reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko dla maleństwa

Znowuż położna dla mojej koleżanki, która urodziła w Rzeszowie powiedziała, żeby na codzień używać Sudocrem. Zgłupieć można.

reklama
misia dzięki za info, w takim razie będę Zuzię tym linomagiem smarować,

a powiedzcie jeszcze czy pupunie kremuje się po każdej zmianie pieluszki?

bo w ulotce linomagu napisane, że można tylko do 3 razy na dobę stosować

ja wiem, że może głupie pytania zadaję, ale jakoś nie mam kogoś kto by mi doradził jak trzeba, bo moja mama to już nie pamięta, a teściowa choć ostatni raz rodzila 7 lat temu to zauwazyłam, że się "myli" w zeznaniach i czasem jakieś brednie mi opowiada, potem się z mężem smiejemy, że się jej dzieci te w prl urodzone z tą najmłodszą mylą :-D

Tunia - ja miałam na co dzień Nivea baby p/odparzeniom (teraz zresztą też) i nie smarowałam pupci za każdym razem (czyli średnio co 3 godziny, a czasami i 3 razy na godzinę), tylko co któreś przewijanie. Po kąpieli na noc zawsze taka całościowa toaleta. Później, już dzidziuś nie podsrywa sobie co karmienie prawie, więc też inaczej. Wiki akurat nie miała odparzeń ani nic innych problemów i linomag wydałam caluteńki.

z tego co wiem nie można tłustych kremów używać jak coś się dzieje z pupcią, wtedy idzie sudocrem lub penathen, a na codzien to może być linomag alantan czy inne cóś, niektórzy używają choćby nawet oliwki na pupę :)

ja używałam sudocremu na co dzień i przy każdej zmianie pieluchy i tak samo robiły wszystkie moje znajome mamuśki w okolicy i teraz też tak będę robiła

z tego co wiem nie można tłustych kremów używać jak coś się dzieje z pupcią, wtedy idzie sudocrem lub penathen, a na codzien to może być linomag alantan czy inne cóś, niektórzy używają choćby nawet oliwki na pupę :)
Ja właśnie na pierwszej córci stosowałam oliwkę na pupę. Jeżeli chodzi o te wszystkie maści to dawałam sudocrem, panten lub bepanten jedynie gdy coś się działo. Nie stosowałam tego cały czas bo bałam się przyzwyczaić skórę do tych mazideł.
W którymś momencie pojawiły się dziwne kropki od pampersów. Doktorka zaleciła smarować pisię tormentiolem i pomogło.
I przede wszystkim myć, myć, myć. Woda i mydło. Nawilżane chusteczki są dobre od czasu do czasu.
Każda będzie robiła jak uważa.

Ostatnia edycja:
Ja też zamierzam używać oliwki. Na noc ewentualnie bepathen żeby skórka się zregenerowała. Bepanthenu można używać też po każdej zmianie pieluszki.
Po mega kupie mycie pod kranem obowiązkowe :)
Moja bratowa też używa sudocremu i też ok ale jak dla mnie za dużo chemii w tym specyfiku zresztą na ulotce pisze że jest to lek na odparzenia odleżyny itp.

reklama
to ja jako zielona całkowicie robię podsumowanie:

po mega kupie myjemy wodą i mydłem jak napisałyście (za cholerę nie mam pojęcia jak to zrobić bez wanienki:szok: - może ktoś wyjaśni??:-))

po siku i małej kupie mogą być chusteczki? Ale nie za każdym razem?

się pytam, bo w SR jeszcze do pielęgnacji dziecka nie doszlismy, a ja nie wiem czy zdarzę cały kurs zaliczyć

i linomag na pupę na noc najlepiej i powiedzmy dwa razy w ciągu dnia, czy przy pozostałych zmianach pieluszek użyć oliwki czy niczego?

Bo własnie boję się żeby za wiele chemii na pupkę nie napakować, a i też nie koniecznie mieszać te kosmetyki na jednym fragmencie ciała.

A jeszcze jedno; różne opinie słyszałam; czy noworodka kąpie się codziennie? bo czytałam, że takiego malucha powinno się w całości kąpać co 2 dzień, a tak to myć jedynie okolice pieluszkowe, buźkę, czy wilgotną tetrą przetrzeć ciałko....

a macie w waszych kącikach dla maluchów przygotowane dwa pojemniki: 1 na brudne pieluchy, 2 na brudne i obsrane ubranka? bo mnie się to wydaje wygodnym rozwiązaniem, żeby nie latać do śmieci ciągle tylko po całym dniu kazać wszystkie brudne pieluchy wynieść mężowi na jeden raz.... ale on mi coś na te pojemniki kręci nosem, że można w reklamówkę zawinąć i odłożyć gdzieś....

Do góry