reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

martuś88 - Tycjan ma okrągłe policzki i nóżki ale nie jest jakiś grubaśny. Taki akuratny :) Ważył w czwartek 4700 a urodził się 59 cm długi, ile teraz ma to nie wiem, nie mierzyłam go sama jeszcze. Może dzisiaj spróbuję. Zmierzę go i zważę jak się obudzi.

reklama
ariska moze i tak....
boje sie, ze malo przybiera przez te klopoty z karmieniem i pediatra kaze dokarmiac a wtdy na bank nie zje cyca;/
jak bylam na kontroli u gina to polozna mi mowila, ze jesli kaze dokarmiac to by tego nie robic tylko przyjsc do poradni laktacyjnej, one ocenia wszystko i jak beda problemy to postaramy sie je rozwiazac...
a ja wiem, że te problemy są....

dziewczyny, położna środowiskowa (zresztą super babka!) powiedziała, żeby za wszelką cenę unikać płaczu, ponieważ płacz blokuje laktację! Z dwojga złego lepiej podobno się powkurzać...
Więc nie załamujcie się problemami z karmieniem i przede wszystkim nie płaczcie!!!! Wiem, że łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, bo sama czasami wymiękam, jak Natalka rwie się do cyca, ale cały czas płacze i szarpie się, jakby ją parzyło :(
U nie troszkę pomogło przy jednej, pełniejszej piersi, że - jak karmię na leżąco - to bardziej przybliżam małą brzuszkiem do siebie, żeby się nie odpychała i podpieram ją poduszką od strony plecków, żeby nie musieć jej potem trzymać. Teraz szybciej przysysa się, no i mniej denerwuje, bo już mleczko leci.

Aniwar... a ociagasz cos laktatorem?pewnie pisałas ale nie mam jak przejrzec wszystkich postów.. Ja na noc po kapieli daje dla Kuby butle ... w nocy cos sama próbuje karmic.. a jak juz sie Kuba denerwuje to daje butle.. czasami moje mleko samo mu wstarcza a czasami niee.... w dzien daje mu cycka tyle ile chce a po cycyu butle( i zapisuje w zeszycie ile wypił z butli..)i odciagam laktatorem ile sie da i wlewam do pojemnika ( po całym dniu co sie nazbiera z odciagania zamrazam) i przy kolejnym karmieniu tak samo cyc.. ile da rady.. butla.. odciaganie.. ( pózniej jak juz nie bede miała co dawac z cyca moze moje magazyny z zamrazarki sie przydadza.. ubogo tam to ubogo ale moze bedzie na sniadanko ...
ja nie planuje ile bede karmic.. bo mi cycy zawodzą..ale Tomka karmiłam do 8,5 miesiaca.. ( ale jak juz jadł pokarmy papki.. to tylko cyc był na kolacje , w nocy , na sniadanko.. i przy upałach w dzien... ale zadko )

Majeczke karmilam do 10m-ca, a teraz to nie mam pojecia... czasem mam mleczka sporo a czasem brakuje ale butli nie daje.
ur. sie z waga 3600 a tydz, temu miala 5300 jak na 6 tyg zycia to chyba okey:) jest taka tlusciutka:)

Asia K .. Kubusiek urodził sie z wagą 2410 a po 4 tyg miał 3050 jesli przybiera w takim samym tempie to u nas troche zamało..

mój sie urodził 3100, przy wypisie w niedziele ważył 2875 a w nastepną sobotę ważony był w szpitalu i miał 3200 i zaraz po szpitalu schowaliśmy ciuszki 56 i jak go zmierzylismy po ok 2 tyg od urodzenia to miał 59-60 cm, teraz już powoli 62 idzie do szafki bo za krótkie i sie nie mieści tak w kroczku

Jaś urodził się maleńki - 2450g, a jak wychodziliśmy ze szpitla po zapaleniu płuc (miał dokładnie 7 tygodni), to ważył 4170g. I to wszystko na moim cycu:-)

reklama
Dziewczynki, dałam małemu cyca, ale słabo coś leci to mleczko
dobrze , że przybiera na wadze, teraz ma 4600 więc ładnie :-) a ma już miesiąc i dwa tygodnie

Do góry