reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu: piersią, butlą..........

Dziewczyny,mam dość dziwne pytanie

Jak rozpoznać, że dziecko płacze przez ból brzuszka?

wiecie o co mi chodzi, jak mały będzie płakał, żebym rozpoznała , że to przez to że coś złego zjadłam...
bo tak to nie wiem, czy płacze bo go boli , czy dlatego że coś mu nie pasuje??

reklama
ja karmię w dzień na siedzaco i spod pachy i normalnie ale mam poduszkę do karmienia i powiem wam że dużo wygodniej bo nie muszę dźwigać małej no a w nocy to na śpiocha bo nie wyrabiam czasami a moja smoczka nie chce więc jej nie oszukam ani na chwilę

a ja mam rogala do karmienia. ale juz wysłuzonego.. w trakcie ciaży rozdzielał mi kolana podczas spania :) a teraz lezy pod głową jak karmie w nocy i w dzien go czasami uzywam jak karmie na kanapie w pozycji siedzącej..

wiecie co ja odciagam pokarm i mroze.. dzis udało mi sie 120 ml zamrozic.. kurcze boje sie ze strace pokarm jak Kuba bedzie jadł tak jak dzis.. wypił o 10:30 około 100ml mleka odciagnietego ( bo musiałam jechac na bilans z Tomkiem ) i póznije nie jadł nic.. do 15:30! wtedy dopiero udało mi sie go nakarmic... bo tak wypluwał cyca i koniec.... pózniej dopiero około 18 ..
Claudia -- brzuszek bedzie twardy i bedzie dzidzus wrecz krzyczał a nie płakał.. moze tez zaciskac rączki i podkurczac nózki

Jak maluszka boli brzuszek to oprócz płaczu fika nózkami.
Ja dziś się napiłam herbatki z kopru - ale mała bombarduje pieluszkę :) Ale lepiej jak gazy wyjdą niż by sięmiały kumulować w brzuszku :)

dziewczyny a jak to jest z tym mrożeniem?? bo słyszałam 2 wersje: można przechowywać do 3miesięcy lub do 6ciu?? jak to w końcu jest?? a i po rozmrożeniu ile może być w lodówce? tak do 24h może być??

Pokarm mrożony trzymamy 6 tyg w zamrażalniku i 6 miesięcy w zamrażarce. Chodzi głównie o temp.

Ja karmię klasycznie - na kołyskę i spod pachy. Próbowałam na leżąco, ale jakoś nie umiem Wojtka przycisnąć do siebie, cały czas mu musze trzymać główkę, oboje się w końcu powyginaliśmy w chiński paragraf więc dałam sobie spokój. Nie mam rogala - trochę żałuję, ale zanim przystawię sobie Wojtka napakuję na kolana poduszek i jaśków, więc jakoś wyrabiamy.

Wojtek ma problemy z brzuszkiem wieczorami - nie tyle kolki, co dokuczają mu gazy. Nie wiem czy to po mojej diecie, czy mu się nie zawsze dobrze odbije. Sama piłam różne specyfiki, ale rezultat marny. Dałam mu w końcu herbatkę koperkową, bo sobie myślę, że cóż dziecko ma cierpieć. Myślałam, że nie będze chciał pić, ale dość nawet się złapał i wypił 20 ml (bo był już pojedzony moim cycem). No i jest ok;) Będę mu chyba do tej herbatki na wieczór aplikowała witaminę C bo mamy jakiś koncentrat, który trzeba rozcieńczać, a ja nie mam jak mu go podać. Wolałabym, żeby to było w kapsułkach jak D i K, to bym wycisła do buzi i po sprawie. Ale trudno...

co do mrozenia to najlepiej nie trzymac dlugo poniewaz sklad pokarmu zmienia sie caly czas i bez sensu jest trzymanie go dlugo bo dziecko pozniej nie chce jesc.

co do mrozenia to najlepiej nie trzymac dlugo poniewaz sklad pokarmu zmienia sie caly czas i bez sensu jest trzymanie go dlugo bo dziecko pozniej nie chce jesc.

bardziej na przyszłość pytam =]
bo jeśli będę miała pokarm to chcę karmić jakieś 6-8 miesięcy a wszędzie czytam że najlepiej do roku więc sobie wykombinowałam że później będę mrożonym karmić żeby wydłużyć czas karmienia =]

reklama
martaPe to wtedy bedzie bez sensu :-) bo pozniej moze dzidzia nie chciec, ja widzialam po michasce ze jak dostawala np juz po tyg mleko to nie chciala. wiec u mnie bylo tak odciagalam w pracy i bylo na drugi dzien. ja sobie zalozylam, ze bede karmic do roku i co karmilam michaske 2 lata :-D

Do góry