reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Nie próbowałam - ale oczywiście spróbuję.

Piersi mam dość miękkie (póki co) - zresztą lekko zawsze masuję przed karmieniem...

trochę mnie to dołuje...

spróbuj znaleźć odpowiednią pozycję :tak:na pewno ci się uda jakaś podusia pod dziecko by na płasko nie leżało na boczek i ty na bok i sobie spróbuj tak pokarmić z tej piersi co nie dajesz radę na siedząco :tak:

reklama
spróbuj znaleźć odpowiednią pozycję :tak:na pewno ci się uda jakaś podusia pod dziecko by na płasko nie leżało na boczek i ty na bok i sobie spróbuj tak pokarmić z tej piersi co nie dajesz radę na siedząco :tak:

Dzieki, spróbuję przy najbliższym karmieniu.

Teraz śpi najedzony z prawej i popojony butelką odciągnięta z lewej...

No to super Pumpkin że już w domciu i że takaaaaaaa produkcja u ciebie. Ja dziś byłam w poradni laktacyjnej i podobno dobrze przystawiam, mały dobrze ssie i wystarczająco dużo je, ale mnie dalej boli i niestety nie wiadomo dlaczego :-(
A mały ma dalej katar i dzisiaj mu się cały dzień nosem ulewa :-( Od wczoraj coś mało śpi- wczoraj od 11 - 16 nie spał a dziś od 11-15. W nocy śpi po 4 godziny do 6-7 rano a potem się budzi co 1-1,5 godziny :-( Może już wpadł w jakiś okres krótszego snu.

Moja ma sen nieregularny, tzn chodzi mi o długość. Czasem potrafi spać 4-5h a czasem 1h tylko..

Jola - Próbowałaś zasięgnąć rady specjalisty?

Moja ma sen nieregularny, tzn chodzi mi o długość. Czasem potrafi spać 4-5h a czasem 1h tylko..

Jola - Próbowałaś zasięgnąć rady specjalisty?

Pumkin moja tez jakos dziwnie zaczyna sypiac, czasem od karmienia do karmienia ok 3h nie spi a potem odsypia po 5-6h i ja oczywiscie sie strsuje ze powinna juz jesc a ona spi. wogule z niej straszny spioch jest. ostatnio nawet sie nie obudzila jak ja kapalismy;-) dopiero na przewijaku przy smarowaniu sie przebudzila;-)

dziewczyny mam pytanko- nie wiem co zrobic bo moja mala traktuje piers jak smoczka tzn poje troszke i zasypia przy niej, jak sie wkurzy to tez poclamie troche i zasypia i przez to malo je bo przeciez ssanie przez 5 min raz na 3 godz to nie jedzenie. zaczelam sciagac pokarm i karmie ja butelka i z butelki wypija tyle ile powinna. probowalam piers zamienic na smoczka ale ona nie chce!!! wypluwa go!nie wiem co zrobic. boje sie ze jak bede tylko sciagac to pokarm mi zaniknie. (tak slyszalam) z drugiej strony musze wiedziec ile malenstwo je.

A u nas już są pory czuwania i snu :tak:
Codziennie od 17 do 20 mała nie śpi i od 5 do 8 rano. Tak więc jest rannym ptaszkiem.
Wczoraj przeżyliśmy pierwszą w życiu kolkę - zjadłam naleśniki. Tak więc jednak nie mogę jeść wszystkiego, naleśniki muszę z diety wyeliminować. A inne dania Ani nie szkodzą.
Czasami mam wrażenie, że mam mało mleka, ale mała ssie i zasypia więc chyba się najada. Za 2 tygodnie idziemy na szczepienie, więc będzie ważona i się okaże co i jak.

Beti
moja Ania też na początku taka była. To minie zobaczysz. Mała nie da się zagłodzić. Ciesz się, że mała śpi i odpoczywaj póki możesz. Niedługo nasze maluchy będą spały coraz mniej.

Maria super, że byłaś w tej poradni. Przynajmniej możesz być spokojna. I wyeliminuj butlę ;-). A może boli Cię dlatego, bo masz wrażliwe brodawki? Myślę, że z czasem ból minie, tylko muszą się porządnie przystosować do karmienia :tak:

Beti moja ma tak samo,nawet jak ja dokarmie butelka,naje sie,standardowo cos zostawi na dnie to zaraz szuka cyca zeby sobie pomuldac i przy nim zasnac.. smoka nie toleruje, widocznie taki typ dzieciaczka;-)

dziewczyny mam pytanko- nie wiem co zrobic bo moja mala traktuje piers jak smoczka tzn poje troszke i zasypia przy niej, jak sie wkurzy to tez poclamie troche i zasypia i przez to malo je bo przeciez ssanie przez 5 min raz na 3 godz to nie jedzenie. zaczelam sciagac pokarm i karmie ja butelka i z butelki wypija tyle ile powinna. probowalam piers zamienic na smoczka ale ona nie chce!!! wypluwa go!nie wiem co zrobic. boje sie ze jak bede tylko sciagac to pokarm mi zaniknie. (tak slyszalam) z drugiej strony musze wiedziec ile malenstwo je.

Moja robi identyko, jak zasypia (a niewiele albo nic nie zjadla) to ja odstawiam na 30 min, a potem biorę sie za zmianę pieluchy lub inne czynnosci pielegnacyjne co ja porzadnie rozbudza i przypomina sobie, ze jest glodna.
sorki za znaki ale 1 reke mam

Moja robi identyko, jak zasypia (a niewiele albo nic nie zjadla) to ja odstawiam na 30 min, a potem biorę sie za zmianę pieluchy lub inne czynnosci pielegnacyjne co ja porzadnie rozbudza i przypomina sobie, ze jest glodna.
sorki za znaki ale 1 reke mam

tez tak probowalam ale moja nie koniecznie sie budzi przy zmianie pieluchy pozatym zmiana pieluchy jest bez sensu bo moja ma taka przypadlosc ze jak je to i robi kupke;-)ale probowalam rozbieraniea, przebierania i juz sama nie wiem. teraz np 2 godz temu pojadla chwilke (moze 8 min) i zasnela. a ja wpadam w paranoje ze za nmalo zjadla i teraz ju zczeka butelka sciagnietgeoi pokarmu i koljne karmienie z butelki.

a nie wiecie nic na temat tego ze jak sie sciaga pokarm a nie karmi piersia to moze on zaniknac?

Beti a czemu nie przystawiasz małej więcej tylko ściągasz :confused:
Ściąganie też pobudza laktacje - ja tak trzymałam mleczko z pierwszym synkiem - udało się 3 miesiące. To na pewno pobudza ale znacznie trudniej dłużej taki stan utrzymać.

reklama
Kaju probuje ja caly czas przystawiac ale jak przez caly dzien mala sscie przy kazdym karmieniu po 5 min i zasypia i budzi sie dopiero za 3 godz to ja zaczynam sie martwic ze malo je i w rezultacie sciagam i dostaje w butelce

Do góry