reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniówki u lekarza.

dziewczyny trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty - GORGUNIA daj kobniecznie znać jak tam po wizycie u Ciebie mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok

reklama
Witajcie przyszle Mamunie:)

Gratulacje udanych wizyt a za dzisiejsze trzymamy &&&&&

Gorgunia popieram Dziewczyny pozytywne myslenie i zobaczysz wszystko bedzie dobrze:-)
Jestesmy z Toba i czekamy na wiesci:*

Gorgunia i jak u Ciebie? ściskam Cię mocno, pamiętam na początku, jak miałam krwawienie jaki to nerwy, ściskam Cię cieplusio.

Dziewczyny, któraś z Was kiedyś pisała o przeliczaniu długości ciemieniowej główki na całkowitą długość (bpd na crl albo tą z nóżkami) macie może źródło albo wiecie razy ile? :D
dzisiaj byłam na usg, bo no cóż wole być matką wariatką, ale szczęśliwą :) więc u Fasolki ok, ufff :) serduszko bije, rośnie :) ma długie nóżki i łapki, szerokość główki ma 3,8 cm, raaany niedawno to w sumie tyle miała! :) i własnie chciałabym sobie jakoś przeliczyć ile teraz ma długości, bo nie dało się zmierzyć już :)
płci nie wiadomo, kolejne usg za 6 tyg czyli ok. 22 tyg.

Jesteśmy. Niby wszystko w porządku jeśli chodzi o Maleństwo i jego domek. Szyjka pozamykana, odpowiednio długa, łożysko przyklejone jak trzeba, a krwawie nie wiadomo skąd...
Jutro kładę się do szpitala na dokładniejsze badania. Mam tam być jakieś 3dni.
Serduszko bije jak trzeba i Małe jest już na tyle duże,że ledwo w ekranie się mieściło :) a w sumie mieścił, bo lekarz potwierdził nam płeć- CHŁOPIEC.
Cieszę się,że jest ok, ale psychicznie jestem rozwalona...od samego początku ciąży jakieś przygody. Jestem zmęczona. Dla naszego Synka zrobię wszystko, ale nie wiem czy kiedykolwiek zdecyduję się na kolejne dziecko....

Wylałam dziś wiadro łez...najpierw ze strachu, później z radości,że słyszę serduszko i moje Dziecko żyje.

DZIĘKUJĘ wAM ZA WSPARCIE I KCIUKI!

Kochana najważniejsze,że jest dobrze,że u dzidzi wszystko ok!! gratuluję chłopca !!! szpital nie jest wymarzonym miejscem wiem ale dobrze, wszystko sprawdzą i będziesz spokojniejsza. My tu bedziemy trzymać mocnoo kcuki za Was:)a tymczasem odpocznij sobie:*:*

Jesteśmy. Niby wszystko w porządku jeśli chodzi o Maleństwo i jego domek. Szyjka pozamykana, odpowiednio długa, łożysko przyklejone jak trzeba, a krwawie nie wiadomo skąd...
Jutro kładę się do szpitala na dokładniejsze badania. Mam tam być jakieś 3dni.
Serduszko bije jak trzeba i Małe jest już na tyle duże,że ledwo w ekranie się mieściło :) a w sumie mieścił, bo lekarz potwierdził nam płeć- CHŁOPIEC.
Cieszę się,że jest ok, ale psychicznie jestem rozwalona...od samego początku ciąży jakieś przygody. Jestem zmęczona. Dla naszego Synka zrobię wszystko, ale nie wiem czy kiedykolwiek zdecyduję się na kolejne dziecko....

Wylałam dziś wiadro łez...najpierw ze strachu, później z radości,że słyszę serduszko i moje Dziecko żyje.

DZIĘKUJĘ wAM ZA WSPARCIE I KCIUKI!

Kochana zdecydujesz się zdecydujesz zobaczysz:):) ja krwawiłam w poprzedniej ciaży do 20 tc... nie wiadomo skąd... bralam cały czas progesteron... i barrdzo się bałam i urodzilam zdrowego smyka... zobaczysz każdy uśmiech Ci wynagrodzi te nerwy :) a teraz ciaża jest calkiem inna ... nie ma krwawień, mdlosci dlużej się trzymały, ale najważniejsze, ze wszystko jest OK.
Nie stresuj się a nie przytulaliscie się z M?? ja mialam tak, ze po każdej wizycie krwawiłam żywą krwią bo miałam tak słabe naczynka , ze pękały jak tylko się dotknęło...

dziewczyny moze Wam się przyda

Diagnostyka radiologiczna w okresie ciąży.
Prześwietlanie zębów w ciąży

Wpływ promieniowania rentgenowskiego na płód był tematem wielu badań naukowych w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Niestety, nadal zarówno wśród kobiet ciężarnych, jak i opiekujących się nimi ginekologów-położników dominuje obawa przed działaniem teratogennym bądź karcinogennym na płód badania radiologicznego, powodująca odradzanie pacjentkom wykonywania nawet koniecznych prześwietleń zębów.
Obszar naświetlania w radiodiagnostyce stomatologicznej jest ograniczony do głowy i szyi, a więc całkowicie bezpieczny. Zasadnicze znaczenie ma kolimacja wiązki oraz osłona macicy ciężarnej. Stosowana w nowoczesnych radiografach panoramicznych dawka nie przekracza 0,1cGy (0,06cGy), jest więc całkowicie bezpieczna. Również ta w starszych aparatach (0,27cGy) nie stanowi zagrożenia dla płodu. Badania przeprowadzone na materiale zwierzęcym oraz na grupie ciężarnych wykazały, iż w I trymestrze dopiero dawka przekraczająca 5cGy, a w II i III 10cGy może doprowadzić do ograniczenia wewnątrzłonowego wzrostu płodu oraz do wystąpienia wad wrodzonych. Stosowane w radiodiagnostyce stomatologicznej dawki nie mają szkodliwego wpływu na płód i wg Amerykańskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników mogą być bezpiecznie stosowane u kobiet ciężarnych. Również National Council on Radiation Protection w Stanach Zjednoczonych stwierdza, iż dawka promieniowania < 5-10cGy nie stanowi rzeczywistego zagrożenia dla płodu.
Ponieważ jednak w opublikowanej w 2004 roku pracy Hujoel wykazał związek pomiędzy stosowaniem radiografii stomatologicznej a niską masą urodzeniową poprzez wpływ promieniowania na układ podwzgórze–przysadka–tarczyca, w okresie ciąży diagnostyka radiologiczna powinna być ograniczona do minimum i wykonywana jedynie w koniecznych przypadkach
Znieczulenie miejscowe podczas zabiegów stomatologicznych
Stosowanie środków znieczulenia miejscowego u kobiet w ciąży jest bezpieczne. Pamiętaj zawsze aby poinformować lekarza stomatologa o tym, że jesteś w ciąży - stomatolog dobierze właściwy środek znieczulający. Dla kobiet w ciąży stosuje się znieczulenia pozbawione środków obkurczających naczynia krwionośne.

reklama
Nie było takiego przytulania, po którym mogłabym krwawić...
Mam ciągle bakterie w moczu i w szpitalu mają mi zrobić posiew i odpowednio to leczyć. Ciśnienie na wizycie 180/92,więc te stresy do niczego dobrego nie prowadzą... Muszę być dzielna- dla mojego M i dla dzidzi.

Do góry