reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Dzieki JUmabe za info.bo JA tak jak Samanta sie zastanawialm czy zwykle mozna parzyc herbatki tylko takie cienkie(tzn.rumianek w saszetkach mam). Bo MOj maly ostatnio ladnie robi kupki ale jesli Twoj pediatra powiedzial ze rumianek je napedza a zacznie mu sie znowu zastoj to bede wiedziala co podac. :)

reklama
Ja Dominikowi zaparzyłam rumianek rozcieńczony z wodą i troszkę wypił. Podobno kiedyś nasi rodzice podawali dzieciom normalne zioła i jesteśmy cali i zdrowi.

Ja Dominikowi zaparzyłam rumianek rozcieńczony z wodą i troszkę wypił. Podobno kiedyś nasi rodzice podawali dzieciom normalne zioła i jesteśmy cali i zdrowi.

kiedyś nie było takich herbatek i żyjemy
dobrze też nie słodzić ich , bo dziecko się szybko do słodkiego przyzwyczaja

eevcia nie koniecznie, dzieci z wiekiem coraz mniej spia i potrzebują więcej zjeść, cieszę się, że udaje Ci się coraz więcej odciągnąć, ja odciągam ręcznie na raz tak 40-50 z obu:/ to mało, w dodatku czuje, że robią mi się bolące guzki;/
dzwoniłam przed chwilą do wypożyczalni elektrycznych laktatorów w Radomiu i nie jest drogo bo 6,50 za dobę, 10 zl kaucji i 5 zł nakładka, dziś pojadę z tatą pożyczyć na weekend i może więcej się uda, wtedy zainwestuje w elektryczny jak będzie lepiej odciągać niż zwykłe...

Hm, to rzeczywiscie malutko. Daj znac jak sie laktator spisuje :-)

eevciaa - a czy ona po tym 30 minut napewno chce dalej jeść? bo moja robi drzemki takie w dzień bo więcej widać nie potrzebuje a po drzemce się cieszy, gadamy itp a oczywiście jakbym jej dała cyca to by się przyssała ale nie daje i wytrzymuje 2-3 godziny. Więc może spróbuj jej nie karmić znowu ale zająć czymś bo może ona niekoniecznie głodna.

Sama nie wiem... Te 30 min to jest max i to rzadko. Przewaznie budzi mi sie po kilku minutach. Tez z nia opowiadam, nosze ja ale jak tak nerwowo glowka zaczyna ruszac jakby cyca szukala, piastke ssie i marudzi to ja przystawiam. Z reszta tego cyca to lapie nieraz tak lapczywie jakby zaglodzona byla. Przetrzymywac wiec i dawac co 2h? Balam sie ze w ten sposob ja bede glodzic ;-).

Ech, koncza sie czasy ze dzidzia spala i mozna bylo spokojnie obiad ugotowac, posprzatac i z druga corcia sie pobawic :-).
Ostatni raz mi spala 3 dni temu kilka godzin- o 12 zasnela na spacerze i obudzila sie ok 16.30- w szoku bylam ;-)

Edit: Po kapieli dalam jej butla mleko odciagniete i zjadla 150ml, zaczela plakac - dalam jej cyca, pociagnela troszke i zasnela. Spi do teraz, tzn. juz ponad 30 minut i mam wrazenie ze mocno spi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
eevcia - ja bym przytrzymała, jakieś zabawy rozmowy itp. dzieci mają odruch ssania i szukania piersi i tak jest że jak u mamy to zaraz szuka bo czuje mleczko a zauważ że wystarczy pieluszka obok buzi i zaraz szuka ,a wiadomo jak przystawisz to piersią nie pogardzi choćby żeby pociumkać;) poczekaj trochę i zobacz jak się bedzie zachowywać no chyba że naprawdę bedzie widać że głodna

a może szukając piersi i chce co chwile bo zaspokaja potrzebę bliskości?

hej,
wiecie co, ten laktator pożyczony to jakiś przed wojenny;p normalnie jak go zobaczyłam to padłam i jeszcze do tego nie miał wymiennych końcówek i pani radziła wylewać pokarm bo nie gwarantuje sterylności;/ no i raz odciągnęłam by sie pozbyć guzków i mały mnie w nocy "wydoił" i laktator dziś będzie oddany, w sumie 6zł tylko a guzków nie ma, szkoda bo liczyłam, że będzie lepszy ale wypożyczone te lepsze i nowocześniejsze z wymienną końcówką;/
i nadal odciągam ręcznie....

eevcia - ja bym przytrzymała, jakieś zabawy rozmowy itp. dzieci mają odruch ssania i szukania piersi i tak jest że jak u mamy to zaraz szuka bo czuje mleczko a zauważ że wystarczy pieluszka obok buzi i zaraz szuka ,a wiadomo jak przystawisz to piersią nie pogardzi choćby żeby pociumkać;) poczekaj trochę i zobacz jak się bedzie zachowywać no chyba że naprawdę bedzie widać że głodna

No tak, moze po prostu potrzebowala bliskosci :). Mi to pasowalo zeby ja przystawiac bo chcialam laktacje rozbujac. No i sie udalo :). Wreszcie mam cyce pelne po kilku godzinkach. Teraz jest chyba tak jak przed szpitalem :), moge 250ml spokojnie zamrozic przez dzien.
Mala dzis juz tak czesto nie jadla, tak co ok 2h ale jak konczyla to mleczko jeszcze bylo wiec bylam spokojna ze sie najadla. Mimo to drzemki robila sobie krociutenkie. Widac tak juz ma ze w dzien spac nie chce. Na dluzej zasypia wieczorem- zasnela po 20 i obudzila sie pare minut temu glodna.

Martuś- Szkoda że trafiłaś na taki laktator... W sumie to śmieszne że wypożyczają taki staroć i jeszcze każą mleko wylewać.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Mój przez dwa tygodnie jadł cyca co 1-1,5h przez dzień, bo w nocy co 4-5h. Nie dało się go przetrzymać bo był płacz. Doszłam do wniosku, że dlatego tak często jadł, bo w weekendy jeździłam do szkoły prawie na cały dzień, więc potem w tygodniu żebym nigdzie nie poszła to temu tak często chciał cyca. W zeszły weekend nie miałam zajęć i od tygodnia je normalnie co 2-3h. Wczoraj znów mnie nie było, i jestem ciekawa jak będzie jadł. :)

reklama

Faktycznie niektóre maluchy mają silny odruch ssania. Mój synek był taki i bez smoczka się nie obyło :no:

Ja odciągam mleko ręcznym laktatorem i normalnie kicha. Z obu piersi w sumie odciągnę ok 70-80 ml za jednym razem :szok: Mało! Niby laktator powinien rozkręcić laktację, ale u mnie to jakoś nie działa. Chyba, że przerzuciłabym się na elektryczny. Muszę pomyśleć o zakupie takowego. Tylko czemu te laktatory są tak diabelnie drogie?! :baffled:

Do góry