reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu dziecka

Butelkówki mam pytanie. Czy podajecie swoim dzieciaczkom witaminę K?? Wiem, że nie jest to potrzebne ale kilka z moich koleżanek pomimo że karmi sztucznie to podaje ją. I jeszcze czy dajecie herbatkę do picia w nocy??

reklama
Butelkówki mam pytanie. Czy podajecie swoim dzieciaczkom witaminę K?? Wiem, że nie jest to potrzebne ale kilka z moich koleżanek pomimo że karmi sztucznie to podaje ją. I jeszcze czy dajecie herbatkę do picia w nocy??

Nie można, broń Boże mnie pediatra opieprzyła bo nie wiedziałam, w mleku jest wit. K i mozna łatwo przedawkować a to niebezpieczne:no: Ja nie podaje bo Mała zasypia z butelką z mlekiem w buzi :zawstydzona/y: a nie ma co na siłę budzić.

no ja się trzymam puszki - teraz jemy 120ml co 4,5-5 godzin, jeju a może to za mało?
a dzisiaj była kupka i to bez czopa, juupiii!

Dziewczyny a bebilon pepti to jakie wskazania do niego są?

Nam pediatra, mowila by K nie dawać, tylko D3 mimo że w mleku są jakieś tam ilości, ale ponoć za małe.... no i gdzies tam znalazlam ile powinno male dostawac D3, już nie pamietam szczegolow, ale policzylam i faktycznie przy tej ilosci co C wypija trzeba dodawać....

A co do ilości mleka, na mleku piszą że mały powinien jeść co 4h - 120 ml...a je w dzień co 3 120-135ml, po kąpieli 150ml , a w nocy po 6-8h 150 ml.... w sumie ma 6-7 posiłków....tak więc ma spust chłopak....
jak dostawał herbatki nie chciał mi pić mleka....
ale jak nie robił kupki to dałam mu 100 kopru bo widzialam ze sie chlopak meczy....

no ja się trzymam puszki - teraz jemy 120ml co 4,5-5 godzin, jeju a może to za mało?
a dzisiaj była kupka i to bez czopa, juupiii!

Dorica my tez sie trzymamy butli tzn Wiolcia,daje jej tyle ile potrtzebuje. unas wczoraj kupka jedna po czopku,potem uspalam ja na brzuszku,spala tak 3 h i poszla kolejna kupka bez czopka i bez bólu!!jednak codzienny sen na brzuszku bardzo duzo pomaga,do tego popoludniu herbatka plantex i jestesmy uratowane;-)

co do herbatki to moja jak w zegarku jesli zaśnie przy mleczku to po 2 h budzi sie na picie, wypije ok 70-100ml i idzie spac dalej,potem za nastepne 2-3h budzi sie na jedzenie i tak wkółko.
stwierdzam że cycek jednak był wygodniejszy:tak::tak:

co do witamin to ja nie daje ale nie wiem czy dobrze robie:zawstydzona/y: od tygodnia jemy sztuczne ale nie ma naszej pediatry,dopiero w nastepnym tyg. pójdę i podpytam to wam powiem;-)

Klara Bebilon Pepti to preparat mlekozastępczy dla alergików,stouje sie go takze w przypadku kolek i biegunek.

Dzięki kobietki, czyli witaminę K odrzucamy :tak: Pojawił się kolejny problem. Mały ma zatwardzenie, ciągle stęka, pręży się, puszcza "bolące bączki". Wczoraj zrobił kupkę ale bardzo twardą i musiałam mu w tym nieźle pomóc. Podaję mu koper ale rzadko kiedy wypija 100ml w ciągu całego dnia. Może ja podaje go w złych momentach?? Przecież nie wcisnę mu jak śpi bo nie będzie ciągnął:confused: Mleko pije co ok. 2 godziny, 100ml Bebiko. Może to mleko mu nie pasuje?? A może powinnam już mu podawać ilość dla dwumiesięcznego dziecka wg. tabeli?? Teraz daje 90ml wody i 3 miarki proszku. Na opakowaniu napisane jest że powinien zjadać 7 takich porcji w ciągu doby, a on je tyle porcji w ciągu dnia:nerd: Na początku dawałam Nan ale po nim bardzo ulewa. Nie wiem już co mam zrobić, niby dzieci butelkowe powinny zrobić kupkę raz na dobę. Mój ją robi tyle że jest ona twarda i bardzo się przez to męczy. Kładę go na brzuszku, bardzo często ćwiczę z nim (nóżki do brzuszka, masaż brzuszka). Wiedzę mojej pediatry można o kant d**y rozbić...

Właśnie po szczepieniu jesteśmy. Gorzej ryczałam niż mała:-( No i co się dowiedziałam że ta szorstka skóra na policzkach to skaza białkowa:-( Mamusie tu któreś pisały że ich dzieci też mają. Jak to u Was dziewczyny wyglądało? Czy to minie? napiszcie co mozecie proszę. Ja się podłamałam. Kazała nie dokarmiać a jesli już to Beblion Petit . Dała mi jedno mleko na cały na tydzień i nie wiem jak wyrobię skoro mala po moim mleczku jest głodna:-( Normalnie się odechciewa wszystkiego:-(

Gosieek, z tego co widzę, to trzymasz się dawek dla miesięcznego maluszka, a Twoje dzieciątko zaczęło już drugi miesiąc :-) ale jeśli są zatwardzenia, to może wypróbujcie inne mleko?
My dajemy NAN, takie dostawała w szpitalu i nie chciałam jej już mieszać. Dajemy 90ml 2-3 razy dziennie, ale ja dalej bazuję na cycu. Wczoraj rozmawiałam z moją położną, bo w karmieniu mieszanym nie wiem, czy małej nie przekarmiam. Powiedziała, że ma dzieci dwutygodniowe, które piją 120ml :szok:, więc nie ma czym się przejmować, bo może być też tak, że dzisiaj dziecko wypije mi 130, a jutro wystarczy jej 90ml.

Gosieekk moze to faktycznie wina mleka, może spróbuj jakiegoś nowego:tak: bo po koperku nie powinno być zatwardzenia. Mojej 100 ml starcza na 2 dni:dry: A to co jest napisane na mleku tym się nie sugeruj za bardzo bo to są wartości orientacyjne ja np. na 100ml wody daje 4 miarki i nic się nie dzieje ;-)

Morka w sprawie skazy ci nie pomogę bo my nie mamy, ale wydaję mi się że bebilon pepti możesz kupić bez recepty w aptece :tak:

reklama
Morka mój Olinek jest na bebilonie pepti,jest on na recepte i kosztuje około 10 zł:tak:Ja dzisiaj ide do pediatry ,bo Olinek je bebilon pepti ,a policzki jakie były szorstkie takie sa ,nadal z chrostami i jakby go ktos posmarował wodą z cukrem na buzi-taką glazurkę ma:tak:i Oski tez dostał jakąs dziadowską wysypke na plecach:tak:

Jakie kupy robią wasze bobaski po bebilonie pepti?bo Oliwier robi takie rzadkie ze szok ,az z pieluchy wypływa i o to tez musze dzis zapytac:tak:
Mam nadzieje,ze nie bedzie trzeba przejsc na nutramigen ,bo mam zapas bebilonu pepti w postaci 5 puszek:szok:

Do góry