reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

reklama
ivi moja mała tez nie daje rady narazie na "2" za szybko leci i połowa wylatuje kącikami ust hihi zamiast trafiac na brzuszka :-)
dopiero teraz Ci wyszły? mi juz w ciązy powyłaziły - ale głównie na prawym cycolku bo lewy mi nie urusł a prawy jest dwa razy taki jak lewy - nawet wczoraj dziewczyny róznice zobaczyły - kurcze mam nadzieje ze się po karmieniu wstapi ......

ja zupki bede póki co sama gotowała bo mam swój ogródek to i warzywek u mnie pod dostatkiem dlatego szkoda było by je zmarnowac aaa i na pewno zdrowsze są niz te w słoiczkach - ale po lecie jak juz ogórek się skończy i pójde do pracy to pewnie na słoiczki sie przerzuce chyba ze babcia bedzie gotowała :-)

a ja z moim przechodzeniem na butle mam trzy światy hehehe - w lewym juz sie zatrzymuje laktacja bo Mała go nie lubi, a prawy pracuje pełna para i kurcze po max 3 godz juz mnie boli i guzy się robią - więc podaje małej raz butle raz cyca i mam nadzieje ze jakoś to sie zwolni - ale postanowiłam ze nocne karmienia zachowam ! wkońcu najlepsze mleczko jest nocne wiec je zachowam a w dzień butla :-) jesli mi sie tak uda oczywiście :-)

JoL- czytałam w jakiejś mądrej książce, że
-podawanie dziecku butli przed ukończeniem 6 tygodnia może prowadzić do odrzucenia cycusia,
- podanie naprzemiennie butli i cyca po 6 tygodniu powoduje, że dziecko uczy się ssać z obu źródeł
- po 3 m-cu wprowadzenie butli jest już bardzo trudne, bo dziecko akceptuje jedynie cyca.

To co czytam na BB potwierdza powyższą teorię.
My jedziemy na cycu i butli (Tommee Tippee) i jest ok. Podobnie jest u Pasibrzucha.

Dziewczyny, dziecko kolegi z pracy mojego m. ma 7 miesięcy i jest karmione jedynie piersią. rodzice próbują urozmaicić dietę, ale mały niczego oprócz piersi nie akceptuje. Dosłownie niczego !!! Ogólnie są załamani. (Proszę mnie nie linczować, to jest fakt).

hmm... starsza była tez tylko na cycusiu i zadnego problemu nie miałam z pozniejszym jedzeniem:tak:najlepiej uczyc pic przez słomke albo kubeczek odrazu... choc u nas z butla tez problemu nie było;-) ;-)zdrowiej dla takiego dziecka:tak: moja wrecz na rzecz nowosci odrzuciła cycusia;-) wiec nie martwcie sie... kazdy przypadek trzeba rozpatrywac indywidualnie:tak:

u nas też w przypadku córy nie było problemu z przejściem z cyca na butlę :)

na 6 miesięcy skończyłam ją karmić piersią szybko przeszła na niekapek tylko mleko było z butelki ale do 10 miesiąca życia bo potem zrezygnowała z niego i tylko do roku udało mi sie przemycać mleko na zimno ale więcej wylewałam niż piła i na roczek całkowicie odstawiła wiec nawet z butelką nie było problemu by się jej pozbyć

Ostatnia edycja:
U nas też nie było problemu ani z przejściem na butle / niekapek / bidon ani z jedzeniem normalnych potraw --- oczywiście zdarzają się różne dzieci ale małymi kroczkami można wiele osiągnąć.

Cieszę się, że nie miałyście problemów z rozszerzeniem diety. Napisałam jedynie to co m. mi powiedział.
My zaczynamy wprowadzać nowości w drugiej połowie maja.
Ciekawa jestem dlaczego pediatra kazał Asiax rozszerzać dietę, bo przeciez Miki jest na cycusiu?

reklama
a ja mam niezłą zabawę jak mu podsuwam butelkę zamiast cyca :) on zupełnie nie wie co się ze smoczkiem robi, i go "gryzie", ciamka i przy tym marudzi że to nie cyc:D

Do góry