reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Dziewczynki, śpicie na plecach? Bo ja uwielbiam spać ma plecach, praktycznie od początku ciąży spie na plecach, a teraz naczytalam się, że od 3 trymestru nie powinno się spać na plecach, bo zatyka to żyły i dziecko może być niedotlenione. Preferowany jest raczej lewy bok. Co o tym myślicie?

Twardnieje mi też brzuch miejscami dość często ( parę razy w ciągu dnia) ale myslalam ze to bobo się rozpycha i po prostu czuje synka, niekiedy jak nacisnę parę razy palcem w to miejsce to zaraz robi się miększe tak jakby się odsuwał. A teraz czytam, że to mogą być jakieś skurcze macicy... tez tak macie?

Jesli
Dziewczynki, śpicie na plecach? Bo ja uwielbiam spać ma plecach, praktycznie od początku ciąży spie na plecach, a teraz naczytalam się, że od 3 trymestru nie powinno się spać na plecach, bo zatyka to żyły i dziecko może być niedotlenione. Preferowany jest raczej lewy bok. Co o tym myślicie?

Twardnieje mi też brzuch miejscami dość często ( parę razy w ciągu dnia) ale myslalam ze to bobo się rozpycha i po prostu czuje synka, niekiedy jak nacisnę parę razy palcem w to miejsce to zaraz robi się miększe tak jakby się odsuwał. A teraz czytam, że to mogą być jakieś skurcze macicy... tez tak macie?
jesli po przyłożeniu ręki to miejsce miękknie to mysle ze to dzidziuś :) ja od 20tc mam skurcze B-H i wtedy brzuch jest mocno twardy i przyłożenie ręki nie pomaga, samo mija po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach. Obecnie 30tc i mam tak z 10-15 x dziennie.
Na plecach tez leżę i spie bo mam wrażenie ze mojej małej jest wtedy najwygodniej, ma wtedy najwiecej miejsca na swoje akrobacje, oczywiście przekręcam się tez na boki. No i jak poczuje ze mi się gorzej oddycha to wtedy tez staram się zmieniać pozycje.

Ja śpię jak mi wygodnie, na plecach też. Trudno żebym w nocy była w stanie panować nad tym jak się przekręce, ale słyszałam o tym już kiedyś. Brzuch mi też twardnieje, cały czas biorę luteinę, jedne dni są lepsze inne gorsze, ale myślę, że w normie

Jesli

jesli po przyłożeniu ręki to miejsce miękknie to mysle ze to dzidziuś :) ja od 20tc mam skurcze B-H i wtedy brzuch jest mocno twardy i przyłożenie ręki nie pomaga, samo mija po kilkunastu/kilkudziesięciu sekundach. Obecnie 30tc i mam tak z 10-15 x dziennie.
Na plecach tez leżę i spie bo mam wrażenie ze mojej małej jest wtedy najwygodniej, ma wtedy najwiecej miejsca na swoje akrobacje, oczywiście przekręcam się tez na boki.
Mam dokładnie to samo ☺️ I strasznie brakuje mi spania na brzuchu... Na plecach nie oddycha mi się gorzej, ale za to jak mam wyprostowane nogi to mnie po krótkim czasie ciągnie w dole brzucha. Z ugiętymi lekko w kolanach już jest ok.

Ja śpię jak mi wygodnie, na plecach też. Trudno żebym w nocy była w stanie panować nad tym jak się przekręce, ale słyszałam o tym już kiedyś. Brzuch mi też twardnieje, cały czas biorę luteinę, jedne dni są lepsze inne gorsze, ale myślę, że w normie
Ja biore tylko magnez i w razie potrzeby nospe. Luteinę lekarz odstawił w 25tc.

Miala ktoras z Was na KTG spowolnienie? Ja mialam z ok.2 min.80..potem juz ok, i juz sama nie wiem usg III trymestru ok, zwykle USG po zwolnieniu ok..przeplywy itp.ok..serduszko tez ok..w szpitalu tylko obserwacja i obserwacja i jakies kilkusekundowe spadki, nie wiedza dlaczego..więc sie wyoisalam bo chce znac przyczyne i to leczyc prywatnie..jutro mam zamiar wypożyczyc KTG pregnabit..ale juz sama nie wiem co robic🤷‍♀️ moja prowadzaca napisala ze moze glowka uciska na pepowine i jak zobaczy zapisy KTG to podejmiemydalsze dzialania🤷‍♀️

Ja mam cały czas twardy brzuch jak chodzę albo stoję jak leżę jest ok chyba taka moja uroda 🙂

reklama
Dziś byłam u lekarza 30 tydz 4 dzień mały waży 1560 😀 spodziewałam się wagi około 2 kg bo miesiąc temu miał 1100va z co miesiąc podwajał swoją wagę najważniejsze że wszystko w porządku 🙂

Do góry