reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

no moja mala tez od poczatku calkiem jadla mleczko chociaz malo ale doszlismy po wielu probach do tego ze miala zle butelki i smoczki i teraz wprost jej sie uszy trzesa tak zajada...a ja biedna z Polski glukozy sciagalam i cudowalam ze mala nie bedzie chciala jesc bo to kosmicznie smierdzi i smakuje. W tej chwili tak jak pisalam je po 120-130 ml na 3.7kg cialka ci0 4 godziny wiec z tego co mi pediatra obliczal w szpitalu je wzorcowo nawet troszke wiecej. Od razu widac ze przybiera na wadze (po aptamilu-bebilon Polski- mala kupala co chwila wodniste kupki i nie przybierala dobrze na wadze, byla nerwowa i placzliwa) jest radosniejsza, chichra sie zaraz po jedzeniu taka jest zadowolona. A ja sie nadziwic nie moge ze herbatka rumiankowa badz koperkowa jest bleee a Nutramigen jest cacy....okropienstwo.

reklama
Sprzedam Wam swoją obserwację:
Ze Stasiem jedziemy tylko na cycu. Stas robił kupy... mega kupy z białymi grudkami. Zaczełam podjadac sobie czosnek, inne smazone rzeczy, ba nawet chipsy (bo ja uzalezniona od chipsów jestem) - ale miałam wyrzuty sumienia, że takie ciężkostrawne jedzenie jem - dla uspokojenia głowy zaczełam kilka razy dziennie pic koperek na lepsze trawienie dla Stasia - i co? Stas zaczął robic kupy bez wysiłku i bez białych grudek ;-). Twierdzę, że to moc koperku wypijanego przeze mnie to sprawiła ;-)

Lecę sobie własnie zaparzyć... tzn zalac wodą bo używam expresowego Hippa lyb Bobowity.

Sprzedam Wam swoją obserwację:
Ze Stasiem jedziemy tylko na cycu. Stas robił kupy... mega kupy z białymi grudkami. Zaczełam podjadac sobie czosnek, inne smazone rzeczy, ba nawet chipsy (bo ja uzalezniona od chipsów jestem) - ale miałam wyrzuty sumienia, że takie ciężkostrawne jedzenie jem - dla uspokojenia głowy zaczełam kilka razy dziennie pic koperek na lepsze trawienie dla Stasia - i co? Stas zaczął robic kupy bez wysiłku i bez białych grudek ;-). Twierdzę, że to moc koperku wypijanego przeze mnie to sprawiła ;-)

Lecę sobie własnie zaparzyć... tzn zalac wodą bo używam expresowego Hippa lyb Bobowity.

Jolcia, ja też popijam codziennie min. 2 wielkie kubki kopru i rzeczywiście chyba pomaga ... u nas w połączeniu z Sab Simplex pomógł się całkowicie pozbyć strasznych wzdęć.

Mam pytanko do mamuś karmiących tylko i wyłącznie cycem ... próbowałyście podawać maluchom swoje mleko z butelki ...
ja ściągałam i dawałam butlę przez 3 dni w szpitalu, jak mała miała naświetlania i wtedy pięknie jadła. od tamtej pory oczywiście tylko cycuś ... i wczoraj przeżyłam lekki szok, bo byłam z małą u ortopedy, gdzie nie bardzo są warunki do karmienia, więc wzięłam ściągnięte mleko i jak chciałam małej podać butlę, to rozdarła się gorzej niż przy szczepieniu :-(kręciła głową, pluła smoczkiem, no cuda ... nie było wyjście, musiałam na środku korytarza wyjąć cycka, ale na szczęście pielęgniarka zaproponowała mi pusty gabinet, więc mogłam małą w miarę spokojnie nakarmić ... tylko teraz trochę się obawiam, bo niedługo czeka mnie kilka wyjść i prędzej czy później M albo moja mama będą musieli jej dać mleko z butelki ...
i zastanawiam się teraz, czy nie spróbować podawać jej butelki tak z raz w tygodniu, żeby ją powoli przyzwyczajać ... tylko z drugiej strony szkoda mi każdego jednego cyckowania ... co myślicie ???

