reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o benefitach

pixi, sina ja jestem na macierzynskim, oboje z mezem pracujemy na kontrakcie. Wszystko zalezy od tego ile zarabiacie. Child tax credit otrzymuja wszyscy (bo watpie byscie zarabiali powyzej 60 tys rocznie) i child benefit, ale jeli chodzi o ssmg czyli becikowe i working tax credit, to raczej dla malo zarabiajacych i niekoniecznie musicie spelniac te warunki.

reklama
dzieki dziewczyny za informacje
a czy wy planujecie wrocic do pracy po macierzynskim??? bo ja slyszalam tez o prywatnych przedszkolach dla dzieci chyba od szostego miesiaca zycia podobno sa one bardzo drogie ale mozna ubiegac sie o zwrot kosztow i zwracaja nawet do osiemdziesieciu % wypytuje sie o to wszystko bo wiecie jak to jest wszedzie pisza maksymalne kwoty jakie mozna dostac a tak naprawde nic nie dostaniesz
buziole dla was i trzymajcie sie mamusie:-)

sina ja od stycznia wracam do pracy. Wlasnie jestem w trakcie rozgladania sie jak to wszystko wyglada z tymi przedszkolami. Ja mam akurat przedszkole firmowe, gdzie czes firma doplaca...Ale jeszcze nie jestem pewna jak to wszystko wyglada z tymi papierkami i zwrotami za przedszkole. Slyszalam wlasnie, ze mozna zwrot do 80% dostac, ale nikt nei jest w stanie udzielic mi na forum informacji. Z tego wynika, ze wiekszos pozostaje z dziecmi w domu.

Myleene w moim przypadku moze byc tak ze z mezem pojdziemy na rozne zmiany aby sie wymieniac przy opiece nad malcem, z tego co wiem firma musi ci isc na reke jesli masz dziecko do 6 roku zycia, ale chcielibysmy w przyszlosci otworzyc wlasna firme i mialo to by byc tak ze ja bede pracowac dalej a moj maz pilnowalby interesu, tylko ze ja nie chce pracowac na noc (pracuje na noc od 4 lat i obecnie staramy sie o przeniesienie na dniowke). a jak to prawda z tymi przedszkolami to sprawa bylaby rozwiazana.:-) chyba ze zostane w domu tylko wtedy nie wiem czy bedziemy mogli podjac sie ryzyka z wlasnym biznesem, jednak w firmie placa jest gwarantowana.
Mysle ze bede musiala wrocic do pracy czy bede tego chciala czy nie:no:
a jak bedziesz wiedziala cos o tych przedszkolach to prosze pisnij mi slowko

Sina jak sie dowiem, to dam znac. U mnie jest tylko jedna zmiana. Wszyscy pracujemy od 8.45 do 17.17 i w tych godzinach dziala takze przedszkole.
Moim zdaniem w kazdej chwili mozna zrezygnowac z przacy, ale znalezienie pozniej dobrej posady nie jest latwe. A jesli to nie problem i sekret, to jaki biznes planujecie?

Myleene moj maz jest ekspertem w telefonach komorkowych i chcialby otworzyc serwis napraw sprzedazy itp, no ale zeby to zrobic to musi sie zwolnic i poniesc ryzyko. dlatego chcemy to zrobic jak juz bedzie dzidzia i bede miala wrocic do pracy bo wtedy wrazie jak nie wyjdzie to on bedzie opiekowal sie dzieckiem a ja bede pracowac bo jedna osoba musi miec staly dochod tym bardziej jak bedzie dziecko, a jesli uda sie to dam malca do przedszkola. Wy to macie super z tym przedszkolem dla dzieci, praktycznie problem masz rozwiazany jesli juz takich maluszkow przyjmuja. taki malec juz od malutkiego jest wsrod anglikow a to jest bardzo wazne. ja osobiscie bede wolala dac dziecko do przedszkola, zeby od malego jezyka sie uczylo, niz polska nianie zatrudniac.

Sina trzymam kciuki za interes. Ja bylam jeszcze w ciazy, kiedy dostalam juz zaproszenie by zapisac dziecko do przedszkola. W naszym zakladowym przedszkolu przyjmuja maluchy juz 6 tygodniowe!!!
A ty kiedy masz termin???

ja może nie orientuje sie tak bardzo,ale sama jestem na macierzyńskim ,oboje z mężem pracujemy na kontraktach i w zwiazku z tym narazie nie należą mi się żadne benefity dopiero mjak sie dzidzia urodzi to mozna sie zaczać starać i jest szansa m.in. na child tax credit,working tax credit,na becikowe
Zgadzam sie z Pixi . Male sprostowanie MA nalezy sie od 11 tyg przed rozwiazaniem - sorki za blad .
A ja sie pochwale decyzja o przyznanie mi MA - dlugo nie czekalam na decyzje jakies 1.5 ty i juz niedlugo dostane pierwsze pieniazki . Pozdrawiam

reklama
Do góry