reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

becka a w tym sloiczku nie bylo mleka albo masla? albo seler...to moze uczulac mieso chyba sporadycznie a kasza jaglana nie wiem czy tak sie objawia uczulenie...u nas sa wymioty.
Co do kisieli to swietnym deserkiem dla maluchow jest kisiel zurawinowy

Kisiel żurawinowy

800 g żurawin 100 -150 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Żurawiny przebierz, starannie opłucz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, aż będą pękać. Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw. Miękkie żurawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Zamieszaj mąkę w wodzie i jednym ruchem wlej do wrzącego soku, intensywnie mieszaj, by nie powstały grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie posłodź. Podawaj na ciepło lub na zimno.

albo cos takiego:

32.Kisiel z Bobo Fruta

Składniki:
- 100 ml soku typu bobofrut
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Kisiel mleczno-owocowy

Dla dziecka od: 7. miesiąca
Autor: Grażyna Toruńczyk
Składniki

- 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
- do wyboru: syrop owocowy
- konfitura
- owoce jagodowe (świeże
- mrożone lub z kompotu)

moje dziecie po pochlonieciu 170ml gestej kaszki na mleczku kozim i miksowanymi bodgotowanymi borowkami zasnelo jak niedzwiedz i chrapie... :)

Ostatnia edycja:
reklama
becka a w tym sloiczku nie bylo mleka albo masla? albo seler...to moze uczulac mieso chyba sporadycznie a kasza jaglana nie wiem czy tak sie objawia uczulenie...u nas sa wymioty.
Co do kisieli to swietnym deserkiem dla maluchow jest kisiel zurawinowy

Kisiel żurawinowy

800 g żurawin 100 -150 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Żurawiny przebierz, starannie opłucz, zalej litrem zimnej wody i gotuj, aż będą pękać. Mąkę wymieszaj z połową szklanki zimnej wody i odstaw. Miękkie żurawiny przetrzyj przez sito, dodaj cukier i ponownie zagotuj. Zamieszaj mąkę w wodzie i jednym ruchem wlej do wrzącego soku, intensywnie mieszaj, by nie powstały grudy. Gotuj kilka minut, ewentualnie posłodź. Podawaj na ciepło lub na zimno.

albo cos takiego:

32.Kisiel z Bobo Fruta

Składniki:
- 100 ml soku typu bobofrut
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przygotowania:
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Kisiel mleczno-owocowy

Dla dziecka od: 7. miesiąca
Autor: Grażyna Toruńczyk
Składniki

- 2 szklanki mleka modyfikowanego dla niemowląt
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju dodatku owocowego)
- do wyboru: syrop owocowy
- konfitura
- owoce jagodowe (świeże
- mrożone lub z kompotu)

moje dziecie po pochlonieciu 170ml gestej kaszki na mleczku kozim i miksowanymi bodgotowanymi borowkami zasnelo jak niedzwiedz i chrapie... :)

Nie ma mleka jest por i olej sojowy.
Fajnie, że Ali posmakowało nowe danie:)

nie martw sie -ja tez pajacuje ale zjada zwykle caly duzy sloiczek zupki. no chyba ze cos jej nie podejdzie juz na poczatku np. zupki Bobovity sa beeee no i zupki z selerem są beeee. reaguje sporym ulewaniem niestety.
a dzis mi zwymiotowala i nie wiem czemu bo od rana tylko mleko bylo na spiocha:szok: wczoraj do zupki dodalam troszke masełka ale to bylo wczoraj o godz.15.00.nie wiem czy to mógłbyc powód?

Beti może jednorazowa akcja z tymi wymiotami ?

Ja dziś się skapnęłam że przecież mojemu dawałam rybkę z gerbera a tak koncentrat pomidorowy czyli w sumie z pomidorem coś dostał

Bećka
a może ten por ?

Ja mam taki jeden problem i nie wiem co z tym zrobic, odkad daje małej deserki i obiadki moje cycusie sie buntuja:-(Myslałam, ze automatycznie laktacja mi sie zmniejszy (jak przy Paulince), a jest wrecz przeciwnie!!! Robia mi sie zatory, ból niesamowity i kamienie:-(Nad umywalka muszę masowac, wylewam z siebie tyle, żeby tylko poczuc ulgęi nic... kolejny dzien i to samo:-(Mleka zamiast mniej mam wiecej:-(

Asiowo: laktator masz? to odciągaj trochę - normalnie dziwne, że się przyzwyczaic nie chca - moje co prawda też pęcznieją, ale nie boli i na kolejne jedzenei małą po prostu ma radochę bo jest duuużo mleka:) może mniej pij w tym czasie jak dajesz co innego? niby to picie znaczenia niema, ale u mnie ma znaczenie ile wypijam:)

Ja nie pomogę mi też cycki pękają nie do tego stopnia żeby mnie coś bolało ale od kiedy D je obiadki to mleko mi leci ciurkiem samo i czuję że są pełne już sobie myślałam że karmienie wprowadzę na czas że o danej godzinie i może wtedy się unormuje

Asiowo a wprowadziłaś obiadki i deserki jednocześnie ?

reklama
Aga... Laktator mam, ale łatwiej mi wycisnac cos recznie;-) i tak robie jak musze... Pije tyle, że wysycham :-D:-p
Gosiu... najpierw zastapiłam 1 karmienie deserkiem i wtedy jeszcze było ok, po 1,5 tygodniu wprowadziłam obiadek i cycki juz strajkuja:zawstydzona/y::-p

Do góry