reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

aniwar - odpisze Ci tutaj co do tego zatwardzenia. Moja Madzia miała taki problem. Pediatra zalecił mi abym jej podawała Infacol. On jest skuteczny na kolki i ogólnie wspomaga układ pokarmowy, a mojej Madzi pomagał bardzo na zatwardzenia. Długo go regularnie stosowałam bo do ok. pół roczku kiedy to weszły inne pokarmy. Prędzej jak tylko próbowałam odstawić to od razu powrót do zatwardzeń i płaczów... Bardzo go polecam zarówno na kolki jak i zatwardzenia :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Ewcia ja malmu podaje DEBRIDAD ale wlasnie nie wiem czy On dziala tez na zatwardzenia. Za tydzien mamy wizyte szczepienna to zobaczymy co mi powie lekarka...moze tez cos przepisze. Chociaz czekac tydzien to troche sporo....

Dziewczyny rozumiem wasze rozterki bo sama podobne przezywalam przy pierwszym dziecku ale jesli dziecko przybiera na wadze to z pokarmem nie zaleznie od wielkosci i twardosci piersi jest okey! Mleko z piersi jest wodniste bo ma byc lekko strawne i nie byc obciazeniem dla tak malutkich jelitek. Poczatkujacym mamusiom polecam wygodne "legowisko" i dzidziusia przy piersi - mnie uczono w klinice po porodzie, ze jak dzidzia przysypia przy piersi to nalezy ja rozbudzac by kontynuowala ssanie i tak robie. nie ma spania i ciamkania brodawki - z cycusia pijemy:)
Cierpliwosci Kochane - potrzebujemy czasu i spokoju by wlasciwie ocenic sytuacje, nauczyc sie mowy naszego dziecka i wdrozyc sie w role matki, matki karmiacej piersia!
Przy pierwszym dziecku pomogl mi pobyt w szpitalu - kiedy to bylam sam na sam z wlasny m dzieckiem przez 4 dni i 4 noce - pomijajac okolicznosci w jakich sie tam znalazlysmy to ten pobyt w szpitalu wspominam dosc dobrze, bardzo duzo dowiedzialam sie o wlasnym dziecku- mialam tam duzo czasu na obserwowanie jej itd.

AsiaK- zapytam na tym wątku, bo bardziej tematyczny. Jak mocno musiałaś podgrzać mleko, by było ciepłe powiedzmy po godzinie? Nie wiem jak długo takie opakowania termiczne trzymają, a pewnie przed chrzcinami nie będę miała okazji wypróbować. I jeszcze jedno - pisałaś, że miałaś termos aventu. Czy on jest taki na wymiar pod butelkę, czy zostaje tam trochę miejsca? Bo ja mam butelki lovi i nuka i nie wiem czy mi wejdą. Myślę, że nakarmię Wojtka godzinę przed wyjściem do kościoła, ale znając życie pod koniec mszy dziecko będzie domagało się jedzenia tonem nieznającym sprzeciwu.

teraz to mi leci chyba z 10 ml z dwóch piersi, ale mam nadzieję że będzie więcej to zależy od tego czy jestem z małym czy nie
teraz go nie ma to i mleka nie ma

hej dziewczynki

mam pytanie - jak długo można przechowywać maminy pokarm w lodówce bądź zamrażarce?

może już pisałyście o tym ale nie dam rady przeszukać wątku. Wiadomo jak to jest przy bejbiku więc będę wdzięczna za odpowiedź.

wg mojej wiedzy z książek
lodówka - do 48h
zamrażarka - są 2 teorie: do 3 lub 6 mc
słyszałam nawet o 12 ale to już chyba przesada

Położna mi mówiła, że w lodówce 12h a w zamrażarce 3 miesiące.

Koleżanka odciąga mleko i karmi tylko butlą bo mały nie chce jej pić z piersi i mi mówiła że w lodówce 48h można trzymać a w zamrażarce 6 miesięcy.

AsiaK- zapytam na tym wątku, bo bardziej tematyczny. Jak mocno musiałaś podgrzać mleko, by było ciepłe powiedzmy po godzinie? Nie wiem jak długo takie opakowania termiczne trzymają, a pewnie przed chrzcinami nie będę miała okazji wypróbować. I jeszcze jedno - pisałaś, że miałaś termos aventu. Czy on jest taki na wymiar pod butelkę, czy zostaje tam trochę miejsca? Bo ja mam butelki lovi i nuka i nie wiem czy mi wejdą. Myślę, że nakarmię Wojtka godzinę przed wyjściem do kościoła, ale znając życie pod koniec mszy dziecko będzie domagało się jedzenia tonem nieznającym sprzeciwu.

Termotorba AVENT, czerwona , nowa TANIO!!! (1451515173) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
taka torbe posiadam.
jest super - butelki mam dr brownsa i wszystko mi sie miesci.
nie podgrzewalam swojego mleczka - odciagalam doslownie zaraz przed wyjsciem do kosciola, owinelam jeszcze w tetrowke i wlozylam do torby. mleczko po wyciagieciu bylo ciepusie.
innych termosow i termoopakowan nie posiadam i nie testowalam...
Natalka byla zadowolona ale w czasie chrztu i tak plakala jak by nie wiadomo jak byla glodna...
aha, w noc przed chrztem karmilam mala tylko jedna piersia by ta druga byla tak pelna, ze odciaganie przed wyjsciem bylo ekspresowe i takie bylo - chwila i butla byla pelna!!!!! ..i wio do kosciola!!!! :)

Ostatnia edycja:
reklama
A mi położna mówiła, że mleko w lodówce, pod warunkiem że będzie zamknięte i przechowywane w sterylnym pojemniku może stać 4 dni. Wojtek dostaje maksymalnie 2 dniowe mleko i jak na razie jest ok;)

AsiaK - dzięki za info. Jak tak dobrze trzyma ciepło, to może też nie będę podgrzewać mleczka, bo potem musiałabym wymachiwac butlą na mszy, żeby je wystudzić;)

Do góry