reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

reklama
U nas karmienie piersai to sie powoli robi koszmar....przystawiam BArtusia w piersiach mleczko jest a On sie wije,kreci,placze a wrecz piszczy i wrzeszczy,nastepne karmienie jest ok a potem znowu powtorka,masakra.....cos czuje ze mleczko w koncu mi zaniknie:-( i zostanie sama butla...
ja tak miałam przy Filipku. Po dwóch miesiącach karmienia mieszanego zaczął mi płakać i wykręcić się od piersi. No i odpuściliśmy. Ty natomiast karm tak długo jak długo się da, a jak już się całkiem zbuntuje to trudno. Pomyśl jednak o tym, że mimo wszystkich przeciwności walczyłaś o to karmienie i Twoje dzieciątko dostało od Ciebie wszystko co najlepsze. :tak:

mój wstawał co 2 godzinki dzisiaj kurczę nie wiem co zrobić aby więcej w nocy jadł i dłużej, bo chyba się nie najada skoro częściej wstaje
przysypia przy piersi
Claudusia a jak go wybudzasz to dojada jeszcze czy śpi tak mocno, że nic nie pomaga? Dużym plusem tak częstego karmienia jest to, że pewnie laktacja to Ci się teraz rozrusza na maksa. :tak:

aniwar - ja co prawda głównie karmię piersią ale zdarzają nam się kryzysowe sytuacje, np przedwczoraj znowu usnął dopiero po podaniu mieszanki. Zawsze jak tak się dzieje, to mówię sobie że dopóki mleczko w cycusiach będzie to ja będę walczyła i tak jedziemy już 3 miesiąc. Teraz 2 dni bez butli ale kto wie kiedy znowu mu odwali i wymusi flachę :)
Tylko że mi się wydaje że u Ciebie to większy problem...

Ewcia u mnie jest to samo jeszcze nie dawno było że od 16 już zaczynał walczyć z piersią, ale teraz już tylko wieczorem po kąpieli, ale ja stwierdziłam że nie będę z nim walczyć, bo już wtedy jestem bardzo zmęczona i się denerwuje że się nie naje wtedy Franco jeszcze bardziej się denerwuje i płacze i mi się też chce ryczeć i koło się zamyka. Więc ściągam mu w ciągu dnia i podaje z butli, a jak jeszcze ma potrzebę przytulenie to dostawiam do cyca, aby się napij i szczęśliwie zasypia. A w nocy i w ciągu dnia ostatnio już ładnie je z cyca.
Może nie chodzi o mieszankę tylko jest już zmęczony a z butli łatwiej się najeść.

iwi10 - pewnie tak, ale ja nie mam cierpliwości ściągać a on te 150 zjada. Tyle raz na jakiś czas mieszanka mu nie zaszkodzi. Obecnie mamy jedno opakowanie jeszcze nie otwarte i oby jak najdłużej. A i jeszcze czasami mu daję w takiej sytuacji herbatkę rumiankową i tez się uspokaja, ale 30 ml wypija max bo kombinuje i się wykręca. Jeszcze zauważyłam, że on tak robi jak ma dzień kolek. Jest wtedy faktycznie umęczony tymi drzemkami po kilka minut. Normalnie to śpi mi np teraz od 9 a prawie jest 13 :) Pewnie obudzi się niedługo i wtedy znowu tak 2 godzinki i idzie spać na 4 godziny. Potem wieczór i kąpanko i o 21 idzie spać do 4 i je na śpiku wtedy i do 6 jeszcze drzemie przy mnie :)
No zdecydowanie jak ma kolkę to jest umęczony i zły i wtedy dostaje tą butlę na wieczór, oby to już się nie powtarzało.

Pewnie że nie zaszkodzi ja też raz spróbowałam bo pomyślałam sobie że jak wieczorem by dostawał mieszankę to może będzie spokojniejszy i niestety chyba z przejedzenia o 1 w nocy po następnym karmieniu tak ulał że on był do przebrania i ja cała również. Ale mam zamiar też kupić tylko tą wersje na ulewanie NAN AR ale niestety muszę poszukać sklepu z art. dziecięcymi bo zwykłych sklepach są tylko te zwykłe NAN.
Ja znowu nie mam w drugą stronę cierpliwości do jego straszliwego płaczu więc wolę ściągnąć pokarm:tak:

