reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

co do pampersów to dostałam radę żeby kupowć odrazu dwójki (3-6kg) bo przeciętne dziecko rodzi sie powyżej 3kg i z tych jedynek szybko wyrasta jedna mama powiedziała że kupiła 1 do szpitala to tylko kilka sztuk użyła

ja akurat sie pod tym nie podpisze. moja corcia miala co prawda 2800 przy urodzeniu, ale nawet jak przekroczyla 3 kg, to byla dluga i chuda, nogi jak patyki i z tych 3-6 kg wszystko wylatywalo bokiem!!! takze u nas newborn sie sprawdzily.

reklama
znalazłam w necie taką liste zakupów dla dzidzi czy wszystko jest potrzebne? co można jeszcze dopisać? a co z ubrankami?

lozeczko z 3 wysokosciami ( drewniane oczywiscie) i wyjmpowanymi szczebelkami
materacyk jakis nie za miekki
spiworek
kocyki
poscieli
przewijak na lozko
wanienka
reczniczki z kapturkiem
spirytus ( do pepowinki)
oliwka -zelowa i zwykla ( na glowke)
krem do buzi na wyjscie
plyn do mycia cialka i glowki
obcinacz do paznokci
miekka szczoteczka
aspirator
sol fizjologiczna
patyczki
pieluchy tetrowe ( na ulewanie itd ) duzo
jakis lezaczek /bujaczek
smoczek
wozek ( do wozka spiworek )
fotelik do samochodu

kasiarem muszę odkopać moją listę ale do spirytusiku na pewno dokupię małe bawełniane jałowe gaziki do przemywania pępuszka. Rozmiar 5x5cm 3szt w opakowaniu.

Moja córeczka urodziła się prawie 3700 i pampersy newborn były ok.

madziara nie będziesz jedyna z tetrowymi :) Ponieważ jak wiadomo pampersy u chłopców przegrzewają jąderka co może prowadzić do niepłodności więc z obawy też mam zamiar stosować tetrowe i pieluchy wielorazowe szczególnie latem. Mam trochę wielorazowych po córce więc na pewno wykorzystam :) Rezygnyjesz zupełnie z pampersów? Bo ja chyba nie. Jednak trzeba je często zmieniać.

Ostatnia edycja:
cudne ciuszki macie już dziewczyny dla swoich maleństw. Ja ostatnio też kupiłam trochę a potem zostałam obdarowana 4 reklamówkami ciuszków dla chłopca z czego jestem bardzo szczęśliwa :)

pisałam ostatnio, że dostałam od kuzynki z Francji dużo ubranek, wklejam zdjęcia niektórych

SDC10466.jpg

SDC10467.jpg

SDC10468.jpg

SDC10469.jpg

SDC10470.jpg

SDC10471.jpg

SDC10472.jpg

SDC10473.jpg

SDC10474.jpg

ładnie jesteście zaopatrzone :-D ja to torby z ciuszkami co siostra uszykowała jeszcze nie widziałam - powiedziałam, że ze spokojem jak przywiozą szafę i będę mogła zacząć myśleć o tym, żeby coś więcej w pokoju schować to może wtedy wezmę. ważne, żeby w listopadzie już wszystko bylo. wiem w każdym razie, że za dużo mam nie kupować bo właściwie wszystko co potrzebne w tej torbie jest :-)

co do pampersów to dostałam radę żeby kupowć odrazu dwójki (3-6kg) bo przeciętne dziecko rodzi sie powyżej 3kg i z tych jedynek szybko wyrasta jedna mama powiedziała że kupiła 1 do szpitala to tylko kilka sztuk użyła

Ja też dostałam taka radę z Julcią i sprawdziła się. Julka ważyła 3350 i mierzyła 58 cm :)

Dziewczyny co do gazików do przemywania pępka to pamiętajcie, że teraz już są takie gotowe nasączone spirytusem w jednorazowych saszetkach. O wiele większa wygota niż jakieś pitolenie się z gazikami, rozcieńczaniem spirytusu itd. Ja używałam tamtych i bardzo mi odpowiadały. A tak poza tym to podobno już teraz pomału odchodzi się od zasuszania spirytusem, co nowoczesniejsze położne radzą zostawić pępek w spokoju tylko, zeby starać sie nie moczyć. Ja jednak wolę dezynfekować, w końcu dziecka to nie boli. Tu w Irlandii podobno nic z kikutem nie robią. Moja mama leci jutro do Polski więc zamówiłam sobie u niej 2 opakowania czopków Viburcol i te gaziki i jeszcze kilka różnyc drobiazgów, których tu nie znajdę :)

madziara nie będziesz jedyna z tetrowymi :) Ponieważ jak wiadomo pampersy u chłopców przegrzewają jąderka co może prowadzić do niepłodności więc z obawy też mam zamiar stosować tetrowe i pieluchy wielorazowe szczególnie latem. Mam trochę wielorazowych po córce więc na pewno wykorzystam :) Rezygnyjesz zupełnie z pampersów? Bo ja chyba nie. Jednak trzeba je często zmieniać.

