reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Moj mały niestety tez lubi przysypiac przy cycu, a jak tylko poloze go do lozeczka to zaczyna plakac bo jest glodny;/ jak byla u mnie w domu polozna i lekarz zeby obejrzec maluszka to mowily mi zeby karmic dziecko na ządanie i tak robie, chociaz on i tak je co 3 godzinki i przewaznie z jedniej piersi, wiec nie ma sie co martwic, mial tez taki dzien ze nie chcial wogole jesc z lewej piersi i nie wiedzialam co sie dzieje, na drugi dzien z kolei ta lewa piers byla cala twarda od nawalu pokarmu, ale pod wieczor juz wszystko sie unormowalo:) Ahhh te dzieci:):):-)

reklama
Dziewczyny u mnie to samo z karmieniem...Ala podjada tylko max 10 min, a potem spi. Nie wiem juz, jak ja wybudzic, za zadne skarby nie chce ssac dluzej, spi, nawet po odstawieniu do łożeczka...A dzis obija rekordy, bo spi po 2-3 h, a pije tylko 10 min z jednej piersi...jak tak dalej bedzie, to na pewno straci na wadze.. A moje mleko tylko pojdzie, ale chyba do zlewu, bo nic Ala nie spija i tylko wiecej zabawy z cyckami, niz z karmieniem...

Czy Wam udało się znaleźć jakies metody na te nasze spiochy?

No właśnie dlatego mój mało przytył, czasem zaczyna ssać i zasypia, budzę go ale nie zawsze się da :-(
to co mi się udaje odciągnąć laktatorem daję mu z butli no a w dzień to częściej karmię, bo mi jeszcze prawa odbiorą że dziecko głodzę:sorry:

a kiedy masz jakąś kontrolę wagi córci?

Moniaivoy. Jak Ala ma 6 dni, to w 100% (wiem z doświadczenia) te 10 minut przy cycu jej wystarczy. Oczywiście pod warunkiem, że ssie aktywnie i przełyka mleko. Ja się długo męczyłam z Wojtkiem, teraz jest o niebo lepiej, ale był taki czas, że dziecko wogóle nie chciało nic jeść, no może poza butlą wpychaną mu na śpiocha... Jeżeli Ci słabo przybiera to przystawiaj częściej (chociaż jak piszesz, że mała je co 2 godziny to jest ok). U mojego synka niestety nie działały metody typu połaskotać pod bródką....Ja wybudzałam Wojtka tym, że zmieniałam mu pampersa, brałam go pokremować, przewracałam na brzuszek i głaskałam po pleckach, albo dawałam do odbicia. Ogólnie żeby się poruszał i otworzył oczy. Możesz też odciągnąć to pierwsze mleko i przystawić małą jak płynie pokarm drugiej fazy - on jest zawsze bardziej kaloryczny, więc nawet te 10 minut będzie ok. Najpierw skontroluj wagę małej. Może się okazać, że jednak przybiera i to całkiem ładnie. Wojtek też ssał mało i krótko (max 10 minut) a w 10 dni przybrał 440 gram czyli ponad normę. Nie ma reguły.

Claudia - A jak dajesz butlę to mały chętnie ssie czy też podsypia? na pocieszenie powiem Ci, że na 3 tygodnie jest skok rozwojowy. I wtedy najbardziej zatwardziałego niejadka i śpiocha nie odkleisz od piersi;)

Ostatnia edycja:
No to przybrał dużo, fajnie

a pytanko gdzieś już to było, ale ja zapytam jeszcze raz..
jeżeli dawałabym małemu pokarm mój z butli to ile ml powinien jeść za jednym razem i ile powinien ssać taki malec dwutygodniowy?

