reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu naszych maluszków

moja szwagierka przy pierwszym dziecku w szpitalu miała mało pokarmu i tamte położne poleciły jej laktator i metode 3, 5, 7
Chodzi o to że po każdym karmieniu należy odciągac pokarm z każdej piersi najpierw 3 min potem 5 min a potem 7 min. nawet jak nic nie leci. po kilku takich próbach miała dużo mleczka i wszyscy byli zadowoleni. nie wolno tez przesadzac bo bedzie nadprodukcja.

ja tego nie stosowałam bo mam narazie dużo mleczka ale przy pierwszym kryzysie laktacyjnym to wypróbuje

ja własnie stosuje ta metodę tyle, ze odwrotnie 7,5,3 ale chyba działa, bo wczoraj miałam pare kropelek, a dziś rano sciągnełam 60ml na pierwszy posiłek dla Franka juz było, ale nie wiem czy to moje mleko gęste czy co bo jadł strasznie długo i się ślinił

reklama
kasica ja mam inne zdanie na ten temat ;-)

Słuchajcie dziewczyny w jednej piersi w okolicy pachwiny pojawiło mi się takie bolące zgrubienie, jakby okrągłe, nie wiecie co to może być? Mam nadzieję, że to nie żadne zapalenie itp

Ostatnia edycja:
pomasuj to miejsce i odciągnij pokarm z tej piersi powinno pomóc. myśle że to jeszcze nie zapalenie ale jak by ci teraz te piersi zawiało to możesz miec problem.
ja miałam zapalenie piersi przy pierwszej córce i dodatkowo poza ogromnym bólem piersi miałam wysoką gorączke i piesi sa czerwone i bardzo gorące.

kasica ja mam inne zdanie na ten temat ;-)

Słuchajcie dziewczyny w jednej piersi w okolicy pachwiny pojawiło mi się takie bolące zgrubienie, jakby okrągłe, nie wiecie co to może być? Mam nadzieję, że to nie żadne zapalenie itp

pewnie to tak zwany zastój, ja mam w jednej piersi od wczoraj.Czuję dokładnie to co Ty :( Boli jak chole.... położna poleała mi pozycje do karmienia "futbolową"

TO pewnie zastój.Mi się też takie coś zrobiło bo pierś mnie tak zaczęła z boku boleć jakby mnie ktoś uderzył
Pomogło masowanie od góry ku brodawce cos ja głaskanie nie cała ręka tylko palcami delikatnie naciskając,tylko wcześniej ręke nasmarowac oliwka by był taki poślizg.A najlepiej taki masaż zrobic tuż po kąpieli i iejsce zgrubienia potraktowac prysznicem z dość mocno cieplą wodą by rozgrzac troche piers.

Wrzesniowa jak blisko pachwiny to i węzły powiększone mogą być co przy karmieniu jest dość powszechne. Jeśli to zastój to tez polecam ciepłe oklady i liście z kapusty białej( maja właściwości przeciwzapalne) i jak najczęściej przystawiac do tej piersi.

Kasiula to super Ci udało odciagnac. Własnie na tym to polega ze konsekwentnie z dnia na dzień odciaga sie coraz wiecej.
Niestety niektóre mamy myślą ze od razu odciagna 150ml na starcie a jak sie nie udaje to nie próbują tylko stwierdzają ze nie maja pokarmu i koniec karmienia. Odżywianie naturalne to niestety ciągła walka i wyrzeczenia. Ale to wybór każdej z nas i ja go szanuje.
Aż sie czasem boje jak będzie u mnie. Laktatora na razie nie mam bo ostatnio był średnio przydatny.

kurde nawet mi się to trochę powiększyło :-( boli jak fiks i wydaje mi się,że mam teraz w tej piersi mniej pokarmu... Dzięki dziewczyny za rady.
kasica widać masz charakter ;-) myślę, że spokojnie dasz sobie radę z dwójką dzieci, a zawsze jest bb i różne ciotki klotki gotowe do pomocy (chociaż wirtualnej)

wrześniowa, jak Twoja pierś ?
ja wczorak małą przykładałąm właśnie do bolącej i już myślałam że będzie lepiej, ale jest cała czerwona i jak wstałam rano czułam małe gule w srodku :(
Teraz odciagnełam 100 i jest ulga, przyłozyłam liscie kapusty i zobaczymy. Najgorsze jest to że własnie w tej piersi mam bardziej obolałą sutkę i mam podwójny ból jak małą ssie :(

info dla zatroskanych mam:
Jeśli chcesz wiedzieć czy Twoje maleństwo się najada twoim pokarmem, można poznać po tym, że ssie ok 20 min, samo puścić sutkę i spi ok 3-4 godziny minimum 2 razy na dobe, nie koniecznie nocą.

No u mnie tak jest, ale moja Misia dziś spałą w nocy ok 6 godzin :szok::szok: i ja się martwię czy to nie za dużo ???

Powiem Wam że mam dość tej nagonki na częste karmienie ! Położna każe wybudzać i karmić... ale jak mam to zrobić skoro ona niechce ??? wkurza mnie to, mam takiego doła że jestem jakaś nieudolna :(
Wczoraj mąż kupił mi melisę i sobie popijam, bo już jeste zmęczona od swojego płaczu i nerwów. Mam nadzieję ze jak położna przyjedzie w poniedziałek to będzie różnica na wadze - bardzo bym tego chciała

Ostatnia edycja:
reklama
A u mnie kolejny problem... mam tak poraniony jeden sutek, że aż mi skóra z niego schodzi i robią sie strupki... taki strupek na pocątku karmienia, mimo smarowania czym się da jest twardy i Hani zrobił się na górnej wardze pryszcz od ssania... mam nadzieje ze jej to nie boli...
Ja od kilku dni mam rownież czerwoną część jednej piersi... boli tylko po karmieniu, czuć takie kłucie. ale raczej u mnie to nie zastój...

Do góry