Całkiem nie zrezygnuję, na wyjazdy czy do lekarza i owszem będę używać. Ale ja się decyduję na tetrę z nieco innego względu. Pampers zachowuje suchość i dziecko znacznie ciężej nauczyć na nocnik. Ja już w wieku 10 m-cy wołałam i nie mam zamiaru męczyć się z dzieckiem do 3 roku życia na pieluchach.

reklama
znalazłam w necie taką liste zakupów dla dzidzi czy wszystko jest potrzebne? co można jeszcze dopisać? a co z ubrankami?

lozeczko z 3 wysokosciami ( drewniane oczywiscie) i wyjmpowanymi szczebelkami
materacyk jakis nie za miekki
spiworek
kocyki
poscieli
przewijak na lozko
wanienka
reczniczki z kapturkiem
spirytus ( do pepowinki)
oliwka -zelowa i zwykla ( na glowke)
krem do buzi na wyjscie
plyn do mycia cialka i glowki
obcinacz do paznokci
miekka szczoteczka
aspirator
sol fizjologiczna
patyczki
pieluchy tetrowe ( na ulewanie itd ) duzo
jakis lezaczek /bujaczek
smoczek
wozek ( do wozka spiworek )
fotelik do samochodu

ja będę kasiarem korzystać z tej listy, może nie całkowicie, ale na pewno jest wystarczająca,

I. Kosmetyki i przybory toaletowe do pielęgnacji dziecka
· Waciki, gaziki (do przemywania oczu, okolic krocza)
· Pałeczki z watą
· Krem pielęgnacyjny
· Nieperfumowane mydło dla niemowląt
· Oliwka do pielęgnacji niemowląt
· Puder
· Płyn do kąpieli
· Szampon
· Nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
· Miękka szczotka do włosów
· Niealergizujący proszek lub płyn do prania

II. Sprzęty codziennego użytku
· Łóżeczko drewniane z regulowaną wysokością – 1 szt.
· Gładki materacyk – 1 szt.
· Pościel – 2-3 zmiany
· Prześcieradło frotte lub flanelowe – 2 szt.
· Kołderka lub śpiworem
· Ceratka do ochrony łóżeczka przed zmoczeniem – 2 szt.
· Przewijak – 1 szt.
· Wózek głęboki – 1 szt.
· Chusta do noszenia niemowląt (może być używana od 1. dnia życia) – 1 szt.
· Nosidełko zalecane od 3. miesiąca życia – 1 szt.
· Wanienka – 1 szt.
· Ręczniki z kapturkiem – 2 szt.
· Myjki frotte – 2-3 szt.
· Termometr do mierzenia temperatury wody – 1 szt.
· Fotelik samochodowy – 1 szt.
· Torba podręczna (niezbędna podczas spacerów) – 1 szt.

III. Apteczka maluszka
· Sól fizjologiczna do przemywania oczu (w jednorazowych ampułkach)
· Roztwór wody morskiej do czyszczenia nosa
· Spirytus 70% do przemywania pepka jałowymi gazikami (na rynku dostępne SA także gotowe, sterylne gaziki nasączone 70% izopropylowym)
· Aspirator lub gumowa gruszka (do czyszczenia nosa)
· Termometr do mierzenia temperatury ciała dziecka (dotykowy lub elektroniczny)
· Lek zawierający simeticon lub herbatniki na kolki dla dziecka
· Paracetamol w czopkach w razie gorączki – podawać tylko za zgodą lekarza!

IV. Pierwsze ubranka (rozmiar 56-62)
· Koszulki bawełniane, body – 5-7 szt.
· Kaftaniki z długim rękawem trykotowe, bawełniane, frotte – 4-6 szt.
· Body z krótkim i długim rękawem – 5 szt.
· Śpiochy lub pajacyki rozpinane w kroku zakrywające stópki – 4 szt.
· Czapeczki (bawełniane lub batystowe) – 2-3 cienkie, 1 ciepła (wełniana)
· Skarpetki – 2-3 pary
· Cieplejsze sweterki lub bluzeczki – 2 szt.
· Ciepły kombinezon (dla dzieci urodzonych zimą) – 1 szt.
· Śliniaczki – 4 szt.
· Pieluszki flanelowe – 4-6 szt.
· Pieluszki tetrowe
a) do używania zamiast ściereczek – 10 szt.
b) Jako pieluszki na początek – 50 szt.
· Pieluszki jednorazowe na dobę potrzebne będzie ok. 8 szt.
Na początku zalecane są pieluszki jednorazowe o rozmiarze newborn 2-5 kg; następnie w ok. 2. miesiącu życia pieluszki mini 3-6 kg. Nie kupuj zbyt wielu najmniejszych!

· Wilgotne ściereczki pielęgnacyjne na dobę będzie ok. 8 szt.
· Śpiwór – 1 szt.
· Szaliczek miękki – 1 szt.
· Kocyk – 2 cienkie, 1 ciepły
· Rękawiczki – 1 para
· Rożki – 2-3 szt.

V. Inne produkty i akcesoria dla dziecka i mamy
· herbatki na laktację (dla kobiet karmiących piersią)
· wkładki laktacyjne
· butelka do karmienia 125 – 250 ml
· smoczki do karmienia
· smoczki uspokajające
· laktator
· podpaski
· wkładki higieniczne
· płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie
· bawełniane biustonosze – potrzebne jest kilka sztuk, ze względu na konieczność częstej zmiany (na rynku dostępne są specjalne biustonosze dla kobiet karmiących)
· krem na pękające brodawki sutkowe
· specjalne przewiewne majtki

Do góry