pije herbatkę miętowa koper włoski ale nie wiele daje
Kochana w ostatnich latach w badaniach wyszło, że koper włoski ma niewielkie działanie rakotwórcze, nie poleca się już mamom pić ani podawać dzieciom tej herbatki. Sama odstawiłam.
Ja też ciągle czekam. Pierwsze L4 wystawione 1 kwietnia.
Mi wypłacili za okres 01.04-23.04 i czekam dalej.
Mnie w piątek nad ranem obudził ból
przy leżeniu, siedzeniu, staniu, kucaniu - klucie jakby w szyjce macicy. Jakbym siedziała na kolcach, ale tam w środku w pochwie. Napisałam o 6:30 sms do mojego lekarza, padałam na twarz normalnie spać nie szło do tego stres. Pojechałam do szpitala, wyleżałam 3 dni, "wypiłam" 7 kroplówek nospy, do tego asmag i luteina i puściło. Wykryli mi lekką infekcję grzybiczą.
No i nie wiem od czego to bo nie umieli wskazać nawet skąd ten skurcz dobiegał. Prawdopodobnie za dużo się nałaziłam, naschylałam i tyle. Teraz na taką okazję mam pod ręką nospę i wiem, że mam leżeć aż przejdzie.
Wybieram się do fizjoterapeutki uroginekologicznej, może mi coś podpowie czy jakoś mogę ćwiczyć żeby mieć większą wytrzymałość no i jak się przygotowywać do porodu bo zaczynam świrować.
Szkoła rodzenia
Ja wybrałam polecaną u mnie w mieście szkołę rodzenia - Centrum Przyjazne Rodzinie i zdecydowałam się na opiekę ich położnej bo ma świetne opinie. Rodzić będę albo w Poznaniu albo w Nowej Soli więc nie znam tematu jak jest z zabraniem położnej na poród bo u mnie to nie wypali po prostu. Bardziej zależy mi żeby na spotkaniach męża przygotować tak żeby był mi wsparciem podczas porodu.
Położna wykonuje wg zaleceń PTGiP 3 wizyty patronażowe w domu po urodzeniu dziecka żeby podpatrzeć co można podpowiedzieć, sprawdzić jak ma się mama i dzidzia. Służy pomocą zwłaszcza gdy nie wiadomo co robić - można do niej zadzwonić zapytać.
U nas wrześniówki zaczynają kurs w czerwcu - uwielbiam takie rzeczy, bo będę się czuć bezpieczniej wiedząc więcej. Doczekać się nie mogę! Dziewczyny opowiadały że m.in. pomagają w doborze smoczka butelki, kosmetyków dla dziecka, informują dokładnie co nas czeka i dają poćwiczyć na lalkach np kąpiel lub przebieranie.
BTW żrę słodkie jak porąbana... jeszcze nie miałam krzywej cukrowej, ale zdecydowałam się liczyć kalorie, jakieś doświadczenia?