze nie to samo... ale co zrobic...
nie wpycham mu jedzenia, jesli nie chce... a on na ogol nie chce, wiec musze sie koncentrowac jedynie na tym, co jada chetnie...
w ogole to Krystian jada chyba polowe tego, co wiekszosc dzieci....

rano 150-180 ml mleka
okolo poludnia zupa - 200 ml
po poludniu wlasnie to, co pisalam
wieczorem 180 ml mleka zageszczonego kaszka + pol sloika owocow...

...i to jest wszystko

jak mu probowalam kaszke podac, to potem do wieczora w ogole nie chcial buzi otworzyc... :)

Ja mam to szczęście, że Oli praktycznie je wszystko co mu dam ;)  Ja myślę dziewczyny, że skoro Wasze dzieci nie chcą kaszek, to może dawajcie im drugą zupkę, albo same warzywa, albo warzywa z ryżem lub makaronem ... albo np. jakbłka z ryżem i cynamonem itp. itd.

Efuniu, czasem zje troszkę słoikowej kaszki hipp, czasem owoce, ale zwykle po prostu zjada mleko z piersi. Ja chciałam kaszką zastąpic jedno karmienie, ale się nie dało. Odczekam trochę i spróbujemy znowu.

no i Antonina zaczela przygode z glutenem... troszke jej ten 10miesiac przyspieszylam, ale naprawde mozna sie zarznac, a ona kaszki nie zje. skads weglowodany musi miec, wiec zaczelismy od chleba - narazie nic sie nie dzieje. a wieczorem zrobie jej kisiel z makaronem - specjalnie pojechalam po literki, a cos mi sie popieprzylo i wizelam taki, ktory wyglada jak ryz :-[ nic to, mysle, ze Tosce to nie zrobi roznicy ;)

teddy tymek zjada podobnie :) rano 150 mleka. kaszki już wtedy nie zje. potem 150 mleka, zupki ok 100ml + sok przecierowy, wieczorem 150 mleka. w międzyczasie parę chrupków kukurydzianych. mi zależy zeby zjadał jednak kaszkę bądź coś takiego... czasem jeszcze daje mu budyń albo kisiel. czasem biszkopcik.

vertigo jak chcesz zrobić kisiel z makaronem?? babki, dzielcie się przepisami, bo ja nawet na najprostszy przepis czasem nie jestem w stanie sama wpaść ;)

no zupelnie niepodobnie Tymek zjada... ;)

ja juz odpuscilam kaszke... do obiadkow mu dodaje troszke wiecej ryzu, makaronu, kaszy czy soczewicy (zalezy z czym robie)... wiec weglowodanki ma...
no i banany (lub deserki bananowe) jada codziennie...

rosnie, rozwija sie prawidlowo, wiec nie narzekam... :)

reklama
U nas OLivka dopiero zaczyna jadac nasze jedzonko. To znaczy zaczelam jej gotowac zupki, ziemniczki, chlebus z maslem. A tak to jeszcze wcina mieszanke, kaszki i owocki w sloiczkach. Na 9 miesiecy wazyla 9300 i ma 76cm. Z wzrostem jest poza skala a z waga pomiedzy 50 a 75% jak na swoj wiek.

Do góry