reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko dla maleństwa

Tunia - i tak kazda mama zalapie swoj patent na higene malenstwa

po siku trzeba przetrzec albo chusteczka albo po prostu pieluszka tetrowa zamoczona w przegotowanej wodzie. w ciagu dnia ja bede smarowac oliwka pupcie, jesli bedzie ok. w razie problemow bepanthen i na noc tez.

po kupce trzeba porzadnie umyc pupe - dziecko na reke i pod kran ;) mozna tez w wersji latwiejszej uzywac miseczki z woda przegotowana i mydelkiem, ale wtedy trudniej splukac. po kupie bepanthen obowiazkowo.

kapanie - maluszka nie trzeba kapac codziennie. Ninke akurat kapalam codziennie, bo lubila sie taplac. poza tym dzieki temu reguluje sie rytm, dnia no i tatus bardzo lubil to wspolne kapanie :) teraz tez tak zamierzam robic.

reklama
gufi nic dodac nic ująć :)
Tez uważam że wszystko wyjdzie w "praniu" czyli każda z nas będzie miała swój sprawdzony i dostosowany do maluszka sposób pielęgnacji bo każde dziecko jest inne. Tunia nie stresuj się więc teraz bo nikt lepiej od ciebie tego nie zrobi. A po kupie brałam małą pupę pod kran. Przed porodem nie wyobrazałam sobie tego ale po porodzie kąpałam w wannie pod kranem. Wszystko przyszło samo :) Mąż tylko był trochę na początku spanikowany ale jak zobaczył ze małej się nic nie dzieje a wręcz jest zadowolona to też się przekonał :)

Ja pupkę będę smarować oliwką i w razie potrzeby mam sudocrem,polecano mi też parafinę ciekłą zamiast oliwki bo bardziej natłuszcza.
Pupkę po kupce będę myła wodą z mydłem Biały Jeleń w płynie lub pod kranem,mam zamiar próbować tak i tak :)

Renczysia parafina zablokuje pory i w rezultacie dziecko bedzie mialo tlusty tylek a nie natluszczona nawilzona skorke.
Co do kupy to chyba najwygodniej pod kran odrazu a nie bawic sie miskami bo faktycznie splukac to dokladnie to duuzo czasu mija.

Tunia z tymi pojemnikami to ja bym jednak wolala sie pofatygowac do lazienki jednak i do kosza, bez przesady, nie masz jakiegos 5 poziomowego domu zebys do kosza nie mogla dotrzec jesli masz na mysli kosz domowy oczywiscie, bo jesli zewnetrzny to wtedy wrzucasz do kubla w takich jednorazowych np woreczkach jesli smierdzace, a wieczorem mozna wyniesc.. ja mam 3 poziomy w domu i nie przyszlo mi do glowy chomikowac brudnych ubranek w sypialni :O
na pieluchy mam kosz do pieluch ktory zdecydowanie ulatwia wszystkim dookola zycie

http://www.tomi.pl/szczegoly/7519/angelcare_pojemnik_na_zuzyte_pieluchy_z_wkladem_warszawa

Tunia ja nie kupuje żadnych specjalnych pojemników bo myślę, że to zbędny wydatek. bez tego można sobie radzić. ale każdy niech robi tak jak mu wygodnie bo to co pasuje jednym innym może przeszkadzać :)

a ja zamiast bepantenu kupię alantan bo mój kolega farmaceuta i doświadczony tatuś tak mi polecił - mówi, że jest to dokładnie to samo i różni się tylko nazwą i ceną :)

Tunia - wszystko wyjdzie w praniu:)
ja pupci oliwka w ogóle nie smarowałam, używałam jej tylko po kąpieli, jak małą masowałam. Ona to uwielbiała, tak samo jak kąpiele, więc to był nasz codzienny rytuał.
Przez pierwsze tygodnie dobrze jest sobei wypracować swój porządek dnia, wtedy dzidzius lepiej się "orientuje" co nastąpi - np. kąpiel, pielęgnacja, karmienie, spanie, można mieć wtedy jakąś muzyczkę z pozytywki itp. Ja miałam taką zabawkę krówkę powieszoną na łóżeczku i jak Wiki była głodna, to puszczałam to, ona wiedziała już, że zaraz będzie amciu, a ja zdążyłam np iśc siku i sobie usiąść wygodnie czy tak jakkolwiek się przygotować do karmienia - miałam powiedzmy 2-3 minuty spokoju, zanim zaczęła ssać.
aha - a co do pojemników, to na moje niepotrzebne. Każdą pieluszkę zawijałam w woreczek i do kosza, raz dziennie wyniesione. Ciuszki jak zmianiałam do zanosiłam do prania. Przeciez nie ma potrzeby przebierania kilka razy w ciągu dnia.

a ja zamiast bepantenu kupię alantan bo mój kolega farmaceuta i doświadczony tatuś tak mi polecił - mówi, że jest to dokładnie to samo i różni się tylko nazwą i ceną :)

no to ja już jakiś czas temu prześledziłam składy alantan i bepathen :p i rzeczywiście podobne ale jednak nie do końca to samo. Bepanthen zawiera więcej pomocniczych składników naturalnych jak wosk pszczeli czy olej migdałowy, które uważam są bezcenne w takiej maści. Alantan zawiera składnik chemiczny konserwujący - benzoesan etylu a od benzoesanów staram się trzymać z daleka.
Bepanthen ogólnie słusznie droższy bo o wiele lepszy skład.

Renczysia parafina zablokuje pory i w rezultacie dziecko bedzie mialo tlusty tylek a nie natluszczona nawilzona skorke.
Co do kupy to chyba najwygodniej pod kran odrazu a nie bawic sie miskami bo faktycznie splukac to dokladnie to duuzo czasu mija.

Dzięki kochana w sumie nie myślałam nawet żeby kupować parafinę,bo będę używać oliwki :) mimo,że ktoś tam mi polecał :) Bo jakby się tak kupowało wszystko co polecają inni to chyba miejsca by zabrakło w domu :)

reklama
ja kupowałam materac lateksowy ale moja córcia ma ponad 2 latka i na razie nie moge narzekać-mąż ktory tam u niej czasem dosypia noc jest nim zachwycony. Dla mnie w obecnym stanie nieco za twardy albo juz sie do swojego sprezynowego przyzwyczailam może... ogólnie jednak stwierdzam ze jest ok

Tunia ja tez uwazam ze pojemniki to zbędny wydatek i brudne ubrania trzeba wyrzucac do łazienki. Z czasem zauwazysz ze ubrania po kupie to trzeba "szybko" uprac i to czesto w proszku dla dorosłych najpierw a potem dziecięcym bo nie od razu sie plamy wywabią. Moja znajoma to po jakims czasie trzymała ubrania na balkonie-te zabrudzone bo nie mogla zapachu w domu znieść..
A co do mycia to uważam ze codziennie trzeba kąpać-wtedy sie pupina najlepiej wymoczy i sie wszystkie zakamarki na ciałku umyje.
Do smarowania mam sudocrem, oliwke, krem bambino i linomag wiec w zaleznosci od potrzeby będe smarować

Do góry