reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

Mama chłopaków ja przy trzecim porodzie dostałam antybiotyk zapobiegawczo bo nie zdążyłam odebrać wyniku (rodziłam w 38tc) wiec zawsze dają. Jeśli zaczniesz rodzic bez tego wyniku to się nie stresuj :)

Luiska no to u mnie tez tak jest z pomiarami, brzuszek mniejszy ale lekarka powiedziała że taka moja uroda ze takie dzieci rodzę , mniejsze po prostu :) ale ja sama jestem drobna ;)

Sopek , A o ile tygodni brzuszek jest mniejszy? I jak z nożkami/udkami?
I jakiego jesteś wzrostu i jaka Twoja waga z przed ciąży? I Twojego męża wzrost? Ma to jakiś wpływ?

Ja 163cm i waga przed ciążą 53kg. A mój mąż 183cm wzrostu.

reklama
Luiska ja mam 160cm, mąż 180cm. Ja przed ciąża 50kg. Brzuszek mniejszy od głowy o 4 tygodnie. Nóżki 2 tygodnie mniejsze.. ale przepływy są ok , ilość wod, łożysko.. to jest moja trzecia ciąża w której brzuszek jest mniejszy, tylko w pierwszej nie było tego problemu.

Luiska ja mam 160cm, mąż 180cm. Ja przed ciąża 50kg. Brzuszek mniejszy od głowy o 4 tygodnie. Nóżki 2 tygodnie mniejsze.. ale przepływy są ok , ilość wod, łożysko.. to jest moja trzecia ciąża w której brzuszek jest mniejszy, tylko w pierwszej nie było tego problemu.

No to mniej wiecej jesteśmy podobnych wymiarów.
U mnie przepływy,.wody i łożysko też do tej pory ok. Kolejne badanie mam w czwartek.
A powiedz mi proszę, czy po niemowlaku, jak się urodzi widać, że ten brzuszek jest za mały? Czy to się tak nie rzuca w oczy? Przepraszam za to pytanie, po prostu ja w głowie mam jakieś dziwne wyobrażenia 🙈

Luiska córka miała brzuch bardzo mały, było widać na tle innych dzieci z sali (Nie miała hipotrofi, ważyła 2700g) a trzecie dziecko - to z hipotrofią Było całe proporcjonalnie mniejsze i nie było widać :) po prostu cały był malutki

Luiska córka miała brzuch bardzo mały, było widać na tle innych dzieci z sali (Nie miała hipotrofi, ważyła 2700g) a trzecie dziecko - to z hipotrofią Było całe proporcjonalnie mniejsze i nie było widać :) po prostu cały był malutki

Dziękuję Ci za odpowiedź.
A teraz jak rosną dzieciaczki? są nadal malutkie , jak na swój wiek?

Luiska córka nie jest za mała, jest na 50centylu wiec idealnie:) syn który urodził się z hipotrofią jest mały jak na swój wiek, ale rozwija się super i to jest najważniejsze :) może kiedyś nadrobi a może nie, może taka jego uroda :)

Luiska córka nie jest za mała, jest na 50centylu wiec idealnie:) syn który urodził się z hipotrofią jest mały jak na swój wiek, ale rozwija się super i to jest najważniejsze :) może kiedyś nadrobi a może nie, może taka jego uroda :)

Super :) nie gniewaj się za te pytania, ja po prostu nie mam doświadczenia w tej kwestii i boję się, czy mały będzie zdrowy, jak będzie wyglądał i czy będzie dobrze rósł itp. 🙈

Wygląda na to, że nasze maluszki nie będą miały hipotrofii, bo przekroczyły te 2.5kg :)

reklama
Luiska no właśnie i z tego się cieszmy :) ciekawe czy urodzimy tego samego dnia :D

Ja bym chętnie dociągnęła do tego 40tc😅 dla dobra małego, o ile mu to ma służyć. Przeszukałam niemieckie stronki, żeby poczytać o hipotrofii, to znalazłam info, że hipo jest wtedy, kiedy dziecko jest poniżej 10percentyla (nic o wadze 2,5kg), także tu chyba inaczej to traktują.

Do góry