Jolcia, ja też popijam codziennie min. 2 wielkie kubki kopru i rzeczywiście chyba pomaga ... u nas w połączeniu z Sab Simplex pomógł się całkowicie pozbyć strasznych wzdęć.

Mam pytanko do mamuś karmiących tylko i wyłącznie cycem ... próbowałyście podawać maluchom swoje mleko z butelki ...
ja ściągałam i dawałam butlę przez 3 dni w szpitalu, jak mała miała naświetlania i wtedy pięknie jadła. od tamtej pory oczywiście tylko cycuś ... i wczoraj przeżyłam lekki szok, bo byłam z małą u ortopedy, gdzie nie bardzo są warunki do karmienia, więc wzięłam ściągnięte mleko i jak chciałam małej podać butlę, to rozdarła się gorzej niż przy szczepieniu :-(kręciła głową, pluła smoczkiem, no cuda ... nie było wyjście, musiałam na środku korytarza wyjąć cycka, ale na szczęście pielęgniarka zaproponowała mi pusty gabinet, więc mogłam małą w miarę spokojnie nakarmić ... tylko teraz trochę się obawiam, bo niedługo czeka mnie kilka wyjść i prędzej czy później M albo moja mama będą musieli jej dać mleko z butelki ...
i zastanawiam się teraz, czy nie spróbować podawać jej butelki tak z raz w tygodniu, żeby ją powoli przyzwyczajać ... tylko z drugiej strony szkoda mi każdego jednego cyckowania ... co myślicie ???

Mała jest bardziej kumata - i może kojarzy że ty to pierś / kochany cycuś a nie tam jakaś butelka - zobacz jak zareaguje jak dostanie butle od kogoś innego (niech tylko cię nie widzi) --- może się uda

JoL, jak nie z butelki, moze strzykawka albo lyzeczka. Moze rzeczywiscie od kogos innego wezmie, a Ciebie wie, ze mozna szantazowac. ;-)

My raz probowaliśmy tydzień temu - dumny tata trzymał butelkę - poszło nam sprawnie to była próba taka.. :-D a ja właśnie koper miesiąc temu odstawiłam, mały miał za dużo gazów, jak przestałam pic tę herbatkę jak ręką odjął.

JoL: a jaką macie buteleczkę? może jakąs bardziej przypominającą cyca? u mnie tommee tippi świetnie się sprawdziło - dwa razy zrobiłam jej plantex i pięknie wypiła jak z cycusia:tak:

a co do kopru to u mnie po nim kupki wcale nie szły, a mnie mleko zalewało na maxa - odstawiłam i dziecko spokojniejsze i ja mam bar mleczny w sam raz. A na kupki działają u mnie ( tzn. u Misi rzecz jasne) super jabuszka i śliwki suszki - więc na każdego działa co innego tylko trzeba odkryć co:tak:

Ja skutecznie łączę karmienie piersią i butelką (2xdz) i też mam butelkę Tomme Tippe. Ostatnio wyczytałam w jakiejś książce, że można karmić pierś plus butla, tylko butli nie można wprowadzić zbyt szybko tj przed 5 tygodniem, bo dziecko nie nauczy się ssać z piersi i niestety zbyt późno (tu nie napisali kiedy to jest, może to kwestia indywidulana), bo szkrab nie lubi zmian i butli póżniej nie zaakceptuje.

moja Niunia jest tylko na butli, cyca w ogóle nie chciała :/ mamy butlę AVENT, zero kolek, zero problemów z jedzeniem.

reklama
a u nas avent w ogole sie nie sprawdzil- smoczki nie pasily malej niemowlecy jeszcze ok ale ten pozniej od pierwszego miesiaca za twardy i za mala dziurka mala jadla polowe i rezygnowala albo zasypiala, probowalam smoczka o rozmiar wiekszego to sie ksztusila. Zmienilismy na NUK`i ktore maja zupelnie inny ksztalt miekkosc smoczka i dziurka tez przystepniejsza chociaz od 0-6 miesiecy. Mala uwielbia te butelki!
Kolek tez nie mamy zadnych ale to chyba tez zasluga zmiana mleka na Nutramigen.

Do góry