reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Dziewczyny mój Tomcio 2 tyg na butli leciał, ja odciągam laktatorem i daję z butelki. Dzisiaj jak juz moje brodawki mniej bolały to go przystawiłam i jadł pięknie. W nocy dam mu cycusia i zobaczymy. Jak będzie jadł to przejdę na pierś. Oby sie udało :)

reklama
To trzymam kciuki Joasia aby Tomcio pięknie dzisiaj zjadł w nocy :)

19Martus91- Z tego co wiem to maluszkowi łatwiej leci mleczko z butelki a nad cycusiem musi popracować(dlatego leniwe maluszki mogą woleć butelkę)...ale myślę ze dla chcącego....:) Dacie radę:)
Ja tez piłam tą herbatkę z hippa, teraz od czasu do czasu,bo mala dlugo spi -potrawią sie zrobić grudki i piersi bolą,więc piję od czasu do czasu.... Częściej natomiast piję herbatkę koperkową z kminkiem- i Majci lepiej się bąkusia po niej...no Ja tez obojętna nie pozostaję.Hi hi hi............tak ze bez obaw Ty mozesz pić.

Ostatnia edycja:
jeszcze jedno mnie trapi czy maluszek 5 dniowy moze sie przyzwyczaic do butli, zadko jada z cyca, ale mma nadzieje ze jak kupie nakladki to poleci z cyca. :rofl2:
chce go karmic cycuszkiem, ja sie nie wychowalam na cycu wiec chce by moj Kubus lecial :p:-D

Oj może może. Moj po 2 dniach w szpitalu dokarmiania butelką nie chciał nawet na pierś spojrzeć. Ale można dziecko równe dobrze odzwyczaić. Tylko wymaga to pewnych nakładów pracy.

a wiesz co , mogę np, odciągać pokarm na kilka razy?
to znaczy odciągnę np 30 ml a za godzinę drugie 30 ml i zleję je razem??
i tak kilka razy aż np uzbieram 120 ....

Spokojnie możesz tak zrobić, tylko uważaj, żeby nie było dużej różnicy czasu (tzn np. mleko wczorajsze z południa z dzisiejszym z rana). Jak będziesz odciągała co godzinkę i zbierała na nocne karmienie to będzie ok.

Ja na kontrolę pójdę w przyszły wtorek.Jak mały będzie za dużo przybierał to go w nocy przestawię też na pierś. Jak za mało, to pojedziemy w dzień na butli, ale jestem na 100% przekonana, że będę mu dawała moje mleko. Obojętne w jakiej formie.

Dziewczyny mój Tomcio 2 tyg na butli leciał, ja odciągam laktatorem i daję z butelki. Dzisiaj jak juz moje brodawki mniej bolały to go przystawiłam i jadł pięknie. W nocy dam mu cycusia i zobaczymy. Jak będzie jadł to przejdę na pierś. Oby sie udało :)

Trzymam kciuki. Ale jak mały ładnie jadł wcześniej z piersi to na pewno się uda;)

Moje dziecko z okazji 3 tygodni dopomina się jedzenia. NATYCHMIAST, DUŻO i CO GODZINĘ. Myślałam, że w nocy padnę, bo wypił 90 ml, za godzinę już marudził, że chce jeść... Jak podałam smoczek wypluwał, jak dawałam pierś to ciągnął, ale z własnej wygody i chęci wyspania się posiłkowałam się butelką. Z tym, że potem wypijał tak 40 ml i spanie przez godzinkę. I tak od północy do 6 rano. Już mu chciałam dać sztuczne mleko, bo to podobno dłużej się trawi i dziecko dłużej jest najedzone, ale stwierdziłam, że jak mam zapas własnego w lodówce, to najwyżej wykorzystamy do zera. A teraz odsypia.

Ostatnia edycja:
ja też chcę dawać swoje mleko, a odciągać się muszę nauczyć, bo czasem też chcę wyjść z domu, albo z małym na spacer...to takie mleczko się przyda

poki mam pokarm, to jedzenie sztucznego nie wchodzi w grę, najwyżej będę cyce w parku wystawiać i karmić, jak wieeele mam :-)

a u mnie chyba od wczoraj wieczora kryzys laktacyjny.. z jednej ciągnełam 90 a z drugiej 30:( Kubus jak mu dałam z butli swoje mleczko.. to wypił.. i spał do 4 rano :) od 22 i wypił az 110 za jednym razem .. niestety juz nie miałam mleka odciągnietego. wiec od 4 rano wstawał co godzinę na cyca do 6:( mam nadzieje ze zaraz pokarmu znów mi sie zrobi wiecej

a u mnie chyba od wczoraj wieczora kryzys laktacyjny.. z jednej ciągnełam 90 a z drugiej 30:( Kubus jak mu dałam z butli swoje mleczko.. to wypił.. i spał do 4 rano :) od 22 i wypił az 110 za jednym razem .. niestety juz nie miałam mleka odciągnietego. wiec od 4 rano wstawał co godzinę na cyca do 6:( mam nadzieje ze zaraz pokarmu znów mi sie zrobi wiecej

To może karmi?? Podobno działa;D Spróbuj odciągać w dzień, z reguły jest lepiej. Jak masz kryzys laktacyjny, a tak zazwyczaj jest w okolicach 3 tygodnia to odciągaj i przystawiaj dziecko ile się da. Za dwa dni produkcja pokarmu powinna się unormować.
Fajnie masz, że Ci mały przesypia 6 godzin. Mój na 90 ml nocą wyciągnie 2,5 góra 3 godziny....

przesypia ale jak mu sie da z butelki odciagniete.. a jak z cyciusia to budzi sie co 2 -3 godziny albo co godzine jak mu sie akurat wstanie.. ja w dzien tez odciagam.. ale przy Tomku nie zabardzo mam kiedy. dopiero jak pojdzie spac.. a wtedy tez czasami sie zdarza ze Kuba wstaje na jedzenie.. eh.. zeby on tak jak w dzien spał w nocy..
a dzis mam dzien do d... Kubusiek by wisiał na cycyku.. a ja nie mam czasu by siedziec nieruchomo.. bo Tomek sie chce bawic.

No właśnie dlatego mój mało przytył, czasem zaczyna ssać i zasypia, budzę go ale nie zawsze się da :-(
to co mi się udaje odciągnąć laktatorem daję mu z butli no a w dzień to częściej karmię, bo mi jeszcze prawa odbiorą że dziecko głodzę:sorry:

a kiedy masz jakąś kontrolę wagi córci?

ja własnie nie wiem kiedy mam kontrole. Połozna ma byc u nas jutro dopiero, mam nadzieje, ze cos i na ten temat powie. A Wy skad wiedzialyscie kiedy pojsc na wizyte? mnie w szpitalu nic na ten temat nie mówili... Moze to głupie pytanie, ale ja jestem nie zorientowana... Mąz wczoraj zgłosił Ale w przychodni, ale nic mu nie powiedzieli.

Ulkan - Mam nadziej, ze Ali wystarcza to co zjada...Ale dzis w nocy częściej sie buzdila do karmienia niz zwykle, wiec mam nadzieje, ze sobie podjadla troche:)

reklama
Do góry