reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

Udało mi się chyba nadrobić czytanie wątku:) ja startuję z wagą 48 kg przy wzroście 167 cm. Jest to moja pierwsza ciąża więc nie wiem ile dodatkowych kg powinnam się spodziewać.
Ogólnie jestem w temacie ciążowym totalnie zielona więc pewno zdarzą się głupie pytania 🙂
Z objawów poza zatrzymaniem okresu nie mam żadnych. Nawet zaczynałam się zastanawiać czy to faktycznie ciąża jeśli jedyny objaw to brak okresu i 2 pozytywne testy ciążowe. Ale od kilku dni od późnego popołudnia do wieczora czuję takie coś jakby kłucie owulacyjne i takie odczucia jak przed okresem.
Z tym, że nie jest to bolesne, tak sobie to tłumaczę, że to objaw ciąży. I w takiej ciąży to ja mogę być 😎
Na pierwszą wizytę jestem zapisana 27.01 (to już do tego lekarza u którego bym raczej chciała prowadzić ciążę). Ale zastanawiam się czy nie pójść na wizytę do innego za tydzień czyli 16.01 ( tak dla sprawdzenia).
Jeśli idzie o termin porodu i tygodnie ciąży mam ściągnięte na telefon kilka aplikacji i każda mi oblicza inaczej. Już się trochę pogubiłam w tym, w którym tyg. ciąży jestem.
Test wyszedł pozytywny 30.12 i zależnie od apki wychodzi mi 4, 5 lub 6 tydzień ciąży 😂 Chyba zaczekam aż mi lekarz to wyjaśni, bo sama nic z tego nie rozumiem... Jedyne czego jestem z tych rachunków pewna to że będzie termin wrześniowy 😎
Odnośnie suplementów poza kwasem foliowym, biorę też wit. D3 K2MK7 (miałam robione badania i wyszedł mi spory niedobór D3 więc wdrożone mam suplementy od ginekologa).

reklama
Udało mi się chyba nadrobić czytanie wątku:) ja startuję z wagą 48 kg przy wzroście 167 cm. Jest to moja pierwsza ciąża więc nie wiem ile dodatkowych kg powinnam się spodziewać.
Ogólnie jestem w temacie ciążowym totalnie zielona więc pewno zdarzą się głupie pytania 🙂
Z objawów poza zatrzymaniem okresu nie mam żadnych. Nawet zaczynałam się zastanawiać czy to faktycznie ciąża jeśli jedyny objaw to brak okresu i 2 pozytywne testy ciążowe. Ale od kilku dni od późnego popołudnia do wieczora czuję takie coś jakby kłucie owulacyjne i takie odczucia jak przed okresem.
Z tym, że nie jest to bolesne, tak sobie to tłumaczę, że to objaw ciąży. I w takiej ciąży to ja mogę być 😎
Na pierwszą wizytę jestem zapisana 27.01 (to już do tego lekarza u którego bym raczej chciała prowadzić ciążę). Ale zastanawiam się czy nie pójść na wizytę do innego za tydzień czyli 16.01 ( tak dla sprawdzenia).
Jeśli idzie o termin porodu i tygodnie ciąży mam ściągnięte na telefon kilka aplikacji i każda mi oblicza inaczej. Już się trochę pogubiłam w tym, w którym tyg. ciąży jestem.
Test wyszedł pozytywny 30.12 i zależnie od apki wychodzi mi 4, 5 lub 6 tydzień ciąży 😂 Chyba zaczekam aż mi lekarz to wyjaśni, bo sama nic z tego nie rozumiem... Jedyne czego jestem z tych rachunków pewna to że będzie termin wrześniowy 😎
Odnośnie suplementów poza kwasem foliowym, biorę też wit. D3 K2MK7 (miałam robione badania i wyszedł mi spory niedobór D3 więc wdrożone mam suplementy od ginekologa).
Witaj. Ja na razie też bez objawów i 2 testy pozytywne. A jeśli chodzi o wiek ciąży to najlepiej liczyć od pierwszego dnia ostatniej miesiączki jeżeli masz w miarę regularne i niezbyt długie cykle.

Ja mam wizyte 21.01 czyli w dzień babci to już będzie 8 tydzień leciał i i jak wszystko będzie dobrze (usłyszymy serduszko) to powiemy rodzicom i teściom żeby się szykowali na role babci i dziadka 😀🙏
Z suplementów biore kwad foliowy, wit d, omege, magnez, i kompleks witamin B.
Witam wszystkie nowe fasolkowe dziewczyny ;-)

To matematycznie licząc wychodzi, że jutro u mnie się będzie zaczynał 5 tydzień i najwięcej aplikacji wylicza termin na 9 września.
A powiedzcie mi czy ginekolog na pierwszej wizycie może termin porodu wyliczyć jakiś zupełnie inny?
Bardzo różnią się terminy porodu ustalone z badań USG z tymi według ostatniej miesiączki?
My byśmy chcieli powiedzieć rodzinie dopiero w Wielkanoc, ale mam obawy czy do tego czasu nie będzie już widać brzucha 😎

Witam nowe mamusie😊ja od dnia pozytywnego testu biorę kwas foliowy i prenatal uno. Co do informowania, to wie moja koleżanka z pokoju w pracy. kierowniczce mam zamiar powiedzieć po wizycie u gina,teściom tak samo.

Ja startuje z waga 59 kg. W poprzedich ciazach przytylam okolo 13 kg. Ale wyjsciowo bylam szczuplejsza. Teraz mam nadzieje nie przytyc wiecej niz 10 kg.

Startuje z wagą 64kg przy 170cm :). Pierwszą wizytę mam 26.01, powiedzieliśmy tylko rodzicom i ja mojej przyjaciółce. Reszcie powiemy dopiero po badaniach prenatalnych.
obecnie biorę kwas foliowy już chyba z 4 miesiące :)

Ja wazę 54 przy 165cm. W pierwszej ciąży przytyłam 22kg 😱 ale sobie pofolgowaam z jedzeniem. Teraz zamierzam się pilnować :) Po pierwszej wizycie chyba się wygadamy bo ja już nie mogę wytrzymać 🤪o ile będzie wszystko dobrze

Ja ważę 88 przy 170cm, w listopadzie wystartowałam w przygodzie z dietetykiem, ale wiadomo teraz nie czas na redukcję, nie wiem jak to będzie z tyciem, czy sama dieta wystarczy, bo ja mam tak, że muszę też ostro fizycznie zasuwać, żeby się w ryzach trzymac, 3 lata temu odpuściłam mój ukochany crossfit, bo posypala Mi się tarczyca ( o czym nie wiedziałam) na zmianę chodziłam spałam i płakałam, dopiero jak zaczelam brac leki, wróciła chęć do życia i sportu, ale teraz w ciąży jakoś nie widzę siebie machająca sztanga, dlatego nie wiem co tu robić oprócz spacerów i kolarzowki w domu :)
A tak Wgl to jestem z okolic Kielc, może ktoś jeszcze też tu mieszka? :)

reklama
Jeszcze takie pytanie dziewczyny. Z jaką wagą startujecie? Mi lekarz powiedział, że w ciąży powinnam przytyć między 5, a 9 kg ale wydaje mi się to coś niemożliwego... w pierwszej ciąży przytyłam 37 kg, w drugiej 16 kg 😱
Ja w pierwszej ciąży startowała od 48kg i skończyłam na 60, za to bardzo szybko po porodzie zeszłam do 48, a potem przy karmieniu nawet do 46. Więc przytyłam 12kg, a to była waga, która sama zeszła. Wydaje mi się, że to nie jest jakoś dużo.

Do góry