reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2023

reklama
Ja z Zo miałam okrutne mdłości. Od samego początku. Aktualnie nie czuję nic oprócz bólu piersi, które urosły i są bardzo tkliwe. Dużo z Was wykorzysta dzisiejszy w dzień w obwieszczeniu fasolki? mi się nie spieszy. Generalnie to do momentu wyprowadzki najchętniej w ogóle bym nic nie mówiła, ale nie wiadomo dokładnie kiedy ona będzie. Teraz mieszkamy z rodzicami mojego narzeczonego (Zo jest z poprzedniego związku). Ciekawe jak to się ułoży. We wtorek mam drugi etap rozmowy kwalifikacyjnej...oby się udało.

Ja dzisiaj urządziłam z rana pierwszą wyprawę do lumpa, żeby kupić jakieś szersze ubrania na czas ciąży i jak cos będzie fajnego dla dzidziusia. Wiem, ze wcześnie, ale tak do czasu USG w ogóle nie potrafiłam się cieszyć z tej ciąży, bo bałam się najgorszego i obiecałam się, ze jak już zobaczę serduszko bijące to muszę to zmienić. Także na razie co prawda takie uniwersalne, bo nie znam płci, ale kupiłam jeden pajacyk, jeden sweterek i jedne spodenki z zary. Szkoda mi było nie brać tych ślicznych różowych sukienek, ale mam jednak przeczucie cały czas, że to będzie chłopiec :D

Ja dzisiaj urządziłam z rana pierwszą wyprawę do lumpa, żeby kupić jakieś szersze ubrania na czas ciąży i jak cos będzie fajnego dla dzidziusia. Wiem, ze wcześnie, ale tak do czasu USG w ogóle nie potrafiłam się cieszyć z tej ciąży, bo bałam się najgorszego i obiecałam się, ze jak już zobaczę serduszko bijące to muszę to zmienić. Także na razie co prawda takie uniwersalne, bo nie znam płci, ale kupiłam jeden pajacyk, jeden sweterek i jedne spodenki z zary. Szkoda mi było nie brać tych ślicznych różowych sukienek, ale mam jednak przeczucie cały czas, że to będzie chłopiec :D
O i super ;) jak my się czujemy dobrze to i nasze maluszki też :) wiesz że tez ciągle myślę ze u mnie to będzie chłopak?

Czy robicie prenatalne dodatkowe u innego lekarza?
Nie pytam o testy z krwi.

Przez panujące przepisy,lekarz zapytał czy ma "zgłosić"ciążę. Poprosiłam żeby nie zgłaszać,to wczesnym etap,może być różnoe. kartę ciąży dostanę 16.02. czyli ok 10-12 tydzień.
Na NFZ że skierowaniem pewnie terminu nie dostanę. I myślę czy już się zapisać prywatnie do innych lekarzy

Czy robicie prenatalne dodatkowe u innego lekarza?
Nie pytam o testy z krwi.

Przez panujące przepisy,lekarz zapytał czy ma "zgłosić"ciążę. Poprosiłam żeby nie zgłaszać,to wczesnym etap,może być różnoe. kartę ciąży dostanę 16.02. czyli ok 10-12 tydzień.
Na NFZ że skierowaniem pewnie terminu nie dostanę. I myślę czy już się zapisać prywatnie do innych lekarzy
Ja tak. Prowadzę ciążę u lekarki prywatnie i zaleciła badanie usg u innej lekarki, która jest w spisie lekarzy, które to USG genetyczne wykonują. Z tego co wiem do dobrych lekarzy trzeba się wcześniej zapisywać na takie USG, bo szybko znikają terminy, wiec ja się zapisywałam miesiąc wcześniej prywatnie. A dlaczego na NFZ nie wykonasz? Jeżeli zapiszesz się teraz, a lekarz Ci wystawi skierowanie w 10-12 tygodniu to badanie się robi w 12-13 tygodniu, więc może się udać.

OTE="melodyP, post: 23441873, member: 214729"]
Ja tak. Prowadzę ciążę u lekarki prywatnie i zaleciła badanie usg u innej lekarki, która jest w spisie lekarzy, które to USG genetyczne wykonują. Z tego co wiem do dobrych lekarzy trzeba się wcześniej zapisywać na takie USG, bo szybko znikają terminy, wiec ja się zapisywałam miesiąc wcześniej prywatnie. A dlaczego na NFZ nie wykonasz? Jeżeli zapiszesz się teraz, a lekarz Ci wystawi skierowanie w 10-12 tygodniu to badanie się robi w 12-13 tygodniu, więc może się udać.
[/QUOTE]

Żebym mogła się zapisac potrzebuję skierowanie

W poprzedniej ciąży robiłam na NFZ,i dwa prywatnie.tylko że dwa lata temu były inne przepisu w tym kraju