reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2019

Chodziło mi głownie o macierzyński :) Nie planuję oszukiwac w zwiazku z L4, wiec raczej kontroli w tej kwestii się nie boję. Zastanawia mnie czy zasiłek macierzyński to faktycznie średnia z 12miesiecy czy kwota z ostatniej obowiązującej umowy, czyli u mnie już cały etat.

U mnie 10t4d, prenatalne ok. 19-20 marca, mam się jeszcze skontaktować z lekarzem i nie będe ukrywać, że mnie to stresuje :szok:
Wydaje mi się, że średnia z 12 miesięcy [emoji848] I to jeszcze 80% jeżeli chcesz rok czasu spędzić w domu. Albo pierwsze pół roku 100% , a drugie 60% [emoji848] musiałabyś zapytać księgowej

reklama
Madeline też mam taki album:) I też miałam problem że zdjęciami:D jeszcze go nie skończyłam bo zdjęć rodziców nie wrzuciłam:D

Harrie przy zmianie umowy to nie mam pojecia :)

Moonia to cud naprawdę:))

Ela też widzę słońce przez okno :D ładne wyniki:)

Tak Naturalnie :-D zaczynaliśmy 3 procedurę i okazało się że wyniki do stymulacji nie są odpowiednie A byłam już na wyciszaniu i brałam zastrzyki. Moja lekarka też mówi że to:p cud :biggrin2:
Ekstra ;) cud to na pewno ale często po stymulacjach zachodzi się naturalnie. Ja też jestem po iv. Bardzo szybko poszło bo pierwsza procedura i od razu udana. U mnie nie znaleziono przyczyny czemu nie udawało się zajść naturalnie. Grunt, że Nam się udało i oby ten okres ciąży był mniej stresujący ;)

Wydaje mi się, że średnia z 12 miesięcy [emoji848] I to jeszcze 80% jeżeli chcesz rok czasu spędzić w domu. Albo pierwsze pół roku 100% , a drugie 60% [emoji848] musiałabyś zapytać księgowej
Tak ale to się tyczy macierzyńskiego. Chorobowe płatne 100%. Liczą średnia z 12 pełnych miesięcy w pracy np jeśli w jakimś miesięcu byłaś na zwolnieniu lekarskim choćby dzień nie biorą z tego miesiaca wynagrodzenia do obliczenia. Jeśli pracujesz krócej niż 12 miesięcy np.3 to biorą średnia z trzech miesiecy.

Jeśli byłaś nawet pelen miesiąc w pracy w ciągu 12 miesiącu id ustalasz wynagrodzenie t
Podepnę się pod temat. Co z wysokością chorobowego i macierzyńskiego, kiedy byłam do stycznia włącznie zatrudniona na pół etatu a od lutego na
Tak prowadzę firmę :)www.vuulpi.com:)

a tylko 500, bo płacę najniższe składki na zus i tak to śmiesznie wyliczają wtedy te L4 :(
Jeśli płacisz najniższy ZUS to powinnaś raczej dostawać najniższa krajowa no i na chorobowym nie płacisz pełnych skaldek z tego co pamiętam.

Dosiak a jak do czerwca byłam na macierzyńskim to liczą mi od lipca średnia czy biorą podstawę z macierzyńskiego też do średniej? W sumie obojętne, wiele to nie zmienia, z ciekawości pytam

Mama1990 Aa te śliczne ubrania :D piękna sukienka dla mojej córy tam jest Ale nie mamy żadnej ważnej okazji żeby ją kupić:D

Jeśli byłaś nawet pelen miesiąc w pracy w ciągu 12 miesiącu id ustalasz wynagrodzenie t

Jeśli płacisz najniższy ZUS to powinnaś raczej dostawać najniższa krajowa no i na chorobowym nie płacisz pełnych skaldek z tego co pamiętam.

Na chorobowym nie płacisz składek tak, ale przy niskim zusie niestety tyle wychodzi że dostałabym L4 (mam jeszcze mały ZUS, dlatego tak mało wychodzi). Gdybym była na pełnym zusie wtedy faktycznie byłoby więcej ale w takiej sytuacji nie.

reklama
Dosiak a jak do czerwca byłam na macierzyńskim to liczą mi od lipca średnia czy biorą podstawę z macierzyńskiego też do średniej? W sumie obojętne, wiele to nie zmienia, z ciekawości pytam

Mama1990 Aa te śliczne ubrania :D piękna sukienka dla mojej córy tam jest Ale nie mamy żadnej ważnej okazji żeby ją kupić:D
A pracowałaś coś po macierzyńskim? Jeśli nie to wydaje mi się ze będą Ci płacić ci 100% macierzyńskiego. Jeśli brałaś ostatnio 80% lub 60% to Ci na chorobowym zwiększa do 100%. Jeśli pracowalas wyliczają Ci średnia z ostatnich miesięcy

Do góry