reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2019

reklama
Też się cieszyłam, że mam już 2 trymestr, a aplikacja mi pokazuje, że 2 trymestr zaczyna się w 15 tygodniu 14+0Zobacz załącznik 949691
U mnie z OM też 08.09, a z USG 04.09. Ja ustawiłam sobie aplikację na termin wg USG, bo taki mam w karcie ciąży wpisany i pokazuje mi już 2 trymestr (14+2). Także 2 dni jeszcze tylko przed Tobą i wskoczysz w II trymestr:)

Dobrze, że ja nie muszę się zastanawiać gdzie rodzić bo mam 1 szpital w mieście [emoji14] Opinie są naprawdę różne na temat opieki, aczkolwiek jakoś wytrzymam, najważniejsze, że jest świetny oddział neonatologiczny w razie W.
Co do wózków ja raczej kupie 2w1, chyba, że 3w1 z porządnym fotelikiem :) i mam parę swoich typów, właśnie Bebetto Torino Si, Bresso Premium Class, Junamo diamond, Adamex Reggio lub Luciano. Więc potem będę już raczej z tych coś na żywo wybierać :) Chcemy czarno złoty więc to chyba wszystkie ładniejsze jakie znalazłam [emoji14] No i teraz żelowe koła są lepsze niż pompowane bo mają takie same właściwości, ale ich nie przebijesz ;)
Aaa właśnie, że nie... Tzn zależy gdzie wózek głównie będzie jeździł... Jeżeli typowe miasto czyli chodniki to żelowe koła są ok... Jeśli w planach są częściej dziury czy ścieżki leśne zdecydowanie koła pompowane.. (doradzał nam spec od wózków w sklepie)
P. S. Poza żelowymi, piankowymi i pompowanymi kołami wchodzą teraz na rynek jakieś nowe żelowe z przestrzenią powietrzną (czy jakoś tak) .. Ale nic na ich temat nie mógł powiedzieć ze względu na brak badań podczas ścieralności...

To się człowiek zawsze czegoś nowego dowie :-) Nie wiedziałam, że tak jest. Myślałam, że zawsze jakoś tak się układa, że się rodzi ze swoim lekarzem.
Wolałabym SN, wiadomo. A szpital tak po prostu można sobie jakikolwiek w Polsce wybrać? Jak to się odbywa?
To chyba zależy od szpitala. Ja jak rodziłam, co prawda 8 lat temu, to sama położna była tylko na początku, a później przez cały poród był lekarz i jeszcze trafiłam na mojego prowadzącego. Teraz będę rodzić w innym szpitalu, bo zmieniłam lekarza, ale już rozmawiałam z nim na ten temat i mówi, że w tym szpitalu w którym planuję rodzić lekarz też jest przy porodzie.

Co do wózków to ja oglądałam anex sport na żywo i jako że wizualnie mi się podoba to prowadziło mi się go fatalnie ale zwrócił moją uwagę wózek tako junama diamond po prostu cudo i teraz mam dylemat między tym tako a bebetto Torino chodź bebetto jeszcze nie miałam okazji prowadzić to pójdę za jakiś miesiąc do innego sklepu może tam będzie gdzieś ten model :)
A kupić chce dopiero lipiec sierpień więc mam jeszcze czas :) ale chciałabym kupić sama gondolę bo spacerówki z zestawów są fatalne :)

Ja mam Bebetto Torino po córce i prowadzi się bardzo fajnie :)

Jestem po wizycie -Bobo ma CRL 4,75 cm , macha rękami i nogami
emoji1.png
nawet jest większe niz wg OM
Ufff co za ulga , a bylo duże opóźnienie bo dr utknęła w korku z powodu wypadku Zobacz załącznik 949749

Gratuluję!

@asiek08 no właśnie ja mówię o tej technologi żelowych kół, które są już zastępstwem dla pompowanych, różnie się nazywają w zależności od producentów :)

Przy moim porodzie w zasadzie była tylko położna, lekarka, młoda rezydentka decydowała o oksy i badała raz na jakiś czas. Jak sie zaczęły parte to byla już cały czas z położną bo jedna leżała mi na brzuchu i wypychała dziecko jak się zaklinowała w kanale. Głównego lekarza widzialam (to dużo powiedziane bo mialam zamkniete oczy) jak przyszedl i powiedział "cewnik i kleszcze" a jak powiedzialam ze nie chce to skomentował że on mnie o zdanie nie pyta (oczywiście miał racje) ale jak poszedł sie ubrać to tak sie zaparłam z tych nerwów że urodziłam [emoji28]

Ja już pisałam że z anexa sporta jestem bardzo zadowolona [emoji4]

Anexy podobno dobra firma, porządne wózki, gdyby tylko mieli złoto czarny :p no i widzę, że gondola dość wąska.

reklama
Jpdl... Mnie ta cała procedura porodu przeraża trochę. Ostatnio na Instagramie znalazłam taki profil empoweredbirthproject ze zdjęciami i filmikami z porodów bez cenzury. Staram się oglądać czasami, ale jeszcze chyba nie zdarzyło mi się oczu nie przymknąć, a generalnie rany i krew mnie nie ruszają za mocno nigdy. Mega wzruszające, ale jednocześnie trochę...jakby to delikatnie ująć...takie surowe i mocne [emoji23]
Ale znowu pocieszam się tym, że moja siostra dała radę, a ona się panicznie boi igieł, na widok krwi jej się słabo robi a kiedyś jak miała jelitówkę i wymiotowała, to dzwoniła do mnie z płaczem, że ona nie wie co się dzieje haha.

Do góry