reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Dziewczyny jestem przerażona, robiłam badanie na mutację MTHFR i dzisiaj odebrałam wyniki, że mam to coś. Teraz jestem mocno zestresowana, bo nie wiem czy to oznacza, że całe moje branie kwasu foliowego od wielu miesięcy nie dało nic i może być problem z ciążą i z dzieckiem? Do wizyty u lekarza mam ponad 2,5 tyg 😨 Przerabiał może ktoś już ten temat?

Dziewczyny jestem przerażona, robiłam badanie na mutację MTHFR i dzisiaj odebrałam wyniki, że mam to coś. Teraz jestem mocno zestresowana, bo nie wiem czy to oznacza, że całe moje branie kwasu foliowego od wielu miesięcy nie dało nic i może być problem z ciążą i z dzieckiem? Do wizyty u lekarza mam ponad 2,5 tyg 😨 Przerabiał może ktoś już ten temat?
Czemu robiłaś to badanie? Miałaś wcześniej jakieś problemy i genetyk zlecił czy po prostu sama postanowiłaś zrobić?

Z tego co się orientuję powinnaś przyjmować kwas w formie metylowanej i witb12 też metylowana. Ale nie dam ręki sobie uciac

Ja robiłam pełen pakiet badań genetycznych w związku z problemami z zajściem w ciąże i tej mutacji moja lekarka nie kazała badać (jedna z lepszych specjalistek w Krakowie). Powiedziała, że mniej więcej połowa populacji ją ma i nie ma aż takiego wpływu na ciąże.
Zreszta ciekawy wpis tutaj:

PTG nie zaleca rutynowego badania tej mutacji.

Tak dopytuje, bo nie zlecił mi lekarz nic takiego :(
no właśnie mnie to badanie też zaskoczyło, ale ten ginekolog jest bardzo wyczulony na takie nietypowe sprawy i dlatego chyba z nim zostanę na prowadzenie ciąży. Tylko teraz stres przeżyłam, bo w ciążę już zaszłam i się o tym dowiedziałam późno.

reklama
no właśnie mnie to badanie też zaskoczyło, ale ten ginekolog jest bardzo wyczulony na takie nietypowe sprawy i dlatego chyba z nim zostanę na prowadzenie ciąży. Tylko teraz stres przeżyłam, bo w ciążę już zaszłam i się o tym dowiedziałam późno.

A, przepraszam ze pytam, bo jest nas tu sporo i jeszcze nie ogarniam, miałaś jakieś problemy z zajściem albo utrzymaniem ciąży? Bo standardowo robi się dużo różnych badań, między innymi całe spektrum mutacji związanych z trombofilią. Samo MTHRF jest trochę wyrwane z kontekstu...

Do góry