reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

W szpitalu jadłam zupy mleczne na śniadanie i było ok.....mała nic.....w domu tez jadam,piekę sobie schabik albo szyneczkę albo karkówke w oiekarniku na kanapki,bo zdrowsze.....jak to ze sklepu.W szpitalu na kolację wigilijna dostałam 2 łychy sałatki jarzynowej z majonezem...i mała tez nie odczuła,w drugi dzien świat małz mi przywiózł kurczakową z majonezem troszkę i tez nic.ostatnio nawet zjadłam mandarynkę ....i tez ok.
Rybki,mięso,pierogi z serem no rózne rzeczy wymyślam ...smażoonego unikam....na razie za jakiś miesiąc sprobuję jakiegoś kotleta małego zjeść i zobaczę jak reaguje.Na razie jest ok piję duzo wody niegazowanej,herbatę ale nie taką mocną i widziałam ostatnio kawę dla kobiet karmiących piersią hmm...moze nabędę....

Tak jak piszą dziewczyny wszystko po troszku w rozsądnych ilościach....bo jak tak tego nie tamtego nie to pokarm będzie mało energetyczny dla takiego maluszka i nie będzie się najadal.

reklama
martusia co do kawki ja na poczatku pilam inke a pozniej przezucilam sie na ricore i robilam ja sobie z 1 lyzeczki.

sposoby na pobudzenie laktacji:
herbatki laktacyjne
piwo karmelowe (po wieczornym karmieniu). otworzyc wczesniej by gaz wylecial

co nalezy robic w trakcie kryzysu laktacyjnego:
nie dokarmiac dziecka sztucznie
czesto przystawiac dziecko do piersi
pic duzo plynow
duzo i zdrowo jesc
nie denerwowac sie :-)

W przypadku nawalu mleka zazwyczaj wystepuje w 2-6 dobie po porodzie
okladac schlodzonymi liscmi kapusty lekko rozbitych tłuczkiem, gdy zwiedna wymienic na nowe o temp. pokojowej
czesto przystawiac dziecko do piersi
karmic w wygodniej pozycji
sciagnac przed karmieniem troche mleka byz zmiekczyc otoczke brodawki
zimne oklady stosowane na piers po karmieniu
picie naparu z szalwi
WAZNE BY NIE DOPUSCIC DO ZASTOJU POKARMU I ZAPALENIA PIERSI BO WTEDY JUZ MOZE BYC WYMAGANA POMOC SPECJALISTY

na kolkę dla maleństwa polecam kropelki BioGaja -są rewelacyjne (choc nie ukrywam ze dość drogie 15 ml.ok 45 zł),sprawdziłam je na Julci .

ticker.php

A ja, jak wiecie mam problem. Bo u mnie brodawki nie były rewelacyjne, więc Wojtek był od początku dokarmiany sztucznie. Jak mąż dowiózł mi kapturki na piersi (pomysłodawcy powinni przyznać Nobla), to Wojtek już był wybitnym fanem butelki. I teraz nasze karmienie wygląda tak, że od czasu do czasu possie, ale i tak jest to na tyle mało mało, że trzeba podawać mu butlę. Pokarmu mam sporo więc - odciągam laktatorem i kiedy Wojtek protestuje już przy piersi - co następuje po 7 minutach ssania podaje mu butlę z moim pokarmem. jest to niesamowicie męczące, ale trudno. Może w końcu dziecko się przełamie.

PS. ile razy jedzą w nocy wasze dzieci (tak średnio). Chodzi mi o godziny od 21 do 6 rano??

Mój Jaś zwykle po kąpaniu zasypia około 2. Pózniej budzi się około 24, 3, 6 i to tyle jeśli chodzi o noc.Generalnie on zwykle je średnio co 3h przez całą dobę. raz mi się zdażyło, że zasnął dopiero po 22 i wtedy pierwsze nocne karmienie było około 2:30.

Mam pytanie czy pijecie herbatke laktacyjna ?? Mi polozna mówiła ze ,jest to dobry pomysł na poprawienie laktacji, ale za nim kupie wolałabym podpytac Was o to

Mam pytanie czy pijecie herbatke laktacyjna ?? Mi polozna mówiła ze ,jest to dobry pomysł na poprawienie laktacji, ale za nim kupie wolałabym podpytac Was o to
dzisiaj chcialam sie napic bo uwielnbiam anyz, ale nie pilam nie chce znowu jakiegos nawalu! teraz jest w sam raz:)

reklama
mi z Jasiem bardzo pomogła herbatka laktacyjna :-)
ale położne nie radziły pić więcej niż 2-3 dziennie przez tydzień, potem 1-2 dziennie, bo będzie nawał

Do góry