To tak samo jak ja, jeszcze od września nie jadłam wcale słodyczy, a tu cukier podniesiony. To 92 to jest tak naprawdę u ciebie granica, ale zawsze warto sprawdzić. Mnie jeszcze diabetolożka pytała czy nie mam w rodzinie żadnych cukrzyków, bo to też ma wpływ.
To wszystko zależy. Jeżeli wykonuje się badania USG zgodnie z zaleceniami lekarza co 2-4 tygodnie, jeżeli trzeba to nawet co tydzień to oczywiście, że nie wpłynie. Ale jakby ktoś chciał codziennie sobie sonde przykladac do brzucha przez 9 miesięcy to nie jest zbyt mądre. Promieniowania tam nie ma, ale są ultradźwięki. W tym standardzie który teraz się robi to jest to bezpieczne, ale właśnie jakby ktoś miał 3 lekarzy i 2 x w tygodniu chodził na USG, bo chce sobie pooglądać dzidziusia to nie wiemy jaki to ma wpływ na płód. Dlatego pewnie
@angeliskax tak powiedział lekarz, bo jest w tym odrobina prawdy.
Tak samo RTG zęba, wiadomo, ze lepiej jeżeli jest potrzeba zrobić raz czy dwa zdjecie, bo lepiej uniknać zakażenia od zęba, a nawet sepsy, ale też nikt nie robi RTG bez zaleceń lekarskich i zawsze przed zdjęciem RTG muszą Cię zapytać czy nie jesteś w ciąży nie bez powodu. Po prostu trzeba wybrać mniejsze zło.
Temat rzeka, ale teraz ludzie albo leczą się sami i sami sobie badania by robili na podstawie dr google albo leczą się witaminą c lewoskretną, więc może czasem lepiej powiedzieć prosto i łatwo, ze USG i RTG zęba jest bezpieczne