reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

witam:) Mam problem z maluszkiem, od 3 dni nie chce ciągnąc piersi ani pic herbatki, wszystko musze dawac mu na spiąco, nochyba ze obudzi sie i jest glodny:( Pediatra powiedziala ze ma podpuchniete dziąselka i to dlatego ,ale strasznie sie martwie:( teraz bede robic mu wyniki, dodam jeszcze ze bylismy 2 tygodnie w szpitalu na zapalenie oskrzeli i tam moj malutki przestal wogole pic bo mieli inne butelki;/

reklama
mój wstawał co 2 godzinki dzisiaj kurczę nie wiem co zrobić aby więcej w nocy jadł i dłużej, bo chyba się nie najada skoro częściej wstaje
przysypia przy piersi

Kochane, mam pytanie do mam dzieci ze skazą

Jaką wysypkę miały Wasze dzieci? Bo Tycjan ma takie drobne krostki na główce ale ani jednej na twarzy. Piszą w necie że może od tego, na czym kładę małego więc wyeliminowałam pierze w sypialni i zostaje jeszcze proszek nasz...

Od dzisiaj odstawiłam nabiał i się okaże... ale dopiero teraz by wyszła?
Raczej potówki to nie są bo się nie zdarza aby miał główkę spoconą...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
znalazlam na forum chustowym wytlumaczenie jak to jest, ze ja jem a potem sie to znajduje sie w moim mleku.
większość białek z pożywienia trawimy do aminokwasów i w takiej postaci trafiają do krwi. W gruczołach mlecznych z aminokwasów powstają zupełnie inne białka, charakterystyczne dla mleka kobiecego.
Jednak niektóre białka lub peptydy (białka składają się z setek i tysięcy aminokwasów a peptydy z kilku-kilkudziesięciu) są na tyle małe że przedostają się w całości przez nabłonek jelit do krwi a potem z krwi do mleka. Takim białkiem jest np beta-laktoglobulina wołowa.
ok 75% karmiacych (nie wszystkie bo to zalezy od indywidualnych cech bariery jelitowej) spożywających przetwory mleczne będzie miało te białka w mleku, pewien procent dzieci wykazuje wrażliwość na te białka i dojdzie u nich do reakcji alergicznej

Jesli chodzi o tłuszcze to takie tłuszcze ( a konkretnie kwasy tłuszczowe) jakie spożywamy znajda się potem w mleku, czyli jeśli jemy np tzw komercyjne wyroby cukiernicze (kupne ciastka i ciasta) do do mleka trafią bardzo szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych.
Trzeba jeść dużo różnych olejów, jeśli margaryny to mało i tylko tzw miękkie (te do smarowania a nie do pieczenia) masło i inne tłuszcze zwierzęce można jeść, nasycone tłuszcze nie szkodzą dziecku ale w zasadzie są niepotrzebne
Tłuszcze nie bywają alergenami.
Węglowodany też nie. To jakie węglowodany spożywamy (proste czy złożone) nie ma wpływu na to jakie węglowodany będą w mleku.

Substancje nieodżywcze z pozywienia, te które organizm pobiera ale nie przyswaja tylko eliminuje, tez trafiaja do mleka ale nie na zawsze. Czyli jeśli wypijemy mocna kawe czy trochę alkoholu to nic nie da odciągnięcie "skażonego" mleka i wylanie, liczy się czas jaki upłynął od spozycia, takiego mleka nie trzeba w ogóle odciągać bo samo się oczyści po odpowiednim czasie.

Jest jeszcze duża grupa tzw lotnych związków które bez problemu w całości przechodzą do krwi i potem do mleka, są w czosnku, cebuli, różnych ziołach (np tych popularnych na trawienie-rumianek, anyż, koper włoski) Mogą u niektórych niemowląt wywoływać sensacje jelitowe

co do masła to zawiera niestety białka mleka, chyba że się takie kupne masło sklaruje- w tym procesie własnie usuwa się resztki białek- te fusy- i pozostaje sam tłuszcz który dla alegików jest niegroźny

http://www.szkolaatopii.pl/assets/Uploads/Lista-prokuktow-zalecanych.pdf

malutka - a nie było, po jakim czasie kofeina i alkohol się "ulatniają"? Z tego co pamiętam (z pisania magisterki), to po spożyciu kofeina wykazuje aktywność ok. 4h, ale jak to się przekłada, to już nie jestem pewna

Czyli jesli ja w nocy karmie co 6 godzin to znaczy ze moge wieczorkiem wypic lampke wina?:)z tego co piszecie to wynikaloby ze tak:) moze sie skusze niedlugo.
Claudia moze Michas potrzebuje tak czesto. Ostatnio pisalas ze spadl z wagi wiec moze chce nadrobic.

claudia nie ma czegos takiego jak za czeste dawanie cyca. wez pod uwage, ze maly tez pije bo to co na poczatku leci sluzy jako picie. moja tez czasem potrafi co godz na cycu wisiec.

gosiula ja czasem troche redss'a wypije

reklama
Do góry