natka86
mamusia Zosieńki
witam,jakoś jak ja byłam zalatwiać sprawy z chrztem córeczki to nikt mnie nie pytał o nic.....
załatwialam to sama..
załatwialam to sama..
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
slub byl w urzedzie poki co, nadal czekam na koscielny, a maz jest muzulmaninem. Chodzi o to, ze zanim mieslismy dziecko to sie zgodzil, ze je ochrzcimy a bedziemy opowiadac o 2 religiach i smao wybierze, a jak przyszlo co do czego to sie nie zgadza wiem, ze to nie fair, ze chce cos takiego zrobic, ale chyba nie umiem inaczej Co wy byscie zrobily?
Jacy faceci??? Nie uogólniaj. Ten konkretny facet jest ojcem dziecka i ma prawo do współdecydowania o jego przyszłości.Ja bym ochrzcila w polsce,nawet bez jego zgody.Dlaczego zawsze musi byc tak jak chca faceci.
Jacy faceci??? Nie uogólniaj. Ten konkretny facet jest ojcem dziecka i ma prawo do współdecydowania o jego przyszłości.
Ja zdecydowanie odradzam chrzczenie bez wiedzy i zgody, a nawet wbrew woli ojca dziecka. Bądźmy dorośli! A gdyby facet był np. żydem i w tajemnicy przed matką obrzezał dziecko? Jak by Ci się to podobało? A matka może ochrzcić?
Trzeba się zastanowić komu taki chrzest przyniesie korzyść? Dziecku na pewno nie, bo żaden sakrament nie daje gwarancji, że dziecko będzie w doosłym życiu chrześcijaninem (a jeśli będzie to zawsze zdąży się ochrzcić, a Kościół przyjmie je z otwartymi ramionami). Rodzicom też nie przyniesie niczego dobrego, bo jeśli tak ważne wydarzenie dzieje się w atmosferze kłamstwa to buduje tylko między rodzicami mur zamiat umacniać ich zwiazek.
Ani zgoda ani obecność ojca nie jest obowiązkowa wg prawa kanonicznegoWitam wszystkie mamy, zwlaszcza te, ktore maja mezow z innych krajow i religii. Ja wlasnie jestem w takiej sytuacji i w zwiazku z tym mam pytanie czy, aby udzielic dziecku chrztu w Polsce potrzebna jest zgoda i obecnosc ojca?
Nie ma takiego przepisu.. przykładem może być ot choćby małżeństwo zawarte w innej religii z którego jedno po czasie przechodzi na katolicyzm i chce ochrzcić dziecko- czy ktoś jej/jemu zabroni?? nie! a wręcz odwrotnie - w takich przypadkach księża bardzo chętnie chcą powiększyć grono "katolickich aniołków"A w jakiej religii był slub (czy tylko cywilny był)? Słyszałam, że jest taka zasda, że w jakiej religii był brany slub, w takiej wierze ma być wychowywane dziecko.
Wydaje mi się, że zasady wcześniej jasno sobie określiliście- każde z Was zostając w swojej wierze wg swojej wiary (rozsądnie i wspólnie) wychowa dziecko i zgoda na takiego zachowanie była od obojga rodziców. Wychowując dziecko w wierze katolickiej równa się z ochrzczeniem go.. komunia to już nie koniecznie - jeśli zamierzacie pozwolić dziecku zadecydować "kim" chce być (katolik czy muzułmanin).slub byl w urzedzie poki co, nadal czekam na koscielny, a maz jest muzulmaninem. Chodzi o to, ze zanim mieslismy dziecko to sie zgodzil, ze je ochrzcimy a bedziemy opowiadac o 2 religiach i smao wybierze, a jak przyszlo co do czego to sie nie zgadza wiem, ze to nie fair, ze chce cos takiego zrobic, ale chyba nie umiem inaczej Co wy byscie zrobily?
Witaj
ja na Twoim miejscu wyjasnilabym sytuacje ksiedzu i chrzcila je tutaj a jak dorosnie zrobi co zechce jesli nie chcesz tam wracac to tym bardziej innowiercy w naszym kraju lekko nie maja.
pozdrawiam:-)