reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

u mnie też idzie jeden cycuch na jedno danie... a jak w niedługim czasie malec domaga się jeszcze ... to znowu daję mu tą samą pierś:tak: czuje wtedy jak na nowo wzbiera mi pokarm a też własnie słyszałam,ze późniejsze mleczko jest bardziej kaloryczne... bo najpierw to popitka leci:rofl2:

i tak jak już mówiłam,żeby pamiętać która pierś była obalana... noszę tylko jedną wkładkę... bo mi mleczko leci tylko przy karmieniu... pełna pierś ma zawsze wkładkę:tak::tak::tak:

reklama
u mnie też idzie jeden cycuch na jedno danie... a jak w niedługim czasie malec domaga się jeszcze ... to znowu daję mu tą samą pierś:tak:
ja robie tak samo :rofl2: podnosze mala do odbicia i do tej samej piersi wracamy,
mala sie chyba zaczela orientowac bo jakas wtedy niezadowolona sie robi :confused2::happy2:

Anetka ja karmie butla a mleczko jakie podaje malej to NAN 1 HA. Ja sama zaczelam to mleko dawac za rada znajomej kiedy pojawily sie u mnie problemy z piersiami. Pozniej u lekarza sie okazalo ze mleczko jest ok i moge je podawac. Niezbyt ono pachnie a i smak nie jest rewelacyjny, delikatnie mowiac, ale malej smakuje i od poczatku jest z tego mleka zadowolona. Za jednym razem wypija 90 badz 120- to zalezy od jej "jedzeniowego" humorku. A Twoj malec ile wypija?

KASIU - moj mały to róznie zjada....zazwyczaj 60 albo 90 tylko on chce jesc częsciej wiec w dzien karmie go co 2 godziny. Ale zdaza sie ze zje tez 120, a raz nawet wsunąl 150 :-)
A jak u Martynki z kupkami po mleczku NAN? Ja go nie chciałam bo ma w sobie duzo dodatek zelaza, a maly wczejniej mial te problemy z kupkami i nie chcialam zeby mial jakies zaparcia...

Kupa- wczesniej raz dziennie ale b. regularnie, teraz dwa razy tez regularnie. Pewnie dlatego dwa razy bo mala zjada teraz wiecej. A to Wasze mleczko to taki normalne czy moze tez HA?

To nasze jest normalne - w aptece stwierdzili ze obecnie najlepsze. Ja tam mysle ze te mleka to raczej obecnie są podobne o ile nie takie same...A ta jak na normalna mieszanke to jest niezbyt tania...Ale M oczywiscie stwierdzil ze jego synek musi mieć najlepsze mleczko jak ni je z cyca....:happy2:

My dokramiamy teraz Olę Bebilonem 1 HA. Wczesniej tym bezglutenowym Nutramigenem (na receptę) jak miała uczulonko, ale już jej zeszło i nie dostaje na mleko z piersi, więc podaję jej Bebilon, bo po co ma dostawać mleko bez białka skoro jej nie szkodzi. Bebilon też jest drogi :dry:- puszka kosztuje prawie 27 zł. Słyszałam poprostu, że najmniej uczula no i lekarz mi polecił jako jedną z lepszych mieszanek. Tak sobie włąśnie też pomyślałam, że skoro nie mam tyle pokarmu i już muszę dziecko dokarmiać, to przynajmniej czymś porządnym, ale tak samo jak tobie Anetka wydaje mi się, że te mleczka są podobne.

Jeśli chodzi o dopajanie to ja dopajam Ole herbatką z kopru włoskiego Hipp i tak dziennnie o wypije mi z 200 ml na raty. Przygotowuję najpierw 100 ml i tak na 2 razy wypija między karmieniami. Oczywiście jeśli mija więcej niż 3 godziny od przygotowania i nie udało mi się trzymac herbatki w lodówce, to wylewam i przygotowuję świeżą. Herbatkę tę też jej podaję jak ma czkawkę i przechodzi po kilku łykach. Czytalam niedawno artykuł o dopajaniu maluszka i nie ma sprecyzowanej ilości płynu jaką powinno dopoić się dziecko w ciągu dnia. Pisało tyle, żeby dziecku podawać przegotowaną wodę mineralną bądź własnie herbatkę (w zależności od tego co dzidziuś chętniej pije) tyle razy ile dziecko będzie mialo ochotę. Podawać i jeśli pije to znaczy że chce się mu pić. Jeśli nie, to nie zmuszać. W takie upały oczywiście lepiej byloby żeby piło. No i to czy dziecko przyjmuje zbyt mało płynów można latwo spradzić po kupie. Jeśli ma problemy z jej zrobieniem, albo ma gęstą konsystencję (taki twarożek Fromage na przykład) to znaczy, że troszkę tych płynów brakuje. No i podobno mozna sprawdzać, czy dziecko nie ma sucho w ustach (ale osoboiście zastanawiam się jak to sprawdzić:confused2:)

Ja Nikodema dokarmiam też mleczkiem Bebilon u nas 900g kosztuje 32 złote i starcza na tydzień jakoś. Ale w niektórych sklepach jest jeszcze droższy bo kosztuje 36zł.
Zjada 6 razy po 130ml + 4 miarki. Tak co 4 godzinki.
Herbatkę podaję tą co ty A_rwenko też tak raz dziennie a czasami 2 bo nieraz małemu daje ale on niechce to go nie zmuszam.
Kupki robi przeważnie raz dziennie i strasznie ta kupka jest duża i śmierdząca :-) taka jajeczniczka. Kolek jak narazie mały nie miał więc chyba mu odpowiada to mleczko.

reklama
U mnie A_RWEN_KA cena za 400 g taka jak u Ciebie - tylko to moje to normalne mleczko a nie hipoalergiczne....

Dopajam Kubusia herbatkami HIPP - mam rozne ziołowe: koperkową, rumiankową, ułatwiającą trawienie i uspokajającą. Ale herbatki podaje zazwyczaj tylko 100 ml czasem 200, poza tym jeszcze woda mineralna: ostatnio Gerber dla niemowląt (nie trzeba jej gotowac). Kuba wypija baaaardzo duzo w ciagu dnia jak są takie upaly: 300 ml spokojnie......

Tak poza tym ostatnio czytalam jak rozpoznac odwodnienie u dzieci:
- zapadniete ciemiaczko
- podkrążone oczy
- suchość w buzi (dziecko zaczyna tak jakby cmokać bo ślina mu sie klei w buzi)
- suche usta
- twarde kupki
- zbyt mało zmoczonych pieluszek

Do góry