reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu naszych maluszków

wrzesniowa
my nan już nie jemy od czwartku,, teraz kupiłam hipp, nan niegdy więcej nie kupie. Ale ona od 3 dni o tak tylko na cycu bo mam duzo pokarmu.
zobacze co lekarka powie dzisiaj. Ale dzisiaj jest tego jeszcze więcej :( mała dotego strasznie ulewa i to nawet po spaniu już seriem, dlatego myśle że to może byćuczulenie jakies

reklama
Ostatnia edycja:
nanusia
nie każde dziecko tak samo reaguje. A nie ma malutki kłopotów z kupką nie robi takich wielkich bobków, ponoć po tm mleku dzieci często to mają. Ale jak malutkiemu pasuje to super

u nas lekarka potwierdziła że wysypka to może być skaza, ale na 100 % nie jest pewna. ja mam diete kompletnie mez nabiału i rzecyz od krowy. Zobaczymy czy pomoże.

nanusia
nie każde dziecko tak samo reaguje. A nie ma malutki kłopotów z kupką nie robi takich wielkich bobków, ponoć po tm mleku dzieci często to mają. Ale jak malutkiemu pasuje to super

u nas lekarka potwierdziła że wysypka to może być skaza, ale na 100 % nie jest pewna. ja mam diete kompletnie mez nabiału i rzecyz od krowy. Zobaczymy czy pomoże.

Robi normalne takie maziste kupki. mam nadzieje,ze juz tak zostanie. jak co to przejde na Babilon, ale po cichu liczę,że wkoncu sama będę miała pokarm w piersiach.

to powodzenia życze, oby się pojawiło dużo mleczka.

Ja mam problem za to że mam teraz za dużo cycki mnie bolą okropnie, mała najada się jednym cyckiem i to niecałym. Odstawiłam herbatke na laktacje to ma teraz problemy z kupką, budzi się co 5 min i steka i jęczy. musze isc jej herbatke koperkową kupić bo ta co mamy to jest z kminkiem i zawiera laktoze więc nie możemy jej pić.

U mnie też jest problem z kupkami i pierdzioszkami. Mała stęka i zwija się i przeradza się to we wrzask. Robi się czerwona i pręży strasznie. Jak śpi to wygląda jakby się kłóciła z KUPĄ:sorry2: i złościła na nią. Nic takiego nie jadłam co by mogło jej zaszkodzić. Od początku miała z NIMI problemy ale teraz coraz gorzej. Piję jakąś herbatkę dla kobiet karmiących ale nie wiem czy to coś daje. Mam też espunisan i może jednak będzie trzeba dawać (dawałam jeden dzień i było w miarę ok ale nocą tak z 30 minut wrzasku po wcześniejszych jej samodzielnych na śpiąco walkach). Nie bardzo wiem jak jej pomóc. Najgorsza ta bezsilność. Dziś zjadłam Żurek (z jajkiem) - mam nadzieję że ona jakoś tego nie odczuje.

Macie na to jakieś pomysły?

Dziewczyny - tymi krosteczkami to nie ma co się przejmować - moja Sophie miała identyczne - całe ciałko miała w krosteczki a wokół czerwone plamki. Położna powiedziałą, że taki maluszek różnie reaguje na otaczający go swiat i że to minie. Nie robiłam nic - i naprawdę minęło.
Tylko ja nie używam żadnych oliwek i balsam ów dla niemowląt - smaruję Małą tym :

SVR TOPIALYSE SENSITIVE KREM 500ml ________APTEKA (1826491941) - Aukcje internetowe Allegro

Mój Igorek był alergikiem i ten krem pomagał na maxa. Sama często go używam. Jest trochę lepki - ale efekty są super - jasna, czysta, zdrowa skóra. Teraz muszę sprowadzić z Polski - bo już się konczy - a tutaj oczywiście nie ma :-(

Jeśli chodzi o mleko - jakbym mieszkała w Polsce - też podawałabym Humanę - rewelacyjne mleko - sprawdzone :tak: A tutaj kupuję Hipp Organic - i nie ma żadnych rewelacji po nim.

reklama
ellsi - mój synek też tak miał, do tego jak już z wielkim bólem wycisnął kupkę, to potrafiła wylądować na mojej bluzce - jak to określiła nasza lekarka takie strzelające kupki. Okazało się, że ma prawdopodobnie nietolerancję laktozy. Te problemy zaczęły się dopiero między 2 a 3 tygodniem, wcześniej było ok. Teraz dostaje Delikol (zawiera enzym rozkładający laktozę), colinex - na poprawę rozwoju układu pokarmowego, wapno - bo jakoś te lekarstwa tak działają, ze trzeba podawać wapno w syropku, na wszelki wypadek bezsmakowe. Muszę przyznać, że pomaga mu ten zestaw, nie jest idealnie, ale o niebo lepiej. Warto spytać lekarza. Niektóre mamy odstawiają maleństwa od piersi i kupują mleko bezlaktozowe - ale moja lekarka uważa, ze jak przy tych kropelkach jest lepiej to nie ma sensu, bo mleko mamy lepsze.

A teraz się pochwalę - dzisiaj byliśmy na kontroli i masz maluszek przybrał już 1kg :) i na prawdę to po nim widać. Najmniej ważył 2980 a teraz waży 3950g - w tym przez ostatnie 2tyg. przybyło mu 600g, a wcale go niczym nie dokarmiam, nawet pielęgniarki były zaskoczone, ze tak mu dobrze idzie, no ale on przez 1/3 doby ciągnie mleko.

I pytanko - jak wyglądają krostki u maleństwa, jeśli wprowadzę coś nowego do jedzenia i mu zaszkodzi? Ma takie małe krosteczki (kilka sztuk) na pupie - podobno od chusteczek i na buxi ma kilka takich malutkich, wydaje mi się, że od kremu do twarzy Nivea na każdą pogodę.

Ostatnia edycja:
Do góry