an.eta
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Grudzień 2019
- Postów
- 2 447
Na stronie Ani Lewandowskiej jest taka ogromną lista, czego unikać w ciąży:
Niech zdrowie ma dosłownie WYSSANE Z MLEKIEM MATKI!
Jestem w szoku, że jest tego tak dużo.
Jakoś zazwyczaj mówi się tylko o tatarze i serach pleśniowych. A tu cała lista
https://dieta.hpba.pl/
- nie przekraczaj zalecanej dawki witaminy A (powyżej 500 IU pochodnych retinoidów). Witamina w postaci retinolu jet teratogenna, czyli zwiększa ryzyko wad rozwojowych płodu. Unikaj zatem jedzenia wątroby i wszystkich suplementów, które zawierają dużą ilość witaminy A (np. w produktach suplementacjach jak tran – zwracaj uwagę na dawkę witaminy A, aby nie przekraczała dozwolonej dawki)
- całkowicie wyeliminuj używki takie jak alkohol i Ogranicz, a wręcz wyeliminuj napoje takie jak cola, red-bull, mocną kawa, herbata czarna. Najlepiej by było z niej zrezygnować, ale jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy to pij jedną lub dwie słabe, lecz nie więcej. Według niektórych badań zbyt duża ilość kofeiny może powodować poronienia. Inne badania zaprzeczają temu twierdzeniu, ale nie mając pewności nie warto ryzykować i lepiej ją ograniczyć do 200 mg kofeiny dziennie.
- surowe, niedogotowane mięso i ryby, oraz skorupiaki i mięczaki mogą zawierać bakterię Campylobacter jejuni niszczoną dopiero w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Jest ona niebezpieczna gdyż może spowodować zapalenie żołądka i jelit, a u dzieci ostre zapalenie wyrostka robaczkowego. Należy również unikać spożywania tych produktów z powodu znacznego ryzyka wystąpienia toksoplazmozy. Jeśli kobieta zarazi się tą chorobą 2 – 3 miesiące przed poczęciem lub w pierwszym trymestrze ciąży może dojść do poronienia, obumarcia płodu lub wystąpienia wad np. wodogłowia.
- surowe, niedogotowane jaja są groźne ze względu na zagrożenie salmonellą. Uważaj na desery takie jak tiramisu. Ponadto skorupki jajek mogą być zakażone salmonellą, dlatego przed ugotowaniem należy dokładnie umyć jajka. Przyszła mama powinna zrezygnować z majonezu domowej roboty oraz piany z białek. Nie należy spożywać likieru jajecznego, gdyż oprócz alkoholu zawiera surowe jajka.
- unikaj produktów wędzonych ze względu na obecność rakotwórczej nitrozaminy
- ogranicz jedzenie takich ryb jak marlin, miecznik i rekin ponieważ zawierają one wysoki poziom rtęci. Może ona mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu w okresie prenatalnym. Z tych samych powodów ogranicz jedzenie tuńczyka!
- suszone mięso nie jest poddane obróbce chemicznej, a zatem może zawierać szereg bakterii
- przyprawy takie, jak: tymianek, rozmaryn, arnika, szałwia, szafran, jałowiec, piołun, kolendra, aminka większa, czarnuszek siewny, niepokalanka pieprzowa, drapacz pospolity, jałowiec pospolity, estragon, piwonia gdyż mogą spowodować przedwczesne skurcze
- jagody goji nie są zalecane ponieważ zawierają niewielkie ilości trującego alkaloidu atropiny, która ma właściwości rozkurczowe oraz wstrzymuje mocz
- pszenica to Twój największy wróg i najbardziej zmodyfikowany genetycznie twór na ziemi! Jej obecność wiązana jest z ryzykiem zachorowań na cukrzycę, bóle stawów, podnosi ciśnienie tętnicze, nasila apetyt, sprzyja stanom nerwowym, lękom i depresjom
- produkty bogate w tyraminę (sery pleśniowe, feta, czerwone wino, wątróbka, pasztety) ponieważ podnosi ciśnienie tętnicze i zwiększa częstotliwość rytmu serca.
- Ponadto pakowana sałata, produkty niepasteryzowane i sery z niebieską pleśnią oraz sery dojrzewające z miękką pleśnią np. Brie. mogą zawierać listerie, bakterię wywołującą listeriozę, chorobę, która w ciąży może przynieść poważne konsekwencje. Listerioza może wywołać poronienie, obumarcie płodu, przedwczesny poród lub ciężką chorobę u noworodka.
- aby ograniczyć ryzyko zachorowania, oprócz serów należy unikać produktów, w przypadku których zawartość listerii jest bardziej prawdopodobna. Zalicza się do nich również pasztet z wątroby
- produkty zawierające aspartam (słodycze, gumy do żucia, cukierki, czekolada w dużych ilościach) gdyż mogą wywołać skurcze macicy
- jeśli karmisz powinnaś unikać orzeszków ziemnych, które zwiększają wystąpienie alergii u dziecka. Dotyczy to również kobiet ciężarnych, u których w bliskiej rodzinie występowały choroby takie jak alergia, egzema, atopia, astma lub katar sienny
- konserwy i dżemy zawierają benzoesan sodu, który może wywołać alergię
- proszek d pieczenia gdyż zawiera fosforan sodu, który pogarsza wchłanianie żelaza
- cytrusy należą do grupy produktów silnie alergizującej i często zaleca się ich eliminację z diety
- gotowe przyprawy z glutaminianem sodu, gdyż może on wywołać skórne reakcje alergiczne
- produkty przetworzone, nawet płatki śniadaniowe kukurydziane czy czekoladowe, ponieważ powodują duże skoki cukru we krwi i wzrost masy ciała również u dziecka
- słodycze ze względu na obecność tłuszczy trans, które powodują nadwagę, cukrzycę, nowotwory i choroby układu sercowo – naczyniowego
- sosy w puszkach i torebkach zawierają bardzo dużo soli, cukru, szkodliwych tłuszczów i konserwantów
- nie wolno powtórnie zamrażać raz rozmrożonych produktów, ponieważ grozi to salmonellą
- przechowuj żywność zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- pod żadnym pozorem nie jedz produktów przeterminowanych
- bardzo dokładnie myj ręce, warzywa i owoce, blaty kuchenne, naczynia
- pilnuj by surowe mięso nie miało kontaktu z inną żywnością
Niech zdrowie ma dosłownie WYSSANE Z MLEKIEM MATKI!
Jestem w szoku, że jest tego tak dużo.
Jakoś zazwyczaj mówi się tylko o tatarze i serach pleśniowych. A tu cała lista
https://dieta.hpba.pl/