reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

U nas ciagle kolki. wczoraj do 2 w nocy skręcało go z bólu, dziś od 13 znowu - biedny- chyba już nie miną te kolki. Jeszcze do tego wszyscy wokoło każą mi przestać karmić piersią bo twierdzą że to przez to , a ja nie wiem co robić. nie wiem co niby jem nie tak, już bardzo uważam co jem. i to akurat teraz kiedy mały się już wpełni najada piersią tyle że sutki mnie tak bolą, że muszę mu wyciągać po 15 minutach ssania i zmieniać pierś.
Czy jak by miał uczulenie na mleko krowie to by miał kolki czy wysypki? jak to jest? ja niby nie piję mleka ale 2 dni temu wypiłam i może caly czas mu szkodzi. po za tym zastanawiam się czy mogę zjeść jogurt naruralny.
A katar też coraz gorszy.

reklama
No mam nadzieje tylko ciezko jest jak mala na cycu a tu nawal gosci...i wszyscy stoja nad toba i dyskutuja ze moze chude to mleko:wściekła/y:

U nas ciagle kolki. wczoraj do 2 w nocy skręcało go z bólu, dziś od 13 znowu - biedny- chyba już nie miną te kolki. Jeszcze do tego wszyscy wokoło każą mi przestać karmić piersią bo twierdzą że to przez to , a ja nie wiem co robić. nie wiem co niby jem nie tak, już bardzo uważam co jem. i to akurat teraz kiedy mały się już wpełni najada piersią tyle że sutki mnie tak bolą, że muszę mu wyciągać po 15 minutach ssania i zmieniać pierś.
Czy jak by miał uczulenie na mleko krowie to by miał kolki czy wysypki? jak to jest? ja niby nie piję mleka ale 2 dni temu wypiłam i może caly czas mu szkodzi. po za tym zastanawiam się czy mogę zjeść jogurt naruralny.

Przede wszystkim pogonić gości!!!!! :wściekła/y: Kurcze ludzie to wyczucia nie mają.
Maria... wyeliminuj nabiał totalnie ze swojej diety i sprawdz... nietolerancja laktozy jest dość częsta. Mam na myśli nie tylko mleko czyste - sery, jogurty... wszystko.

Nie daj sobie wmówić że te kolki są przez ciebie - nawet jeśli zjadłaś coś co mu zaszkodziło to takie gadanie zdecydowanie Ci nie pomoże. Na razie odstaw przetwory mleczne jak sytuacja się uspokoi to wtedy możesz spróbować - na razie przystopuj.
Sutki cię bolą bo długo i intensywnie ssie czy może dlatego że nieodpowiednio się przysysa - jak chwyta brodawkę - to dość ważne.

Co do uczulenia to mogą być to zarówno kolki jak i wysypki ale bardzo dobrym miernikiem są kupy a raczej ich kolor.

Na katar możesz oprócz wody morskiej spróbować też maści majerankowej - smaruje się ją pod noskiem. Maść powoduje kichanie - bedzie oczyszczał sobie drogi oddechowe.

Maria co do kataru to ja przy córce używałam euphorbium aerozol do nosa tylko nie wiem czy od noworodka mozna go używać bo moja taka mała nie była jak miała pierwszy raz katar :sorry2: ale mimo wszystko nawet bym to skonsultowała z pediatrą może coś poradzi nic na swoją rękę :tak:

a co do tego kopru to dajesz małemu w butki do picia i jak często i czy jak zaczęłaś dawać to miał już kolki ?

moja córka po tech herbatkach przechodziła horror w nocy 2 razy dałam i 2 nocki i dzień miałam z głowy.... ja głupia posłuchałam teściowej :sorry2: wyeliminowałam tylko herbatkę, butlę mimo że miałam nie powodującą kolek to też reagowała jak coś z butli dostała ............... i tak więcej kolek mała nie miała :no:

Dziewczyny! Nie dajcie się wkręcać! Jako mamy wiecie i czujecie lepiej, co dla maluszków jest dobre, a w razie wątpliwości najlepiej zapytać w poradni laktacyjnej, bo zwariujecie, jak będziecie słuchały rad 100 osób na raz to wydaje mi się, że będzie tylko gorzej :-)

Ja jeszcze nie urodziłam, a moja mam w szoku, że jak to w ogóle ja moge planować niedokarmianie i niedopajanie dziecka na cycu, a co jak pokarm będzie niepełnowartiościowy...? Litości :-D

Pierwszy wątek, na którey weszłam po powrocie ze szpitala;-)Mam nawał i oszaleć idzie - kapie mi z piersi, mało ich nie rozerwie, a moja maleńka sobie śpi i nie chce wstawać - już przerabiamy wszystko - drapanie stopek, za uszkiem, drażnienie, mycie buźki - moje dziecko i tak sobie nie przeszkadza i sie nie denerwuje - rzuci okiem co ja robię i idzie spać dalej. Dopiero w nocy wisi non stop na cycu i je:baffled: Już nie mówię o stanie moich brodawek i bólu jak się zasysa - matko, jak to boli - marzę o dniu kiedy karmienie stanie sie przyjemnością:-(

Właśnie sobie pomyślałam, że mogłam kogoś urazić - chodziło mi oczywiście o porady osób typu babcia, która karmiła 50 lat temu, albo mama, która nigdy piersią nie karmiła :-)

reklama
Dzięki dziewczyny,
będę dalej karmić piersią i koniec. Brzuch też mnie boli- a piję ten koper -2 razy dziennie - więc powoli tez podejrzewam ten koper. Daję mu koper odkąd wystąpiła pierwsza kolka, ale daję 2 razy dziennie po około 20 ml- 30 ml - więcej nie chce pić, na wieczór + te krople w tej herbatce.
Wciąga całą brodawkę z sutkiem ale i tak boli ( może przez to że mam małe sutki i brodawki) ale boli straaaaaaaaaaasznie!

Do góry