... dziewczyny jakie mleko można podać dziecku które jest wyłącznie na cycku w razie czegoś ... oczywiście poza moim odciągniętym ... i ma skazę :baffled:

co do rozszerzania diety to mi neonatolog powiedziała że u dzieci wyłącznie na cycu dopiero w/po 6mż rozszerzamy :/ ale sama nie wiem czy tak długo będę czekała
popros pediatre o recepte na 1 puszkę mleka bebilon pepti ( akurat ja podawałam ) ale są inne ariska chyba wymieniła... bedziesz miała na wszelki wypadek pod ręką.. co do rozszzania diety przy skazie to ja nie czekałam tak długo

fogia= mój Tomek miał skaze( bo juz nie ma.) i ja nieczekałam tak długo.. karmiłam go wyłacznie piersią do 4 miesiaca chyba tylko tygodnia nam zabrakło..ale nasz Tomek sam sie dopomniał ze juz niechce mleka a cos nowego.. poprostu w jego obecnosci nie mozna było zjesc obiadu bo juz krzyczał i patrzył na obiad jak by miał zamiar go zjesc wzrokiem ... no i wprowadziłam mu Kaszkę( bezmleczną.akurat ja z bobovity.. złóte są bezmleczne) i kleik kukurydziany tez bezmleczy.... z czasem marchewke.. i inne produkty.. ale zaczelismy od kaszek i keików na kolacje i sniadanie..

dziewczyny ja jak wprowadzłam posiłki stałe to wygladało to mniej wiecej tak ( karmiłam cyckiem) + skaza białkowa u Tomka

jak sie budził to pipijał z cyca troszkę.. a pózniej była aktywnosc.. sniadanko( moje mleczko + kaszka lub woda +kaszka), aktywnosc troche piciu z cyca i na spacer a tam drugie sniadanko przewaznie na spacerku ( owoc ze słoiczka lub warzywko ) ... wracalismy do domku obiad z cyca.. podwieczorek i kolacja kleik ... i jak wprowadzałam kolejne produkty to w sierpniu juz Tomek jadł
sniadanko kaszka, drugie sniadanko owoc... ( mleko do popicia z cyca jak było gorąco)(sen na spacerku) w domku jadł jazynową z czyms tam. albo inne cudo.. drzemka. 2 ... jak sie budził to jadł 2 danie.. i kolacja kleik... a po kleiki cyc ( bo tak zasypiał)

trzymałam się ustalonych godzin co do jedzenia .. i jak widziałam ze chciało mu sie jesc miedzy posiłkami to dawałam mu pic wode lub cycusia.. przewaznie w sierpniu jadł cyca rano przed wstaniem z łózka i na dobry sen..
to tez było powodem odstawienia go od cyca bo był juz mu zbedny :)

co do tych napisów.. ze najlepsze jest mleko matki.. i tego podkreslania.. niestety Przepisy kakazują korporacjom umieszczanie własnie konkretnych słów na opakowaniach i temu wszelkie reklamy zaczynają sie od mleka nr2 :)

Claudusia a jak go wybudzasz to dojada jeszcze czy śpi tak mocno, że nic nie pomaga? Dużym plusem tak częstego karmienia jest to, że pewnie laktacja to Ci się teraz rozrusza na maksa. :tak:

on się sam budzi w nocy co 2 , 3 godziny i je ładnie tyle, ze po 10 minutach zasypia przy cycu i już mu go nie umiem wcisnąć
to odkładam go
jeżeli zasypia to śpi i potem się budzi a jeżeli się wierci lub piszczy to go znowu biorę i daję cyca

i jest super bo najada się z jednego :-)

po kąpieli jest rozbudzony to ssie 15 minut lub dłużej - jednego i potem ładnie zasypia i śpi do 4 godzinek

mam sporo mleka, w dzień jemy co godzinkę :-D

claudia4you - mój mały opróżnia oba cycki na jedno posiedzenie, zajmuje mu to jakieś 15 minut, ale wtedy śpi te 4 godziny. Na początku a w sumie prawie 2 miesiące jednak potrafił wisieć na cycusiu co chwilę i to godzinami. Dopiero od niedawna się unormowało u nas. Ja już się cieszę, że potrafi tyle wytrzymać między karmieniami i na pewno Michasiowi tez się unormuje. Długo nie miał cycusia i musi swoje nadrobić ale to już duży chłopiec i pójdzie mu sprawnie :)

reklama
claudia moja jak zaśnie przy cycu a jadła mało to biorę ją do odbicia i zawsze się obudzi i chyc dalej co cycka i się najada. A w dzień zawsze z jednej piersi ale na noc zawsze dostaje dwie żeby porządniej pojadła np. o 20 po kąpieli dostaje jedna pierś potem drzemnie się z godzinke wstaje po 21 druga pierś i śpi do rana

Do góry