reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Umowę miałam do 15 a o ciąży dowiedziałam się 28
Jeżeli umowa wygasła 15 i wtedy byłaś przed 12 tygodniem ciąży to pracodawca nie musi jej przedłużać. Dowiedz się najpierw czy masz umowę u pracodawcy jeżeli tak to w momencie przekroczenia 12 tygodnia będzie ona przedłużona do dnia porodu i wtedy przysługuje Ci zasiłek na L4 jeżeli nie masz umowy z pracodawcą nie będzie Ci przysługiwało chorobowe.

Jak nie będzie na l4 to nie dostanie zasiłku chorobowego, ja myśle, że to pytanie jest o to ;)
@Korpely normalnie chyba ZUS przejmuje wypłacanie zasiłku, ale musiałabyś się u nich na infolinii dowiedzieć. Pewna nie jestem.
ZUS przejmuje wypłatę macierzyńskiego, nie chorobowego. Chorobowe się nie należy w takim przypadku jeżeli nie ma umowy.

Tak w momencie jeżeli umowa kończy się w ciąży, kobieta jest w min 12 tygodniu to umowa się automatycznie przedłuża do dnia porodu, a potem jest wypłacany macierzyński. W przypadku jednak jak umowa nie jest przedłużona to nie przysługuje prawo do zasiłków.

11minie mi 30dni jak jestem na zwolnieniu z innego tytułu, otrzymam zasiłek chorobowy z ZUS (choroba powstała przed rozwiązaniem umowy) czytałam, że zwolnienie ciążowe też się do tego wlicza, dziś mam rozmowe z lekarzem rodzinnym to może czegoś się więcej dowiem o ciągłości zwolnienia

11minie mi 30dni jak jestem na zwolnieniu z innego tytułu, otrzymam zasiłek chorobowy z ZUS (choroba powstała przed rozwiązaniem umowy) czytałam, że zwolnienie ciążowe też się do tego wlicza, dziś mam rozmowe z lekarzem rodzinnym to może czegoś się więcej dowiem o ciągłości zwolnienia
To trochę inna sytuacja. Musi Ci w takim razie ktoś inny poradzić.

reklama
Do góry