reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Dziewczyny mój Tomcio 2 tyg na butli leciał, ja odciągam laktatorem i daję z butelki. Dzisiaj jak juz moje brodawki mniej bolały to go przystawiłam i jadł pięknie. W nocy dam mu cycusia i zobaczymy. Jak będzie jadł to przejdę na pierś. Oby sie udało :)

reklama
To trzymam kciuki Joasia aby Tomcio pięknie dzisiaj zjadł w nocy :)

19Martus91- Z tego co wiem to maluszkowi łatwiej leci mleczko z butelki a nad cycusiem musi popracować(dlatego leniwe maluszki mogą woleć butelkę)...ale myślę ze dla chcącego....:) Dacie radę:)
Ja tez piłam tą herbatkę z hippa, teraz od czasu do czasu,bo mala dlugo spi -potrawią sie zrobić grudki i piersi bolą,więc piję od czasu do czasu.... Częściej natomiast piję herbatkę koperkową z kminkiem- i Majci lepiej się bąkusia po niej...no Ja tez obojętna nie pozostaję.Hi hi hi............tak ze bez obaw Ty mozesz pić.

Ostatnia edycja:
jeszcze jedno mnie trapi czy maluszek 5 dniowy moze sie przyzwyczaic do butli, zadko jada z cyca, ale mma nadzieje ze jak kupie nakladki to poleci z cyca. :rofl2:
chce go karmic cycuszkiem, ja sie nie wychowalam na cycu wiec chce by moj Kubus lecial :p:-D

Oj może może. Moj po 2 dniach w szpitalu dokarmiania butelką nie chciał nawet na pierś spojrzeć. Ale można dziecko równe dobrze odzwyczaić. Tylko wymaga to pewnych nakładów pracy.

a wiesz co , mogę np, odciągać pokarm na kilka razy?
to znaczy odciągnę np 30 ml a za godzinę drugie 30 ml i zleję je razem??
i tak kilka razy aż np uzbieram 120 ....

Spokojnie możesz tak zrobić, tylko uważaj, żeby nie było dużej różnicy czasu (tzn np. mleko wczorajsze z południa z dzisiejszym z rana). Jak będziesz odciągała co godzinkę i zbierała na nocne karmienie to będzie ok.

Ja na kontrolę pójdę w przyszły wtorek.Jak mały będzie za dużo przybierał to go w nocy przestawię też na pierś. Jak za mało, to pojedziemy w dzień na butli, ale jestem na 100% przekonana, że będę mu dawała moje mleko. Obojętne w jakiej formie.

Dziewczyny mój Tomcio 2 tyg na butli leciał, ja odciągam laktatorem i daję z butelki. Dzisiaj jak juz moje brodawki mniej bolały to go przystawiłam i jadł pięknie. W nocy dam mu cycusia i zobaczymy. Jak będzie jadł to przejdę na pierś. Oby sie udało :)

Trzymam kciuki. Ale jak mały ładnie jadł wcześniej z piersi to na pewno się uda;)

Moje dziecko z okazji 3 tygodni dopomina się jedzenia. NATYCHMIAST, DUŻO i CO GODZINĘ. Myślałam, że w nocy padnę, bo wypił 90 ml, za godzinę już marudził, że chce jeść... Jak podałam smoczek wypluwał, jak dawałam pierś to ciągnął, ale z własnej wygody i chęci wyspania się posiłkowałam się butelką. Z tym, że potem wypijał tak 40 ml i spanie przez godzinkę. I tak od północy do 6 rano. Już mu chciałam dać sztuczne mleko, bo to podobno dłużej się trawi i dziecko dłużej jest najedzone, ale stwierdziłam, że jak mam zapas własnego w lodówce, to najwyżej wykorzystamy do zera. A teraz odsypia.

Ostatnia edycja:
ja też chcę dawać swoje mleko, a odciągać się muszę nauczyć, bo czasem też chcę wyjść z domu, albo z małym na spacer...to takie mleczko się przyda

poki mam pokarm, to jedzenie sztucznego nie wchodzi w grę, najwyżej będę cyce w parku wystawiać i karmić, jak wieeele mam :-)

a u mnie chyba od wczoraj wieczora kryzys laktacyjny.. z jednej ciągnełam 90 a z drugiej 30:( Kubus jak mu dałam z butli swoje mleczko.. to wypił.. i spał do 4 rano :) od 22 i wypił az 110 za jednym razem .. niestety juz nie miałam mleka odciągnietego. wiec od 4 rano wstawał co godzinę na cyca do 6:( mam nadzieje ze zaraz pokarmu znów mi sie zrobi wiecej

a u mnie chyba od wczoraj wieczora kryzys laktacyjny.. z jednej ciągnełam 90 a z drugiej 30:( Kubus jak mu dałam z butli swoje mleczko.. to wypił.. i spał do 4 rano :) od 22 i wypił az 110 za jednym razem .. niestety juz nie miałam mleka odciągnietego. wiec od 4 rano wstawał co godzinę na cyca do 6:( mam nadzieje ze zaraz pokarmu znów mi sie zrobi wiecej

To może karmi?? Podobno działa;D Spróbuj odciągać w dzień, z reguły jest lepiej. Jak masz kryzys laktacyjny, a tak zazwyczaj jest w okolicach 3 tygodnia to odciągaj i przystawiaj dziecko ile się da. Za dwa dni produkcja pokarmu powinna się unormować.
Fajnie masz, że Ci mały przesypia 6 godzin. Mój na 90 ml nocą wyciągnie 2,5 góra 3 godziny....

przesypia ale jak mu sie da z butelki odciagniete.. a jak z cyciusia to budzi sie co 2 -3 godziny albo co godzine jak mu sie akurat wstanie.. ja w dzien tez odciagam.. ale przy Tomku nie zabardzo mam kiedy. dopiero jak pojdzie spac.. a wtedy tez czasami sie zdarza ze Kuba wstaje na jedzenie.. eh.. zeby on tak jak w dzien spał w nocy..
a dzis mam dzien do d... Kubusiek by wisiał na cycyku.. a ja nie mam czasu by siedziec nieruchomo.. bo Tomek sie chce bawic.

No właśnie dlatego mój mało przytył, czasem zaczyna ssać i zasypia, budzę go ale nie zawsze się da :-(
to co mi się udaje odciągnąć laktatorem daję mu z butli no a w dzień to częściej karmię, bo mi jeszcze prawa odbiorą że dziecko głodzę:sorry:

a kiedy masz jakąś kontrolę wagi córci?

ja własnie nie wiem kiedy mam kontrole. Połozna ma byc u nas jutro dopiero, mam nadzieje, ze cos i na ten temat powie. A Wy skad wiedzialyscie kiedy pojsc na wizyte? mnie w szpitalu nic na ten temat nie mówili... Moze to głupie pytanie, ale ja jestem nie zorientowana... Mąz wczoraj zgłosił Ale w przychodni, ale nic mu nie powiedzieli.

Ulkan - Mam nadziej, ze Ali wystarcza to co zjada...Ale dzis w nocy częściej sie buzdila do karmienia niz zwykle, wiec mam nadzieje, ze sobie podjadla troche:)

reklama
Do góry