reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrześniowe mamy 2021

Wydaje mi się, że tu dużo zależy od rodzica. Bo niebezpieczeństwem jest wejście dziecka w rolę rodzica, to zaburza relację i niesie za sobą konsekwencje w dorosłym życiu (dla tego 13,15-latka... który przyjmuje rolę dorosłego, ba, rodzica, opiekuje się itd. Myślę, że dziś stan wiedzy z zakresu psychologii u przeciętnego obywatela jest większy (choć często intuicyjny) niż był 20 lat temu i pewnych wzorców już nie powielamy. Wierzę również, że chętniej korzystamy z pomocy specjalistów i normalne jest, że można zasięgnąć pomocy specjalisty, żeby nasze starsze dziecko zostało po prostu naszym dzieckiem, a nie przedwczesnym młodym dorosłym. Bardzo ważny temat poruszyłyście, polecam lekturę rzetelnych opracowań naukowych, jeśli kogoś interesuje psychologa rozwojowa.

Podsumowując mój wywód matki teoretyczki- różnica wieku to nie problem, problemem jest "stworzenie" niewłaściwych ról. Siostra powinna być siostrą, a nie córką lub matką.

Ps. To akurat bliskie mi tematy, w sensie zainteresowań.
Ostatnio mignęło mi jakieś badania, ze dobry kontakt między rodzeństwem nie zależy ani od płci ani od różnicy wieku, a od kompetencji społecznych starszego rodzeństwa, a te z kolei zależą od kompetencji społecznych rodziców. Poszukam, może gdzieś znajdę.

reklama
Mi dokładnie 12 tygodni wychodzi w sobotę 13.03. Czy jak się umówię na poniedziałek to będzie za poźno? Czy lepiej dzień wczesniej czyli 11+6? (piatek) Nie chce wyjśc na panikarę, ale wiadomo że chce sie umowic w najodpowiedniejszym momencie :)

Kochana chyba wielkiej różnicy to nie będzie robiło, bo głównie chodzi o to, że w 11 jeszcze nie wszystko może być dokładnie widoczne na USG, a w 13/14 tyg już dzieciaki lubią odchylać się trochę w tył trochę w przód. Nie bez powodu są te widełki, myślę, że w żadnym wypadku nie ma złego wyboru, tylko po prostu "później" może to trwać trochę dłużej zanim dzieciak się ułoży :D ale czy to będzie 12+1 czy 12+4 to już nie wiem czy będzie taka różnica :D

Ostatnio mignęło mi jakieś badania, ze dobry kontakt między rodzeństwem nie zależy ani od płci ani od różnicy wieku, a od kompetencji społecznych starszego rodzeństwa, a te z kolei zależą od kompetencji społecznych rodziców. Poszukam, może gdzieś znajdę.
Ale masz ślicznego pieska na zdjęciu profilowym🤩😍

Może jesteśmy bardziej wrażliwe na obecne temperatury 🤔 byle do wiosny ☺️
Ja wcześniej to mogłam w podkoszulce śmigać po domu a teraz bez bluzki na długi rękaw to ani rusz... caly czas grzejnik odkręcony i pod kocem. W zeszłym roku ani razu nie musiałam odkręcać grzejników. Więc ewidentnie jest różnica
Chciałabym się nieśmiało przywitać. Nieśmiało bo to moja 6 ciąża i żadna jeszcze nie zakończyła się sukcesem. Dlatego nie wiem jak długo z wami zostanę. Mam nieprawidłowy kariotyp, więc ciąża to loteria genetyczna.

Dziś byłam na wizycie. Narazie wszystko ok. Dzidziuś ma 1,3 cm tętno 164.
Mam L4 , chodzone ale po tylu poronieniech dostaje L4 bez problemu.
Witaj 🥰 trzymam mocno kciuki za spokojną i szczęśliwą ciążę utrzymaną do samego końca 💞
Pomijając "byle zdrowe", to parka na start, to petarda by była. Nie musiałabym się stresować lejba ciążą. Koleżanka mega poleca 😎 ja mam siostrę 14 miesięcy starszą i to jest taaaaak fajne, mama całe życie to zachwalała, choć poczatko lekkie nie były. Więc jakby się udało z porodem SN to bym chciała od razu drugie, pociągnąć macierzyński zamknąć temat doktoratu 🤮 i heja do przodu. Jak będzie konieczna przerwa, to mnie wiek zacznie stresować bardziej itd. ja jestem w gorącej wodzie kąpana, jak wszystko będzie dobrze, to bach następne.
Ja też myślę o dzieciach rok po roku najlepiej 🙂

U mnie USG genetyczne wyjdzie 13+1 i zastanawiam się czy to nie za późno [emoji848] Mój lekarz prowadzący ma mi zrobić to badanie więc chyba wie co robi skoro kazał zapisać się w takim terminie[emoji846]

reklama
Ja też mam modela😄😂

Załączniki

• Resized_20201224_150509.jpeg
    Resized_20201224_150509.jpeg
    92,9 KB · Wyświetleń: 46
Do góry