reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko O Karmieniu Piersia I Butelka

Anetka miałam identyczne bóle brodawek - to samo z prysznicem. Całe były popękane. Mi tak jak pisze Joanna P. pomogło wietrzenie i tak jak pisze Kasia23 - maść Bepanthen. Dobra jest też podobno maść Alantan i też nie trzeba jej zmywać. Obydwie maści goją pęknięcia. I najlepiej używać wkładek takich wielorazowego użytku - bo one są z materiału i oddychają, a przy tych jednorazowych nie ma często dopływu powietrza. Joasia ma rację - wilgoć źle wpływa na gojenie się ran.

reklama
Bepanthenu zaczelam juz uzywac w szpitalu. Potem alantanu, castor equi i tą co Kasirka polecala, smarowanie wlasnym pokarmem, wietrzenie......i nic. Na to pęknięcie otatnio zaczelam uzywac linomagu - mama mi doradzila, mowi ze ona wlasnie tym wyleczyla pęknięcia podczas karmienia. Ale lewy sutek jest zagojony od dłuższego czasu, a tez bardzo boli......:confused:

No coz męczę się nadal, choc powiem szczerze ze czasami mam serdecznie dosyc tego karmienia. Boje sie gdzies na dluzej wybrac, bo jak bede musiala nakarmic malego w jakims miejscu publicznym to co, bedę syczeć z bólu???

W kazdym razie bardzo dziekuje Wam za wszystkie rady :-) Jestescie kochane.

Anetko mnie tez bola sutki podczas przystawiania do piersi maluszka z czasem minie mamy poprostu wrazliwsze piersi :dry:

DZIEWCZYNKI KARMIACE PIERSIA
piszcie jak u was bo ja jestem zakrecona, nie chce mi sie isc do poradni laktacyjnej a w sumie nie wiem jak mam karmic :confused:
generalnie mala sie cycka co 2.5-3 godziny po 30 minut i tak w sumie podaja ksiazki i doktor byl zadowolony
ostatnio mamy chyba ten skok wzrostowy bo mala szaleje, zaczela najadac sie szybciej bo mi tryska z cyckow chyba wiecej i szybciej, czasem juz po 10 min jest zadowolona :szok: i innym rzem sie przyssie na 50 minut takze mamy wszelkie kombinacje :confused:
chcialam sie was zapytac czy karminie z obu czy z jednej piersi i jak to czasowo srednio wam wychodzi,
w szkole rodzenia wyraznie mowili ze mam karmic 1 piersia dopoki dziecko nie bedzie wyraznie zadowolone i samo nie wypusci sutka i wtedy zawsze oferowac 2 piers,
wychodzi na to ze moja mala zewsze wyciaga wtedy te 2 pier tez

ale wyczytalam w "jezyku niemowlat" ze lepiej dzicko sie wykarmi z jednej piersi bo po 15 minutach zaczyna leciec to geste tluste mleko....i postanowilam sprobowac, moje piersi sie przyzwyczaily i produkuja ok 50-75 ml (w jednej piersi jest zawsze wiecej, chyba taki moj urok) -razem to wychodzi 120 ml na raz
i teraz jak chce karmic jednostronnie piersi musza sie przestawic tak zeby z jednej wyszlo 120 ml (zgodnie z potrzebami w tym wieku, tak jak podaja w poradnikach)
poki co mala sie nie najada wiec wola o kolejne karmienie co 2 godzinki, czasem nawet czesciej ale wtedy daje jej smoczka, zobaczymy co z tego wyjdzie

A JAK U WAS, 1 CYCEK CO 3 GODZINKI CZY OBA??? i jak u was doktorzy zalecaja ???
koniecznie odpowiedzcie bo juz nie wiem jak to ma byc, chyba pojde do poradni zeby sie upewnic:elvis:

Przepraszam,ze sie wtrace.
Po pierwsze nie wyliczysz ile tak naprawde masz mleczka w piersiach:-).Nawet gdyby sciagala lakatorem,to i tak nie cale mleczko zostaje wyciagniete.Przy cycusiowym karmieniu nigdy nie wiadomo ile tak naprawde dzieciatko zjada.Mleczko jest produkowane rowniez na biezaco.
Jak karmilam corcie,to ona jadla wlasnie z obu piersi.Najpierw opylala jedna,a po paru minutach podawalam jej druga.Przy nastepnym karmieniu dostawala te,ktora jadla jako druga najpierw:tak:.
Jak teraz karmie synka,to on zjada tylko z jednej piersi.I tak bylo od poczatku i ładnie rosl:tak:.
Piszesz,ze :"w szkole rodzenia wyraznie mowili ze mam karmic 1 piersia dopoki dziecko nie bedzie wyraznie zadowolone i samo nie wypusci sutka i wtedy zawsze oferowac 2 piers,
wychodzi na to ze moja mala zewsze wyciaga wtedy te 2 pier tez".
Jesli wiec dziecatko tak robi,to nie zmieniaj nic na sile.A ze malenstwo lubi polecec przy piersi ...?Takie juz jego prawo...:-)
Pozdrawiam.

m_ktosiu moj maly zajada jedna piers jakies 15 min czasem podajk mu druga jak ma ochote i wowczas nastepne karmienie rozpoczynam od tej ktora nie byla do konca wyprozniona - ale zazwyczaj najada sie z jednej piersi a przy nastepnym karmieniu dostaje druga piers, idzie dosyc szybko - nigdy nie trwa dluzej niz 20 min cala akcja
a przerwy to 2-3 godzin ,a w nocy dluzsze

M_ktosiu u mnie jest tak samo jak u Majkam. Moj synus rzadko domaga sie drugiej, ale zdarzylo sie juz pare razy. Je srednio 10-20min, z odbeknieciem, co 3-4 godziny, w nocy ostatnio juz nawet co 4-5. Ostatnio tez mial ochote na czestsze przystawianie, ale to przez upaly lub ten wzrost jakis tam - akurat 7 tydzien leci.

A moj Julek jest tak glodny ze czasami 3 razy go przykladam - tzn prawa piers, lewa, prawa :szok::tak:

czasmi zje z jednej - u mnie nie ma zadnej reguly :no:
no i karmienie zajmuje mi wieksza czesc dnia :szok:;-)

reklama
A ja mam pytanie do dziewczyn karmiących butelką. Jak to jest z mieszankami? Jakie mieszanki podajecie swoim maluszkom? Czy dobierał Wam je pediatra czy Wy sami? I dlaczego akurat takie a nie inne?

My podajemy Enfamil Premium.

Do góry