reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2023

9-36 to kiepski przedział, bo jak fotel może być dobry dla roczniaka i 8 latka?
Ja 0-13 miałam maxi cosi pebble plus z baza, potem 0-18 GB vaya (to seria cybex platinum, obrotowa, super wygodna ale na krótko bo młody szybko mi z niej wyrósł). Jak poszedł do żłobka musieliśmy kupić 2 fotel wiec kupiliśmy britax roomer max way plus (rwf do 25kg). Wyrósł z vayi to jeździł tylko w max way plusie. Teraz miał 4lata i 4 msc to wyrósł mi na wzrost z rwf i już kupiliśmy mu fotel ostatni, przodem, britax roomer kidfix i-size.
Każdy fotel dobrany do synka i auta, mamy Skodę sabie, tam jest bardzo wymagająca kanapa (pochyla) i nie każdy rwf będzie pasował.
Dla mnie zawsze priorytet to szczepienia i fotel, bezpieczeństwo dziecka no nie ma nic ważniejszego. Wszystko może być używane, ale fotel nowy z najlepszymi notami swtestach.
Gdybym bardzo chciała zaoszczędzić to bym zrezygnowała z 0-18obrotowki ale to tylko wtedy gdyby mając rok pasowalby mu rwf do 25kg.
Dlaczego tez warto kupić rwf do 25? Bo tam są wewnętrzne szelki, a w fotelach do 36 zazwyczaj juz są pasy samochodowe! Choć mój syn jest mega grzeczny i ogarnięty w życiu bym go w wieku 3, 4 lat nie dała do fotela z pasem samochodowym. Teraz mu przegadalam i siedzi grzecznie, ale taki 3l wg mnie nie jest gotowy na pas samochodowy no i na fotel przodem, to jasne. Tak wiec ja polecam te fotele, każdy z nich jest ekstra jeśli tylko pasuje do auta i dziecka.
Widzę że nie aktualizowalas wiedzy.
Besafe stretch i Minikid 3 są 9-36 i maja 5 gwiazdek a adac za bezpieczeństwo. 😉 i oczywiście test plusa.
Jeszcze jest axkid one na isofix do 23 kg.

reklama
Kobietki potrzebuje porady pisałam ostatnio tutaj trafiłam alarmowo tydzień temu do ginekologa z śluzem brązowym wyszło że ciąża młodsza 10 dni ale moje @ bardzo nieregularne z USG wyszło 5 tc i 5 dni pęcherzyk ciążowy na miejscu i żółtkowy również. Teraz pytanie 25.01 mam umówioną wizytę u innego gin czy jest możliwość jak pójdę że będzie zarodek i serduszko?
Dodaje zdjęcie USG co myślicie ?Zobacz załącznik 1487961
Nie widze na tym zdjęciu jeszcze prócz pęcherzyka ciażowego- ciałka żółtego i zarodka-być może było, ale ja na tym zdjęciu nie widzę. Więc jeśli nie będzie serduszka jeszcze to się nie stresuj. Ważne żeby był progres w stosunku do tego zdjęcia! Trzymam kciuki! Też jestem przed wizytą i się bardzo stresuje czy będzie serce.

o to ja z pozycji totalnej osoby zielonej mam pytania. Czy da się dobrać fotelik bez konsultacji w sklepie? Czy rzeczywiście lepiej jechać do sklepu niech wymierzą dokładnie i zapłacić więcej niż przez Internet?
Drugie pytanie : bezpieczniej jest wozić dziecko tyłem? wiem, że są duże sporo co do tego, ale nigdy nie pamiętam którą stroną lepiej :D
I lepiej dobrać, do auta można sprawdzić zestawienia w necie ale do dziecka jest b ważne żeby fotel pasował

mam to samo. Wizyta jutro i musi być juz serce. Tydzien temu zarodek 3mm, czyli dokładnie tyle ile miał ostatnio jak się zatrzymało
Mnie się zatrzymała w 8+6, a wizytę mam według OM 8+2, według USG 8+0 więc i tak wcześniej i nie wiem na ile mnie uspokoi ta wizyta :( Co prawda w tej pierwszej ciąży od samego początku miałam czarne myśli, przed wizytami czytałam na temat ciąży zatrzymanej.. a w tej jestem jakaś spokojniejsza. Chcę wierzyć, ze to moja podświadomość połączona z maluszkiem wysyła mi teraz sygnały, że będzie ok 😊
Dzisiaj mi się śniła taka słodka dzidzia, że od rana chce mi się płakać na widok każdego dziecka i czytam już o porodach w różnych placówkach i patrzę na wózki 🥺

Dziewczy, ogarnia któras normy progesteronu w ciąży? W czwartek miałam 11, dziś badałam i jest 11.80 🤔 czy taki niski jest ok? Przewinęły mi się gdzieś wyniki innych dziewczyn i one w cyklu miały po 30 i więcej. Zaczynam się martwić tym bardziej że do lekarza mam dopiero 06.02
Hej, ja miałam po pierwszym badaniu 16 i lekarz dał mi duphaston. Zadzwoń może do swojego lekarza niech Ci przepisze progesteron. Po dwóch tygodniach brania duphastonu podskoczył mi do 18, ale po usg wiem, że wszystko ok :) Spróbuj zadzwonić do swojego lekarza.

Widzę że nie aktualizowalas wiedzy.
Besafe stretch i Minikid 3 są 9-36 i maja 5 gwiazdek a adac za bezpieczeństwo. 😉 i oczywiście test plusa.
Jeszcze jest axkid one na isofix do 23 kg.
Mówiłam o fotelach przodem 9-36, tyłem oczywiście super bezpiecznie i to jeszcze w minkidzie, jednak to trzeba się nastawić na wożenie tyłem do końca fotelikowania, a noe każdy chce tez 8 czy 9l wozić tyłem.
Fajnie ze wchodzą takie nowości, jeszcze nie tak dawno temu tyłem można było przewozić tylko do 25kg w rwf, teraz granica się przesuwa :)

reklama
Mówiłam o fotelach przodem 9-36, tyłem oczywiście super bezpiecznie i to jeszcze w minkidzie, jednak to trzeba się nastawić na wożenie tyłem do końca fotelikowania, a noe każdy chce tez 8 czy 9l wozić tyłem.
Fajnie ze wchodzą takie nowości, jeszcze nie tak dawno temu tyłem można było przewozić tylko do 25kg w rwf, teraz granica się przesuwa :)
Dla mnie przodem do conajmniej 4 lat powinny być zlikwidowane 😞

Prawa fizyki są jakie są, a później albo lekarze uratują i przyszyją głowę albo nie 😔

A co do maxi cosi to mają świetne łupiny ale ciężkie 😳
Sama mam maxi cosi pebble pro i wyzywalam czemu nie wzięłam polskiego lekkiego avionauta pixela 🤦‍♀

Do góry