Na dwa tygodnie podajesz min. 60 - 70 ml na jedną porcję. Czasem się zdarzy, że Ci dziecko wypije 90 ml , a czasem zje mniej bo po 30 ml kimono. Chodzi jednak o to, żeby zgadzał się dzienny bilans płynów, to jest coś ok 520 ml na dobę. Na 3 tygodnie podajesz 70 - 80 na porcję, a pod koniec 1 miesiąca 90 - 110 ml. Co do ssania nie wiem. Wojtek na butli jest tylko w nocy, w dzień je pierś i teraz ssie tak przeważnie 10, 15 minut dość aktywnie, a domaga się jeść co 2 - 2,5 godziny. Z tym, że czasem włączy mu się ssanie i siedzimy przy cycu 3 godziny bo Wojtek nie daje się odkleić. Z tym, że wtedy mi chlusta wymiotami z przejedzenia. Nie wiem jednak czy te 10 minut ssania jest ok, będę coś wiedziała po kontroli wagi. Ale ogólnie sika jak najęty więc myślę, że tyle wystarcza.

Ostatnia edycja:
Na dwa tygodnie podajesz min. 60 - 70 ml na jedną porcję. Czasem się zdarzy, że Ci dziecko wypije 90 ml , a czasem zje mniej bo po 30 ml kimono. Chodzi jednak o to, żeby zgadzał się dzienny bilans płynów, to jest coś ok 520 ml na dobę. Na 3 tygodnie podajesz 70 - 80 na porcję, a pod koniec 1 miesiąca 90 - 110 ml. Co do ssania nie wiem. Wojtek na butli jest tylko w nocy, w dzień je pierś i teraz ssie tak przeważnie 10, 15 minut dość aktywnie, a domaga się jeść co 2 - 2,5 godziny. Z tym, że czasem włączy mu się ssanie i siedzimy przy cycu 3 godziny bo Wojtek nie daje się odkleić. Z tym, że wtedy mi chlusta wymiotami z przejedzenia. Nie wiem jednak czy te 10 minut ssania jest ok, będę coś wiedziała po kontroli wagi. Ale ogólnie sika jak najęty więc myślę, że tyle wystarcza.

To kiedy masz kontrolę?

może faktycznie dawać małemu z butli w nocy, hmmm
tylko nadal nie udaje mi się tyle odciągnąć

a wiesz co , mogę np, odciągać pokarm na kilka razy?
to znaczy odciągnę np 30 ml a za godzinę drugie 30 ml i zleję je razem??
i tak kilka razy aż np uzbieram 120 ....
wiem, że na początku pokarm jest słabszy, ale więcej nie udaje mi się na razie wydusić z cyca

małemu daję to co odciągłam, bo szkoda to wylać ....

Claudia mozesz tak zrobić, tylko to odciągnięte mleczko musisz trzymać w lodowce szczelnie zamknięte..i tak w lodówce moze być max 24h

Claudia mozesz tak zrobić, tylko to odciągnięte mleczko musisz trzymać w lodowce szczelnie zamknięte..i tak w lodówce moze być max 24h

tak to o tym wiem...
ja to mleko trzymam w pokoju bo zaś położna mówiła że można , a i tak daję je małemu jak już odciągnę koło 50 ml

a jak mi się uda uzbierać więcej, to wiadomo - do lodówki

jeszcze jedno mnie trapi czy maluszek 5 dniowy moze sie przyzwyczaic do butli, zadko jada z cyca, ale mma nadzieje ze jak kupie nakladki to poleci z cyca. :rofl2:
chce go karmic cycuszkiem, ja sie nie wychowalam na cycu wiec chce by moj Kubus lecial :p:-D

reklama
Martuś - dokładnie tak powinno być, laktator musi zassać brodawkę i kawałek otoczki;)

Marta - podobno pomagają ciepłe okłady - nie wiem na ile to prawda, bo Wojtek (odpukać) nie ma problemów z kolką, ale może warto spróbować. A sama pijesz koperek? Ja nie piję zwykłej herbaty, tylko wodę mineralną, koperek i mleko. Podobno to też pomaga w problemie z kolkami.

ja pijam herbatke na laktacje hipp natal ale zastanawiam sie czy nie zaczac tych dla dzieci tez hippa.

Do góry