reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

ulkan a po czym poznajesz ze najada sie do syta??

Wiecie jak poznac czy wypija tez pokarm tej 3 fazy??

Jak już nie chce jeść z piersi, chociaż ma w kapturku mleko i odmawia ssania z butli to wnioskuję, że najadł się do syta. Nie wiem jak odróżnić pokarm 3 fazy od tego 2 fazy, ale ja odciągam trochę pokarmu zanim przystawię małego. Wtedy wiem, że wypije też to gęstsze mleko;) Mi jeszcze mały nie opróżnił nigdy piersi więc pewnie tego super gęstego mleka nie pije.

a odciagacie po kazdym karmieniu? czy pomiedzy?

Ja pomiędzy w dzień z prawej piersi, której mały nie je a w nocy z obu. Odciągam tak 5,6 razy na dobę, w nocy tak 230 ml, a w dzień około 60 na prawą pierś. I tak mleko muszę wylewać, bo mały jada z cyca .

Ulkan - a jaki masz laktator?

Mam dwa - lovi senso (ręczny) i nuk e-motion (elektroniczny). Z Loviego byłam bardzo zadowolona do czasu wyrobienia się uszczelki, ale używałam go non stop. Pisałam do producenta i mają mi przysłać nową uszczelkę, więc pewnie będzie ok.

reklama
monia-t - dokładnie, dobrze Ci siostra powiedziała :-) mój Bartuś ewidentnie po smażonym ma kolkę (jadłam 2 razy smażone).
nie odważyłam się jeszcze, i pewnie długo jeszcze nie będę jadla rzeczy wzdymających typu kapusta, groch, fasola.

po zbyt dużej ilości nabiału też mu wyskakuja krostki na buzi
Ja wiem, że co do zasady, to ona ma rację, tylko jeśli urodzę np. za tydzień, to wydaje mi się bez sensu już teraz stosować dietę...

to nie zrozumiałam w takim razie :-)
dieta oczywiście po porodzie,teraz to raczej niepotrzebne... :-)

Ulkan no wlasnie Bartus ssie tak ok 10-15 minut i jak mam miekkie piersi to sie rzuca i nie chce juz jesc. Nie zasypia potem i jest niespokojny jak mu podaje butle bo zjada z niej 90 ml. Wnioskuje ze nie najada mi sie z piersi. Chyba mam malo pokarmu. Jak sobie odciagm po karmieniu to jakies gora 30 ml wychodzi z obu piersi:-( Czasem zasnie mi po piersi tak na godzine albo dwie a czasem wcale. Nie wiem od czego to zalezy czy czasem tego pokarmu mam wiecej a czasem mnie czy on czasem ma wiekszy aptety a czasem mniejszy.

To karmienie juz mnie wykancza psychicznie bo ciagle placze przez to. Jak mina trzy miesiace to juz bede spokojniesza ze chociaz te trzy byl na cycku a pol roku to juz w ogole bedzie rewelka. W ciazy to mialam plan karmic rok ale niestety rzeczywistosc zwerywikowala moje plany:-( Ciezko mi sie z tym pogodzic:-( Caly czas mysle ze moze na samym poczatku za szybko sie poddalam i zaczelma podawac mu butle ale z drugiej strony on tak plakal jak juz piersi nie chcial ssac bo byly miekkie...ehhh

Aniwar, a przed karmieniem czujesz przepełnienie? Bo może Bartuś się denerwuje, że mu mleko słabo leci i dlatego nie chce ssać dalej. 90 ml to dość konkretna porcja, więc albo faktycznie mały zjada za mało, ale masz w domu dużego łakomczucha;) Z reguły nocą jest więcej pokarmu, więc może odciągaj mleko w nocy i jak Bartuś będzie głodny podasz mu swoje mleko albo dolejesz je do mieszanki, bo tak też można ;) Pisałaś też, że mały ma zaparcia, wydaje mi się, że to może być przez mieszankę. Nie wiem czy podajesz mu jakieś herbatki czy wodę, ale może warto po karmieniu spróbować.

aniwar - u nas jest identycznie... z tym ze maly po wyssaniu cycusiow zjada maksymalnie 30 ml... ale drze sie w nieboglosy jak mu juz malo leci z piersi:/

dziewczyny mam głupie pytanie ale jak wygląda Wasz pokarm z piersi?
ja się boję, że mój po tym szpitalu stal sie "słabszy" bo Antek się nie najada:/ potrzebuje 3 przystawień nie raz by usnął i się nie wybudził
moj pokarm jak sie po dłuższej przerwie zbierze to na początku jest bardzo wodnisty, później dopiero biały jak mleko ale nie gęsty....
nie wiem zupełnie jak ocenić czy jest dobry czy nie, nie żadnego ostrego zapachu a w smaku mam wrażenie, że jest słodkawy...
marwie się bo mały nie przybywa na wadze od czasu mojego powrotu takto z dnia na dzień robił się pulchniejszy i w 10 dni przybył ponad 300 gram

reklama
martuś88 Każdy pokarm najpierw jest wodnisty, a potem gęstszy. O jego jakości świadczy to, czy dziecko dobrze przybiera na wadze, czy nie. Pokarm ma 3 fazy, więc ta gęsta śmietana leci na samym końcu;) Jak chcesz miec pewność, że dziecko ją zje, to odciagnij troche pokarmu pierwszej fazy i dopiero wtedy przystaw dziecko do piersi. I nie zawsze to, że dziecko musisz przystawiać często świadczy o tym, że masz cienkie mleko. Czasem maluchy po prostu musza sobie possać dla samej zasady a nie z głodu;) 300 g na 10 dni to naprawdę sporo i nie musisz się przejmować.

----------

Po wizycie u lekarza doszłam do wniosku, że te wszystkie podręczniki w których piszą, że dziecko ma jeść min. 20 minut, że ma opróżniać pierś czy zjadać ileś tam ml na jeden posiłek itp bo inaczej się nie naje można spalić na stosie. Wojtek mi przybrał 840 g w 3 tygodnie, więc zdaniem lekarza wynik jest niezły. Ssie może 9 razy dziennie, ale jego ssanie (aktywne) z zegarkiem w ręku trwa 6 do 8 minut. Więc dziewczyny, jak wam się wydaje, że za mało, za często, za słabo - nie martwcie się. Czasem lepiej zaufać dziecku.

Ostatnia edycja:
Do góry